PRUHOVANÁ ČOKOLÁDA

SVÍCEN Z JABLÍČEK
11.12.2015
6 TIPŮ PRO JÍDLO NA CESTÁCH
15.12.2015

stuha_hneda

… ANEB DÁREK PRO KUCHAŘKU

Dostanu-li dárek, mám velkou radost z takového, který pro mě někdo vyrobil. Koupit se dá ledacos, ale když vám někdo věnuje svůj čas, dává nejvíc. Ušetřete trochu toho svého a zkuste pro ženskou část rodiny i pro kamarádky vyrobit pár skleniček čokolády. Mám ověřeno, že „jedlé dárky“ mají úspěch.

Vždy tvrdím, že nejlepší dárky jsou ty obyčejné. Věci, které jsou v kole každý den a patří k nezbytnostem, udělají radost. Třeba taková kuchyně – stále je něco potřeba, nemůžete se netrefit. Kupte například pár neoprenových chňapek. Jsou naprosto senzační, praktické, módní, luxusní. Doma jsme si na ně zvykli, pohodlně se do nich vejdou i chlapské ruce.

Věnujte je originálně. Jednu použijte jako kapsu, kterou vyplníte dalšími dárečky. Tam se ještě vejde věcí! Dokonce i zmíněná sklenka slaďoučké čokolády.

stuha_hneda

DVOUBAREVNÁ ČOKOLÁDA S OŘÍŠKY

Příprava: 40 minut * Vyrobíte: 3–4 malé skleničky

  • 100 g namletých mandlí nebo vlašských ořechů
  • 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
  • 200 g bílé a 200 g hořké hnědé čokolády (alespoň 75 % kakaa)
  • vanilkový extrakt
  • 4 lžičky rumu

1. Do nerezové misky dejte 1 kondenzované mléko a společně s hnědou čokoládou nechte ve vodní lázni krátce rozpustit. Směs odstavte, přimíchejte 50 g mandlí, půl lžičky vanilkového extraktu a 2 lžičky rumu. Promíchejte a asi polovinu rozlijte do připravených skleniček. Zbytek odložte na později.

2. Skleničky dejte do chladničky a mezitím si připravte stejný základ z bílé čokolády a z druhé poloviny ingrediencí. Směs nechte mírně zchladnout.

3. Hnědá čokoláda v chladničce by měla být mírně ztuhlá, teprve pak na ni nalijte vrstvu bílé čokolády. Opět dejte chladit.

4. Třetí vrstva je opět hnědá, ale odstavenou čokoládu bude třeba mírně rozehřát. Postup zopakujte i se zbytkem bílé čokolády. V každé sklenici byste měli mít 4 proužky. U menších sklenic budete končit třetí vrstvou; prostě tak, jak to vyjde.

5. Sklenice zavíčkujte a nechte do druhého dne ztuhnout.

coko1

Mandle i vyloupané ořechy je dobré před rozemletím opražit na suché pánvi. Dodají čokoládě výrazně lepší chuť. Ještě teplé je v mixéru rozemelte na jemnou kaši. Hnědou čokoládu lze vylepšit 2 lžičkami kvalitního kakaa.

coko2

Tady vidíte, že lžička hnědé čokolády se na bílém základu krásně udrží. Lehce tak vznikne třetí barevný pruh. Možná, kdybych nepočkala a čokolády se smísily, vznikl by ještě zajímavější efekt.

coko3

A je hotovo. Tyto skleničky jsou maličké a nízké, vyšly mi nad sebou pouze tři proužky. Je jedno, zda začínáte hnědou nebo bílou čokoládou. Obě jsou stejně chutné. Nakonec přidejte ještě nazdobené víčko z papíru, podle celkového ladění dárku.

coko4

Zbývá jen dárek vtipně zabalit. Neoprenové rukavice jsou prima schovka. Dovnitř dejte další dobroty nebo drobnosti do kuchyně.

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.