OŘECHOVÁ GRANOLA S OVOCEM

TŘI ZMRZLINY PRO DOMÁCÍ NANUKY
12.7.2016
LETNÍ PEČENÝ ČAJ
19.7.2016

 

stuha_hneda

Granola je v podstatě müsli, ale zapečené v troubě. Tedy křupavější a plné chutí, které si můžete namíchat podle nabídky sezony i podle toho, co s oblibou jíte.

Bez nadsázky garantuji, že si granolu neuděláte pouze jednou. Historie tohoto zdravého pokrmu se datuje zhruba od roku 1863 a od konce 19. století je zapsán pod ochrannou značkou v Austrálii a na Novém Zélandu jako celozrnný produkt, jež se od tradičního müsli liší zmíněným zapékáním. Granola je často lisovaná do tvaru cereálních tyčinek, které jsou nesmírně populární.

Stejně tak i doma si vyrobíte kvalitní pokrm plný cereálií, oříšků, kokosu, lněných i slunečnicových semínek, navíc s podílem sušeného nebo čerstvého ovoce, které granolu dochutí a osladí. Granolu lze rovněž osladit medem nebo kvalitními sirupy. Sotva si představíte něco chutnějšího a zdravějšího k snídaním i svačinám pro děti. Příprava granoly trvá zhruba půl hodinky, ale směs vystačí na spoustu porcí. Z mého receptu naplníte tuto sklenici s klipovým uzávěrem o objemu 1,3 l. Základ granoly tvoří obilné vločky a další chutě si přimíchejte podle svého mlsného jazýčku. Přidejte skořici, vanilku, čokoládu, křížaly, zkrátka cokoli, co rádi křoupete. Ve spojení s jogurtem a oblíbeným čerstvým ovocem si moc pochutnáte.

Hotovou granolu uchovávejte na suchém místě, v dóze s dobře těsnícím víčkem.

stuha_hneda

GRANOLA S OVOCEM A CHIA SEMÍNKY

Příprava: 30 minut + 15 minut pečení * Získáte: plnou sklenici o objemu 1,3 l

smíchejte

  • 3 hrnky ovesných vloček (pohankových vloček)
  • 1 hrnek hrubě mletých vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku rozsekaných mandlí
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 2 lžíce chia semínek

rozehřejte

  • 1/2 hrnku libovolného medu (javorového, agávového sirupu apod.)
  • 3 plné lžíce kokosového oleje

po vystydnutí granoly přimíchejte

  • hrst nakrájených sušených meruněk (hrušek)
  • hrst sušených brusinek

k servírování

  • hustý jogurt řeckého typu
  • kiwi, rybíz (ovoce dle sezony) 

1. Suché a rozmělněné ingredience vložte do velké misky (použila jsem nerezovou o průměru 26 cm) a nejlépe rukama dobře promíchejte. Několik mandlí i ořechů můžete nechat vcelku a přimíchat je do směsi.

2. Do kastrolku vložte med a kokosový olej a zlehka je rozpusťte. Odstavte z ohně a dobře prošlehejte.  Směs nalijte do mísy se suchými ingrediencemi a pomocí dvou lžic dobře promíchejte. Snažte se, aby se všechny částečky dobře obalily.

3. Granolu přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, dobře rozhrňte a plech vložte na střed do trouby vyhřáté na 170 °C.  Pečte rovných 15 minut, ale během pečení  směs minimálně 2× promíchejte. Měla by rovnoměrně zezlátnout.

4. Granolu nechte zchladnout a teprve pak do ní zamíchejte sušené ovoce. Brusinky nechte vcelku a meruňky nakrájejte na jemné kousíčky. Vychladlou a sypkou granolu uložte do sklenic a dobře zavíčkujte.

granola1

Ovesné vločky patří k dietním potravinám a jsou zdrojem cenné energie. Pokud máte bezlepkovou dietu, pak je nahraďte pohankovými vločkami. Poměr ingrediencí v receptu si jakkoli upravte, nemůžete nic pokazit. Já mám například ráda kokos, takže si ho klidně přidám, protože zde celkem zanikne. Kokosový olej běžně kupuji i v drogeriích, kde je koutek se zdravou výživou.

granola2

Zde vlevo je základní granola (ještě bez sušeného ovoce), protože teprve chladne. Druhá várka (vpravo) jde právě do trouby. Normálně peču vše najednou, ale chtěla jsem vám ukázat rozdíl mezi surovou a upečenou granolou. Když ořechy a mandle rozdrtíte více na hrubo, bude granola rustikálnější. Pozor na kraje plechu – pokud zde bude nižší vrstva směsi, propeče se rychleji a ztmavne. Během pečení poctivě míchejte.

granola_mix

JEŠTĚ PÁR POSTŘEHŮ:

  • sušené ovoce přidejte skutečně až do vychladlé směsi, jinak bude lepivá
  • aby se sušené ovoce dobře krájelo, nechám ho pořádně vychladit v chladničce
  • pohankové vločky jsou lehce stravitelné a jsou určené pro celiaky
  • když mám málo ořechů, pak přidávám ve větší míře slunečnicová semínka, opečená chutnají velmi dobře
  • přidáte-li do poháru 10% jogurt (je už tak hustý, jako zakysaná smetana), budete skutečně dlouho sytí; máte-li před sebou celodenní pobyt v přírodě, vydržíte v dobré formě
  • chutná mi pikantní kombinace kiwi a rybízu, která vyrovnává sladkost granoly ochucené medem; také doporučuji
  • a nezapomeňte na cestování – máte-li dobře uzavíratelné silikonové dózy, vezměte si hotový pokrm s sebou

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.