4 TIPY NA OVOCNÉ SPECIALITY

KYTICE S ČOKOLÁDOU
5.5.2017
SEN O SVĚTLÉ POHOVCE
10.5.2017

Sezona čerstvého ovoce už se pomalu blíží a naše chutě na sladké a šťavnaté plody jsou pořádně nastartované. Využijte v mezidobí ovoce, které se nabízí, a vyzkoušejte něco nového.

Ovoce k nám v tuto dobu putuje převážně z dalekých zemí. Ještě nemá svou zralost a vůni, a tak ho většinou využívám k další úpravě. Potom tolik nevadí, že plody jsou trochu pevnější, méně šťavnaté či málo sladké. Když je zamícháte do krémů, pudinků, nebo jimi ochutíte palačinky a želé na dort, připravíte si lahůdky téměř nebeské.

Možná také dáváte zelenou rozmixovanému čerstvému ovoci formou smoothies, nebo odstředěným šťávám, které umí náš organizmus zbavit překyselení, dodají nám denní dávku vitamínů a při častější konzumaci napomohou zmírnit celou řadu neduhů. Ovoce totiž významně posiluje náš imunitní systém a detoxikuje organizmus. Zařaďte ho do svého jídelníčku alespoň jednou dávkou denně, a občas si dopřejte i něco hříšně sladkého…


ovoce1

1  Chia pudink a ovoce  Tohle spojení funguje znamenitě. Jednak sníte ovoce v čerstvém stavu a vzájemná kombinace pudinku s příměsí ultra zdravých chia semínek pro vás může být vitamínovou bombou v okamžiku, kdy se cítíte vyčerpaní a bez energie.

ovoce2

2  Rozkvetlý ananas  Z tenkých plátků ananasu vzniknou takto krásné květiny. Dozdobíte-li jimi čokoládový dort, s výsledkem budete opravdu spokojeni. Já jsem je vložila do lahodného marcipánového krému s mákem. Květy vzniknou upečením v troubě, kde se plátek ananasu zbaví přebytečné šťávy a krásně se vytvaruje pomocí formy na muffiny. Zbytek rozkrájeného ananasu samozřejmě snězte čerstvý.

ovoce3

3  Jahodový rozvar  Příjemně prohřáté jahody s cukrem patří k hodně velkým lahůdkám. Patří k legendárnímu rakouskému moučníku, nazvanému císařský trhanec, který je zvykem podávat i jako lehký oběd. Hodí se do studené chalupy i do teplých dní. Už aby byly tu.

ovoce4

4  Pomerančový krém pro děti  Není třeba představovat si pod každou sladkostí zapovězenou dávku cukru. Sladit se dá s rozumem a dokonce i zvýšeným podílem ovoce, když je dokonale zralé. Pomerančový krém připravuji z tvarohu, bylinek a pomerančové dužniny. Trochu neobvyklé servírování se bude dětem líbit.

Tvaroh a bílý jogurt sladím jen pomocí sušeného ovoce. Sušením se v něm sladkost ještě zkoncentruje. Datle, banány, sušené brusinky nebo rozinky dochutí krémy zcela zdravým způsobem.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.