PROSTŘENO V LEVANDULI + VIDEO

CHIA PUDINK
13.6.2016
GRILOVÁNÍ POD ŠIRÝM NEBEM
15.6.2016

bylinky_02

Aby byl prostřený stůl pokaždé malým svátkem, vybírám si nádobí, které mě těší, kdykoli se na něj podívám. Protože mám ráda levanduli, posbírala jsem pár kousků a přidala papírové ubrousky se stejným dekorem.

Letní večeře mě moc těší. Vychutnávám si celkovou náladu večera a nechávám putovat po stole misky s polévkou i zeleninou a smaltované hrnky s dobrým jídlem. K snídaním připravuji kopečky másla do malých formiček na muffiny, jen je každému vyklopím na talíř. Zbývá jen nachystat zásobu ubrousků, aby je měl každý po ruce.

Když jsem viděla ubrouskový dekor s klásky levandule, okamžitě jsem si představila textilní pytlíčky plné voňavých květů, které se vkládají do prádelníku. Stáhla jsem tedy ubrousek mašlí – a imitace pytlíčků byla tu. V talíři vypadají pěkně, mrkněte se na video.

I když si vyberete jen hluboký talíř na ovoce, čajovou konvici na chalupu, nebo smalťáček s poklicí, který se vyrábí a dekoruje tradičním ručním způsobem, uděláte si radost. Hlavní roli si zahrál v článku s receptem na brusinkový punč. O levanduli se říká, že ji Adam se Evou vynesli z Rajské zahrady. Tak si ji užívejme po celý rok.

004

Co budete potřebovat pro skládání ubrousků:

  • balíček papírových ubrousků s levandulovým dekorem
  • nůžky
  • úzké mašličky
  • plastický nebo potištěný karton na kartičky a popisovač
  • děrovačku a raznici na štítky (nemusí být)

Podívejte se nejprve na krátké video, hned vám bude vše jasné.

Ubrousek nechte složený tak, jak ho vyndáte z obalu. Na levé a pravé straně zahněte do rubu asi 2 cm, takže ubrousek mírně zúžíte. Horní část ubrousku pak prsty vodorovně naskládejte. Zhruba 3 cm od horního okraje ubrousek převažte stužkou a zajistěte mašličkou. Pořádáte-li větší oslavu, přidejte ještě malou jmenovku, nebo cedulku s přivítáním, s přáním dobré chuti apod. Cedulky vystřihněte do tvaru obdélníka, nebo použijte raznici, která ji sama vysekne. Do vrcholu cedulky prosekněte otvor na provléknutí mašličky, kterou zavážete ubrousek.

Levanduli využijete i v kuchyni:

  • květy se hodí do smetanových zmrzlin. Recept na levandulovou zmrzlinu najdete zde.
  • rovněž i do pečiva; určitě znáte klasické madlenky, ale klidně dejte hrstičku levandulových květů i do těsta na linecký koláč
  • nálev ze sušených květů a listů levandule vylouhovaných v bílém octě použijte k dezinfikování kuchyňských ploch nebo k mytí lakovaného i plastového dětského nábytku

bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.