OD NEDĚLE ZAČNE ADVENT…

ADVENTNÍ VĚNEC S GRANITOVÝM SERVISEM
27.11.2017
CO KOUPIT MUŽŮM POD STROMEK
29.11.2017

Konec roku je plný událostí. Většina z nás má pocit, že musí stihnout vše, co se doposud neudělalo, protože jinak se zboří svět. Teprve s přibývajícími léty jsem se naučila nechat shonu, a všeho, co se dá s klidným svědomím přesunout do dalšího roku. Místo toho si užijte měsíc plný pěkných setkání a chystání svátků v kruhu svých nejbližších.

Co všechno vás v těchto čtyřech týdnech potká? Nechám stranou dozvuky úklidu a horečnatých předělávek domova. Určitě si každoročně říkáte, že za rok musíte se vším začít trochu dřív. Ale vánoční svátky jsou tu především proto, abychom zpomalili tempo a v co největší míře se věnovali rodině a sami sobě.

První adventní neděle – 3. 12., se nazývá železnou nedělí. V tento den zapalujeme na adventním věnci první svíčku. Na vchodové dveře si zavěste věneček, aby každá návštěva věděla, že je vítána, a menší děti si ráno radostně rozloupnou adventní kalendář, který jim už od prvního prosincového dne ukazuje, jak se blíží Ježíšek. Nevím jak pro vás, ale pro mě to byl vždy hororový ukazatel, nabádající k ještě většímu sprintu.

Následující týden je totiž pořádně aktivní. Hned při pondělku byste se měli připravit na mikulášskou nadílku. Mikuláš naděluje v předvečer svého svátku, takže pro letošek je to úterý. Ve zbytku týdne se ve většině domácností rozbíhá přinejmenším plánování pečení cukroví, ale spíše už to leckde začíná vonět vanilkou a skořicí. Následuje bronzová, stříbrná a zlatá neděle, která sladce a tajemně sklouzne do štědrého večera. Druhé dva týdny už by se mohly trochu zpomalit. Zkuste si zajít na svařák na místní vánoční trhy a po večerech zabalte dárky a s dětmi si vyrobte ozdoby na stromek.

Těšme se, a udělejme vše proto, aby letošní svátky byly šťastné a veselé…


advent2

1 Uvítací věnec  Letošní zima má být tu a tam pořádně mrazivá, vyzbrojte se tedy vším, co hřeje. Teplé plédy, a beránkem podšité ponožky, naleznete na našem e-shopu v hojné nabídce. U nás doma se například i čerstvé jmelí zabalí do plyšové nádhery. Říkám tím – vstupte, u nás je útulno.

advent1

2 Adventní věnec netradičně  Magický symbol kruhu jsem narušila jen tentokrát, protože zapracovala fantazie. Obvykle máme tradičnější věnce, ale pro jednou, proč ne? Naaranžujte si ho také, protože je oproti schnoucímu jehličí o mnoho bezpečnější. Vyrábějte ovšem jen za předpokladu, že vám ještě zbudou nějaké další sklenice na posezení u vína!

advent3

3 Adventní kalendář pro děti  Ze zkušenosti vím, že kalendář musí být skladný, úsporný, a musí vydržet poměrně do vysokého věku dítěte :o) Kalendář z obyčejných kolíčků na prádlo můžete skutečně používat spoustu let. Záleží na tom, co všechno na něj navěsíte.

advent4

4 Dóza pro Mikuláše  Skleněná dóza, do které obvykle něco nakládám, dostala plstěnou čepici. Dovnitř namíchejte cukrovinky, napečené perníčky, křížaly, prostě trochu zdravější dobroty, než ty, které jsem použila na aranžování. Sladkostí bude v prosinci víc, než dost.

advent5

5 Vánoční ozdoby ze šišek  Tlusťoučké ponožky na lenošení jsou samy o sobě perfektním vánočním dárkem. Přidejte k nim něco sladkého, a ze šišek si s dětmi vyrobte půvabné skřítky s různobarevnými čepicemi, kterými nazdobte celý stromeček. Štědrý den už brzy zaklepe na dveře…


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.