NOTESY PRO KAMARÁDKY

RAKVIČKY SE ŠLEHAČKOU
28.1.2016
RŮŽE V ZIMNÍM ARANŽMÁ
1.2.2016

ornament_01

Ačkoliv si také zapisuji poznámky do mobilu a využívám všelijaké elektronické vymoženosti, nenechám si vzít požitek s ranní kávou a časopisem v ruce, pečení s papírovou kuchařkou a den mi řídí papírový notes.

Kamarádky jsou na tom podobně. A tak nepohrdnou holčičím sešitkem na poznámky, telefonním seznamem do kabelky nebo trhacím blokem na receptové přírůstky. Notýsky na letošní rok jsem dozdobila papírovými kraječkami. Dobře je znáte. Jsou to krajky určené pod dorty a drobné zákusky. Kromě běžných papírnictví  je koupíte v obchodech orientovaných na scrapbook.

To nejdůležitější, co budete k tvoření potřebovat, je kvalitní lepidlo. Protože papír je tenoučký, hodně vlhké lepidlo ho promáčí a zvlní. Používám s oblibou disperzní lepidlo Tenyl, které nic takového nedělá; koupíte ho v síti prodejen Teta. Pracuje se s ním velmi dobře a lepené plochy jsou stoprocentní.

ornament_02

notesy1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Podobným způsobem můžete zkrášlit docela obyčejné sešity a bloky. Jsou to praktické věci určené k poznámkám a ke spotřebě a nemusí být příliš drahé. Důležité je, že jim věnujete chvilku času a svou fantazii. Připravte si:

  • sešit nebo blok
  • na obalení přírodní hedvábný papír, arch ručního papíru, potištěné kartony
  • dortové krajky ve tvaru kruhu, obdélníka, oválu apod.
  • nůžky, plochý štětec
  • lepidlo Tenyl
  • ozdobné stužky, provázky, tkanice
  • dřevěné knoflíky a libovolná zdobítka

Sešit nebo blok obalte vybraným papírem (hedvábný papír můžete trošku pomačkat) a opět ho sejměte. Na sešit naneste lepidlo a štětcem ho rozetřete. Lepidlo je pevné, ale jde to. Nesnažte se natřít tenký papír nebo dortovou krajku, potrhala by se. Pak papír přimáčkněte a jemně zatižte. Dále přijde to zábavnější – pokračujte ve zdobení a vrstvení dekoru z krajek. Snažte se přilepit i zoubkované okraje, aby se později netrhaly. Notesy zavažte na mašli nebo je omotejte provázkem s pěkným knoflíkem sponou apod.

Tohle zdobení je pro romantické povahy. Je to jen inspirace; ale podobně můžete přistoupit ke kolážím (vhodný materiál najdete v časopisech, použijte i vlastní fotky), nebo ke grafice (využijte tapety, papíry s písmeny, pruhy a puntíky, plastické povrchy). Nezapomeňte dovnitř notesu napsat pozdrav nebo přání!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.