POMERANČOVÝ KRÉM A RETRO 50. LET

7 TIPŮ JAK ZAVLAŽIT TĚLO
8.6.2016
6 KROKŮ K PLSTĚNÍ JAHOD ANEB DÁRKY ZE SPÍŽE
10.6.2016

stuha_zelena

Toto je svačina plná zdraví a slunce. Sklenice voňavé pomerančové šťávy a lahodný krém, který bude chutnat především dětem. Je totiž z tvarohu a sladké dužniny šťavnatého ovoce.

Krém servíruji přímo do vydlabaných pomerančů. Když spěchám, rozdělím ho do skleněných misek a dozdobím dílky pomeranče a borůvkami. Při výrobě krému zbude spousta šťávy, kterou lehce vychladím a podávám ve vysokých sklenicích s ovocem, koktejlovými míchátky, a občas se špetkou alkoholu. Například v takových, které přivolávají letní náladu. V závěru článku se mrkněte na celou kolekci.

stuha_zelena

POMERANČOVÝ KRÉM

Příprava: 40 minut + zdobení

  • 3 šťavnaté středně velké pomeranče
  • 250 g tvarohu
  • 100 g jogurtu řeckého typu
  • 40 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 sladké a zralé bio pomeranče
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžíce nasekané máty

1. Ze třech pomerančů vymačkejte veškerou šťávu. Používám k tomu elektrický odšťavovač.

2. Do misky dejte tvaroh, jogurt, odměřte 40 ml vymačkané šťávy, přidejte 2 vanilkové cukry a vrchovatou lžíci nasekaných lístků máty.  Vše prošlehejte metličkou.

3. Pomeranče určené k naplnění dobře omyjte a odkrojte horní části, které budou tvořit víčka. Ostrým nožem vydlabejte dužninu. Teď se hodně upatláte, ale nevadí. Z dílků odstraňte blanky a veškerou dužninu nasekejte na kousíčky. Zamíchejte je do krému a krém dejte odležet do chladu.

Potom už jen naplňte vydlabané pomeranče, dozdobte mátou a borůvkami, a nechte si chutnat!

001

Pomerančový krém dělám tehdy, koupím-li zralé a šťavnaté pomeranče. Takové, od kterých se zalepíte po uši, když je loupete. Krém je pak nesmírně lahodný a není třeba do něj přidávat běžný cukr.

002

Vykrojit dužninu není problém. Mistička nemusí být příliš vyčištěná, ale nejlépe ji vydlabu pomocí vykrajovátka na melounové kuličky. Má ostré okraje a z kulatých stěn pomeranče tak dobře odstraním zbytky dužniny. Z kvalitních pomerančů vám zůstane opravdu hodně šťávy. Podávejte ji zvlášť v letních sklenicích.

orangemix

Kolekce skla, jehož dekor je inspirován 50. léty, se mi moc líbí. Tuto dobu mám ráda a po celý čas vaření se mi do hlavy stále vracel Ira Levin a Strepfordské paničky. Umím si ale představit současnou zahradní oslavu se spoustou přátel, kteří si v horkém vzduchu pochutnají na ovocných koktejlech.

stuha_zelena

Ještě na okraj – Znáte POMERANČOVOU MASKU?

Kdyby vám zbyla trocha pomerančové šťávy, pak ji vyzkoušejte. V létě osvěží unavenou pleť. Pomerančová šťáva je užitečná tím, že společně s kyselinou mléčnou (z jogurtu) odstraní odumřelé buňky a podpoří růst kolagenu. Vezměte:

  • šťávu, zhruba z poloviny pomeranče
  • 2 lžíce tučného bílého jogurtu
  • 5 kapek citronového esenciálního oleje
  • 20 kapek mandlového oleje pro zvláčnění
  • trochu rýžové mouky

První čtyři ingredience smíchejte a přidejte tolik rýžové mouky, aby vznikla kašička, která se udrží na obličeji. Naneste ji (lépe, když vám někdo pomůže) na obličej a na krk a relaxujte, jak dlouho si přejete. Zbytky odstraňte vlažnou vodou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.