RAZÍTKA ZE STARÝCH KNOFLÍKŮ / RECYKLACE

JAK HEZKY SLOŽIT NAPÍNACÍ PROSTĚRADLO
27.4.2017
JAK NA LASKOMINY PRO MAMINY
2.5.2017

ornament_01

Poslední studené dny mě zahnaly k horkému čaji, i k myšlence, že bych mohla něco vytvořit – například k pěkným hrnkům s levandulí. Hned tu mám pro vás prima téma na víkend. Vyrobte si tiskátko, kterým lze zkrášlit kousek látky, ruční papír, do něhož zabalíte dárek, nebo hotové oblečení, které potřebuje trošku ozvláštnit.

Pod barevným otiskem lze schovat i malé spravené místo na látce, což se vám může hodit, když se nechcete vzdát svého oblíbeného kousku oděvu, ovšem mimo to se můžete pustit do libovolné tvorby. Vyrobte si svou zcela originální látku a ušijte si prostírání nebo třeba běhoun na stůl.

A ještě jedna dobrá rada, která mě napadla dodatečně – z praxe. Razítkem můžete z rubu označit oblečení do školek a škol, nebo třeba do nemocnice. Textilní barva nejde vyprat, ale nepouští, a tak na prádle zůstane dobře viditelná. V tomto případě je třeba hustší barva, aby neprosákla na líc oděvu.

Schováváte-li si staré knoflíky, vyberte mezi nimi takové, jež mají výrazný reliéf, pokud možno vypouklý směrem nahoru. Bývají to knoflíky se spodním přišíváním, tedy takové, které mají z rubu ouško pro provléknutí nití. Lze využít i obyčejné knoflíky s dírkami, ale zase hodně plastické. Druhou část razítka tvoří obyčejná zátka od vína. Se sbíráním špuntů je spojena jedna velice příjemná věc. Abyste je získali, musíte vypít pár láhví vína. Možná, že pak budete mít o to víc inspirace…

ornament_02
tiskatka1

CO BUDETE POTŘEBOVAT K VÝROBĚ RAZÍTEK

Vyhledejte pár knoflíků a rozmyslete si, co si chcete potisknout. Podle toho nakupte textilní barvy. Stojí kolem 50 Kč. Je vhodné připravit si pro každou barvu samostatný štětec, abyste mohli pracovat rychle a pohodlně. Pokud si vybíráte látku, nejlepší je lněná nebo směsová, která má hrubou strukturu vazby. Připravte si:

  • pár špuntů od vína a od šampusu
  • knoflíky s výrazným reliéfem, kovové i plastové
  • lepidlo v tavné pistoli
  • špičatý nůž
  • barvy na textil, například Art e Miss
  • štětce, ploché nebo kulaté
  • textilie s hrubší strukturou
  • balíček složené látky na podložení

tiskatka2

PŘÍPRAVA NA LEPENÍ

Vyberte si špunty, které jsou rovné a bezpečně stojí. Je to důležité, protože jinak se vám odložené razítko s knoflíkem zatíženým barvou snadno převrátí, a zamaže látku. Stalo se mi to. Do každé zátky vyvrtejte ostrým nožem otvor pro ouško knoflíku. U knoflíků s dírkami nemusíte připravovat nic. Zahřejte pistoli s lepidlem a bohatě ho naneste do prohlubně i po celé horní ploše zátky. Knoflík pevně vmáčkněte a chvilku počkejte, až lepidlo zavadne.

tiskatka3

UŽ JE JEN KROK K NÁVRHŮM

Promyslete si, zda vytvoříte nahodilou skrumáž všech možných otisků, nebo začnete vytvářet konkrétní vzor. Na razítko musíte docela dost zatlačit, aby se do látky zabořilo, jinak otisknete jen vystouplé body. K tomu poslouží měkká podložka.

tiskatka4

JEDEN OTISK ZA DRUHÝM

Dále je práce hodně jednoduchá, ale zábavná. Razítko natřete barvou, přitom dbejte na to, aby se dostala do všech prohlubní knoflíku. Připravenou látku vyžehlete, kraje olemujte do rubu. Položte ji na balíček rovně složené textilie, protože je třeba, aby se razítko vmáčklo do podložky. Nepoužívejte molitan nebo něco podobného, protože podložka musí pružit, ale zároveň být poměrně pevná. Použila jsem textilii složenou do výšky asi 4 cm. Práce pak byla velice příjemná.

…dnešní sněhová kalamita na jihu Čech i ochromení dopravy na mnoha místech republiky věstí opravdu studený víkend. Třeba vás doma potěší trocha inspirace na váš stůl. Protože chladné jaro přeje voňavým čajům v pěkných hrnečkách, tentokrát jsem vybírala z keramiky.


2 Comments

  1. Klára napsal:

    Skvělý nápad 🙂 Tohle si musím vyrobit! Už vím, jak budu letos dělat vánoční jmenovky 🙂

  2. Jana napsal:

    To mě těší, Kláro; napadá mě, že tkanina by se dala rozstříhat zubatými nůžkami na jednotlivá políčka. Pokud plánujete tisk na papír, pak bych zvolila hodně savý a měkký, něco jako ruční papír, aby se aršík dal podložit a razítko se zabořilo. Ale s tím nemám zkušenosti. Dejte vědět, jak to dopadlo! Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.