PEČENÁ MEXICKÁ VEJCE

VĚTRNÍČKY V KARAMELOVÉ LOUŽIČCE
22.2.2018
4 TIPY NA KVĚTINOVÉ DÁRKY
27.2.2018

stuha_ruzova

Dnes tu mám pořádnou chlapskou pozdní snídani, nebo také jídlo, jež zvládne každý muž, kterému se žena vzdaluje za docela jinou zábavou, než je vaření…

Že muži vaří rádi a dobře, to je obecně známé. Ale jsou tací, kteří propásli všechny příležitosti postavit se k plotně, a v okamžiku, kdy jsou osamoceni, přemýšlejí, do které hospody zajít. Přesně pro ně jsou tu jednoduché recepty z ingrediencí napěchovaných do plechovek, jejichž pospojování do stravitelného pokrmu je víc, než snadné. Mexická vejce jsou přesně to ono.

Ještě jedna věc bude vašim partnerům při vaření sympatická – umažou přitom pouze pánev a pro sebe jednu nádobu. A to je litinový pekáček, který svou váhou a vzhledem skvěle odpovídá chlapskému naturelu. Jen musíte přidat pár rad, jak se s litinou zachází, abyste po návratu nenašla nádobí s narezlou patinou. Vaření v litině je totiž naprosto skvělé, jen je třeba vědět, jak na to.

stuha_ruzova

PEČENÁ MEXICKÁ VEJCE

Příprava: 35 minut * Získáte: 2 porce do 2 pekáčků

Do 2 litinových pekáčků

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule, nakrájená najemno
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 400 g krájených rajčat, z konzervy
  • 400 g červených fazolí, z konzervy
  • barevný pepř, čerstvě mletý
  • ¼ lžičky mleté chilli papriky
  • olej na vymazání pekáčků
  • 2-4 vejce
  • 50 g strouhaného uzeného sýra
  • 1 zelená chilli paprička, nakrájená na plátky
  • svazek čerstvého koriandru, nasekaný na kousky

Na dokončení

  • zakysaná smetana a opečené bagetky

1. V pánvičce rozpalte olej a opečte kousky cibule, závěrem přidejte plátky česneku a odstavte, aby česnek nezhořkl. Pak přidejte konzervu rajčat, směs prohřejte na středním plameni, a do bublající přidejte zcezené a okapané fazole. Promíchejte, osolte, přidejte čerstvě mletý pepř a chilli. Směs ochutnejte a odstavte.

2. Troubu zapněte na 180 °C, pekáčky dobře vytřete olejem. Směs rozdělte do pekáčků a v každém vytvořte lžící 1 nebo 2 důlky pro vejce. Každé vejce rozklepněte do hrnečku a pomalu vlijte do důlku. Bílek se tímto tolik nerozlije. Část vajec posypejte strouhaným sýrem a přidejte zelenou chilli papričku. Vejce osolte a opepřete.

3. Pekáčky vložte do horní třetiny trouby a pečte do chvíle, než se bílky srazí a zbělají. Trvá to asi 10 minut. Žloutky by měly zůstat polotekuté. Podávejte hustě zasypané nasekaným koriandrem.

litina1

Tohle vaření se bude vašim partnerům líbit. Je snadné a plné barev. Nechybí pálivé papričky, česnek, oblíbená vejce. Už méně se asi budou honit za bylinkami. Jenomže čerstvý koriandr posune jídlo k výšinám. Listy mají slabou příchuť anýzu a uplatňují se právě v ostré mexické, arabské a čínské kuchyni. Koriandr skvěle dokončí výslednou chuť tohoto jídla a dobře se po něm tráví. Konec konců, v tomto případě to bude třeba.

litina2

Teď je zapotřebí udělat do husté směsi důlek – nebo dva, podle toho, kolik vajec si upečete. Na toto množství doporučuji dvě, ale fotili jsme s jedním, aby bílky nezalily celý povrch. Výtečný koriandr přidávám jak před pečením, tak i potom. Vejce rozklepnu do hrnku a opatrně přeliji do důlku. Po zapečení by měl zůstat žloutek napůl tekutý. Povrch zasypejte sýrem, osolte a okořeňte, a za chvíli je hotovo. Pozor jen na rozpálenou litinu, pořádně dlouho drží teplo. Pořiďte si na ni silikonové rukavice – viz níže.


Jak vařit a péct s litinou:

  • Litina má pověst nezničitelného nádobí, které se dědilo z generace na generaci. I dnes platí, že čím déle ji máte v užívání, tím lépe se v ní vaří.
  • Jedná se o čisté železo s vysokým podílem uhlíku, vyznačující se velkou váhou, ale zároveň také křehkostí. Nehrozí, že by se z něj uvolňovalo cokoliv závadného. Pozor ovšem na prudké změny teplot, porézní materiál by mohl popraskat. Před běžným upotřebením je vhodné nádobí nechat 2 minutky pozvolna nahřát.
  • Litina vede teplo lépe než nerezové nádobí, vaření v ní je tedy o něco úspornější. Dokáže skvěle akumulovat teplo a dlouho udrží pokrmy teplé.
  • Litinové nádobí bývá surové nebo má nepřilnavý smaltovaný povrch. Litina bez povrchové úpravy se po čase tzv. vypeče, a tím nepřilnavý povrch získá.
  • Surová litina má sklon k oxidaci, takže po špatném osušení může na povrchu vytvořit rezavé čmouhy. Nedávejte ji do chladničky a do myčky. Pro nádobí je příznivé udržovat ho stále mírně mastné – tedy čistou mastnotou (rostlinným olejem).
  • Před prvním pečením nádobí umyjte jemnou houbičkou bez chemie a abrazivních prostředků, vysušte a natřete vrstvou oleje. Dovnitř dejte oleje víc, a asi na půl hodinky dejte nádobí nahřát do trouby. Proces opakujte nejméně třikrát. Nakonec povrch vytřete papírovou utěrkou. Vytvoříte si tak dokonale nepřilnavou plochu.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.