OKENNÍ TEXTILIE PLUS JARNÍ DEKOR

DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO BERANA
5.4.2016
KVĚTINOVÉ PROSTÍRÁNÍ A POMAZÁNKA S ŘEŘICHOU
7.4.2016

ornament_01

Okno je jedním z nejdůležitějších prvků v bytě. Je to naše spojení se světem, proudí tudy světlo, vzduch.

Už dávno jsem vzdala nepropustné záclony a těžké závěsy, za kterými je člověk uzavřený. Samozřejmě jsou místa, kde se nelze předvádět světu, ale pokud to jen trochu jde, je příjemné, nedělat si ze záclon překážku, alespoň přes den. Přílišný sluneční svit zastaví žaluzie a večerní soukromí se pak lehce schová za jemným závěsem.

Závěsy, které lemují okna (pakliže se hodí stylově do interiéru), jsou příjemnou variantou, která se snadno udržuje, pere i žehlí. Mám několik sad s různými dekory, které mají tu moc, že v mžiku promění interiér. Dělám to tak celá léta, a pokaždé mám pocit, že k nám vstoupila nová nálada.

Jemné bavlněné, nebo směsové verze tkanin, vybírejte s ohledem na to, jak světlý, či tmavý máte prostor. Hodně prosvětlené okno krásně vynese i hnědobílý vzor. Mám nesmírně ráda obrácené verze textilií, kdy se na dvou tkaninách prohodí barevná půda vzoru. Co je tmavé, je v druhé variantě světlé. Jemným a nevtíravým způsobem tak ozdobíte celý prostor. K těmto růžičkovým záclonkám patří i horní volán, který posune celé aranžmá do tradičního venkovského stylu. Záleží na tom, jakému bydlení dáváte přednost.

Okenní parapet je dobrým místem pro dotvoření jarní nálady v bytě. Nikdy nezapomenu na trošku dekoru. Protože se venku všechno probouzí, natřela jsem dosud holé proutky narůžovo a využila pár dekorací, které se mi ještě nechce po svátcích uklidit.

ornament_02

003

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Na okně vynikne jarní aranžmá z barevných proutků. Nemusíte volit právě růžovou, ale s hnědým vzorem závěsů šla hezky dohromady. Připravte si:

  • jemné proutky bez listů, rašící pupeny jsou fajn
  • růžovou akrylátovou barvu Kresba, č. 12
  • úzký plochý štětec
  • noviny
  • jednorázové rukavice
  • skleněnou vázu
  • bílá vejce
  • 30 cm jemné stužky v barvách záclony

Akrylátové barvy Kresba (výrobce Cheds) jsou určeny pro lakování dřevěných hraček a dětského nábytku. Na proutky jsou až příliš kvalitní. Ale já s nimi pracuji ráda, protože barvy dobře kryjí. Proutky je potřeba nechat doma trošku zaschnout. Natírám je tak, že si rozložím vrstvu novin, větvičky na ně položím a takto naplocho na ně nanesu barvu. Proutky obracím v loužičkách barvy a natřu je ze všech stran. Je dobré ochránit alespoň levou ruku rukavicí (pokud jste pravák), protože se docela určitě upatláte. Barvy jsou netoxické, ale takto je to jednodušší. Nakonec je třeba nechat větvičky uschnout. Většinou je strčím do odříznuté PET lahve, na jejíž dno vložím kamen, aby se nepřevrátila.

Proutky naaranžujte do skleněné vázy zatížené bílými vajíčky. Můžete je samozřejmě jakkoli dozdobit. Zvolila jsem jen kostkovanou stužku ladící se závěsy.

Pokud vás zajímá, jak vypěstovat tvarovaný břečťan, podívejte se do rubriky Návody na únorový článek Srdce z břečťanu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.