ORANŽOVÝ ČAS DÝNÍ

VĚNEČEK Z KŘÍŽAL
30.10.2015
4 TIPY JAK OCHRÁNIT SEDAČKU
3.11.2015

ornament_01

Teď, když se den povážlivě zkracuje, záplava oranžových tónů je v bytě vítanou vzpruhou. Mám ráda oranžovou barvu i podzimní dekorace. Potěším se s nimi a zase je za čas s klidným svědomím vymetu na zdravé povětří.

Když se každoročně objeví v obchodech šišaté a strakaté dýně, jsem absolutně nadšená. Dýně jsou krásné a vždycky si přeji, abych jich měla doma někde v koutě celou hromadu. Pokaždé si slibuji, že je za rok zkusím vypěstovat. Kromě toho, že mě dýně rozradostňují, s velkou oblibou je také konzumujeme. Nicméně jednu si vždy nechávám stranou, abych ji mohla nějak nazdobit.

ornament_02

dyne1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Připravte si dýni, ideální je tak vážící kolem 1,5 kg. Dále už potřebujete pouze

  •  ostrý nůž a lžíci
  • přírodniny – například usušenou hortenzii, zbarvené listy, šlahouny přísavníku (psího vína) i s bobulemi, plody jeřabin, apod.
  • úzkou krepovou lakýrnickou pásku
  • zahradnické nůžky

Dýni postavte na stůl a zarovnejte jí základnu, aby dobře stála a nekymácela se. Pak si tužkou vyznačte asi v 1/3 od stopky čáru, podle které odkrojíte vršek. Z vnitřku dýně ještě odkrojte dužninu – asi 1 cm od okraje – a zbytek vydlabejte. Vznikne docela pěkná baňatá váza, uvnitř ji vysušte ubrouskem. Pomocí lakýrnické pásky vytvořte přes otvor síť, která poskytne rostlinkám oporu. Například bobuloviny jsou těžké a takto se nebudou kácet.

dyne2

NÁRUČ PODZIMNÍCH BAREV

Nyní přijde to nejhezčí – dovnitř naaranžujte přírodniny tak, jak se vám líbí. Můžete jich dát vedle sebe větší množství. Krásně se do sebe zapletou a aranžmá dobře drží.

dyne3

STŮL, KDE BARVY LADÍ

Nazdobenou dýni umístěte na pěkný talíř, abyste ji mohli přenášet. K zářivě oranžové barvě je nejhezčí sousedství rustikální keramiky. Prostřený stůl s talíři a miskami Amande vytvoří mimořádně působivé aranžmá. Ještě stylové příbory – a bude u vás příjemně po celý dlouhý listopad!

Oranžová, olivová barva a hnědé tóny, to jsou kombinace typické pro 80. léta, které se opět vracejí na interiérovou scénu. Možná právě přemýšlíte o novém bytovém zařízení. Inspiraci získáte na jediné procházce…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.