UTAJENÉ VEJCE S TOUSTY

DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO RYBY
2.3.2016
BYLINKY V OBALU OD VAJEC / RECYKLACE
4.3.2016

bylinky_02

Máme našlápnuto k Velikonocům, k svátkům, které jsou prošpikované vařením, pojídáním a zdobením vajec. Vejce jsou nejlepší jen tak, s bylinkami, solí a pepřem. Pokud chcete celou snídaňovou romanci, pak si k nim dopřejte dobrou pomazánku a domácí chléb.

Kolem svátků se všichni pouštíme do výroby vtipných krytů na vajíčka. Aby se na stole udržela v teple. Vůbec to není hloupý nápad. Není nic lepšího, než lenošit u snídaně, nespěchat a pomalu ujídat od všeho, co se sešlo na stole.
Už jsem vám předložila své háčkované ptactvo, ale pokud neholdujete legráckám a raději si koupíte hotové stojánky na vajíčka, pak vám chci předvést jeden, který mě potěšil. Jedná se o komplet porcelánového talířku se silikonovou schránkou ve tvaru kuřete, která slouží nejen jako stojánek, ale zároveň uchová vajíčko v teple. Komplet je k dostání i ve žluté barvě. Talířky vypadají na stole rozpustile. Podařilo se mi do kuřátka vložit úplně horké vejce a musím říct, že silikon funguje v udržení tepla stejně dobře jako textil i vlna. Zkuste to!


TOUSTY SE SÝROVOU POMAZÁNKOU A PETRŽELKOU

Příprava: 20 minut

  • 2 balíčky Lučiny
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • troška smetany
  • sůl a bílý pepř podle chuti
  • celozrnné tousty
  • svazek petrželky kudrnky
  • velké vykrajovátko ve tvaru vejce

1. Lučinu dejte do misky, přidejte prolisovaný česnek a zakápněte smetanou. Malou metličkou dobře prošlehejte do hladké konzistence. Přidejte sůl a špetku bílého pepře podle své chuti.

2. Tousty vykrájejte formičkou (zbývající okraje usušte a spotřebujte na strouhanku), namažte vyšší vrstvou pomazánky a hustě zasypejte nasekanou petrželkou.

pan-vajicko1

Připravte si pomazánku a talířek se silikonovým stojánkem, vložte do něj vejce vařené 5 až 7 minut, podle toho, jak to máte rádi. K pomazánce dávám přednost kudrnce před hladkolistou petrželkou. Italská příbuzná naší české petrželky je sice jemnější chuti, ale k česneku bych volila takto. Předpokládám, že petrželku nepovažujete pouze za okrasu na talíři. Bylinkáři tvrdí, že sníte-li hrst petrželky denně, neduhy si na vás netroufnou.

pan_vajicko2

Vida, vejce! (Přemýšlela jsem, zda mám dát tuto fotku na úvod článku, ale připravila bych vás o překvapení…) Na talířek odhoďte přebytečné skořápky a nechte si chutnat! Vtipně naservírovaná snídaně se hodí i k lenošení v posteli, co říkáte?

bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.