MINI PAVLOVA ANEB CO S BÍLKY?

SLADKÉ RYCHLOVKY NA POSLEDNÍ CHVÍLI
15.12.2017
RYCHLOKRABIČKY + ŠABLONA
19.12.2017

stuha_ruzova

Pokud máte za sebou poslední várku napečeného cukroví, pak vám určitě zbývají v chladničce bílky. A to ještě nějaké přibudou po přípravě vánoček. To jsou přesně ty potřebné pro sněhový dezert. Napečte si menší korpusy a uzavřete do krabice. Na Štědrý večer luxusně dokončí vaši slavnostní hostinu.

Hned v úvodu ještě jedna informace – šlehání bílků za vás obstará šlehač a celá příprava trvá jen 20 minut, takže stojí za to se obětovat. Alespoň u nás je to takový rituál, než s konečnou platností odpráším kuchyň ze závoje mouky a cukru a zavřu svou kuchařku s rodinnými recepty. Na sněhové pečivo se musí jít trošku speciálně, ale žádná věda to není. Pár drobných rad jsem soustředila na konci článku.

Jediné, co potřebujete k práci, je cukrářský sáček s větší, ostře řezanou hubicí. Tentokrát jsem využila jednorázové mikrotenové sáčky, a musím říct, že jsou šikovné. Jsou tenoučké a v rukách nemáte žádný překážející materiál. A hurá, odpadá mytí… Práce šla pěkně od ruky, což jsem byla ráda, protože pro účely focení jsem dělala celý proces 3×, ke každé krokovce zvlášť :o)

Tak, zase za rok!

stuha_ruzova

MINI PAVLOVA

Příprava: 20 minut + sušení a zdobení * Získáte: 3 velké dezerty nebo 6 menších – velké porce jsou určeny vždy pro 2 osoby

Těsto

  • 2 bílky
  • špetka soli
  • 110 g jemného pískového cukru
  • 2 rovné lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička bílého vinného octa

Krém

  • 1 kelímek 33% smetany
  • 4 lžíce mascarpone
  • 3 lžíce moučkového cukru

Na dozdobení

  • rozpuštěná hořká čokoláda + trocha másla nebo smetany
  • semínka ze zralého granátového jablka

1. Ke šlehání použijte bílky krátce ponechané v pokojové teplotě. Vložte je do misky, přidejte špetku soli a začněte šlehat na malé otáčky, abyste do bílků dostali vzduch. Když se drobet nadechnou, přidejte výkon a ušlehejte pevný sníh, až bude dělat měkké špičky.

2. Nyní začněte přidávat cukr. Musí být hodně jemný, přidávejte ho po lžičkách a každou dobře zašlehejte. Hmota se začne zpevňovat. Tuto část procesu neuspěchejte, ta je nejdůležitější. Cukr se musí dokonale rozpustit. Poznáte to tak, že výsledná hmota se začne lesknout. Sníh mnohonásobně zvětší objem, leskne se a je tak pevný, že dělá ostré špičky.

3. Nyní povrch poprašte prosetým škrobem, přidejte ocet a s poslední lžičkou cukru vše zašlehejte. Je hotovo. Troubu vyhřejte na 150 °C.

4. Hmotu přesuňte stěrkou do sáčku – vejde se tam všechna, a na připravený pečicí papír nastříkejte šest 9 cm širokých koleček. Pracujte od středu směrem ven. Pečte nejprve 10 min při teplotě 150 °C, pak teplotu snižte na 120 °C a pokračujte ještě 45 minut. Plech ponechejte na středu trouby a kontrolujte, zda pečivo příliš netmavne. Mělo by zůstat jemně béžové vlivem zkaramelizování cukru. Korpusy se dost zvětší, takže s tím počítejte. Hotové pečivo ponechejte v mírně pootevřené troubě vychladnout, nejlépe přes noc.

Zdobení – Studenou smetanu ušlehejte do tuha. Přidejte do ní mascarpone pokojové teploty a 3 lžíce cukru a ručně metličkou zašlehejte. Tři korpusy nazdobte krémem, použijte opět zdobicí sáček a hubici s jemnějším prořezáním. Přidejte horní korpusy. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, zřeďte ji máslem nebo smetanou tak, aby byla polotekutá a lžící ji naneste na dezerty. Bohatě dozdobte semínky granátového jablka.

pavlova2

Do sáčku se vešla celá jedna várka sněhu. Vyjde na zmíněných 6 korpusů. Pokud netrefíte pravidelná kolečka, nakreslete si je pomocí hrnečku na rub pečicího papíru. Sníh nanášejte od středu směrem ke kraji a dodržujte velké rozestupy. Na následující fotce je vidět, jak korpusy vyrostly a přiblížily se k sobě.

pavlova1

Cukr jemně karamelizuje a tak našlehaný sníh vytvoří pěkný krémový povrch. Kdybyste při sušení použili vyšší teplotu, příliš ztmavnou. Když korpusy rychle vytáhnete z trouby a prudce je ochladíte, popraskají vám, jako mě při focení. Korpusy je třeba nechat pomaličku vychládat v troubě, ideálně po celou noc. Teď už zbývá jen Pavlovu nazdobit. Zvolila jsem čokoládu a sladká semínka z granátového jablka. S chutí krému, který pochoutku jemně provlhčí, máte před sebou dezert hodný krále!

NA CO SI DÁT POZOR PŘI SNĚHOVÉM PEČENÍ

  • Bílky šlehejte v nerezové míse. Plastová mísa, i když dobře vymytá, má porézní povrch a může se v něm skrýt mikroskopická mastnota. To bílky nerady. Rovněž metly musí být naprosto čisté.
  • Den, dva ponechané bílky jsou pro výrobu sněhového pečiva vhodnější. Dejte však pozor, aby při oddělování žloutků trošku neukáplo do bílků. Tuk obsažený v žloutcích znemožní vytvoření dokonalého sněhu.
  • Na začátku šlehání ponechejte šlehači malý výkon a sníh lehce nadzvedávejte, aby se do něj dostaly bublinky vzduchu. Teprve nakonec šlehejte na plný výkon.
  • Pokud z hotového pečiva vytéká sirup, pak jste nepoužili dostatečně jemný cukr. Krystalky hrubého cukru se nerozpustily při zpracování.
  • Pečivo dejte do trouby ihned po nastříkání na plech.
  • Jestliže se korpusy nenafoukly a po usušení jsou zespoda tvrdé, pak nebyl sníh dobře ušlehaný, škrob a cukr mohl být neprosetý a klesl na dno.
  • Pečivo nechejte vychladnout v troubě a nevystavujte ho velké teplotní změně.
  • Hotové korpusy můžete nechat v dobře uzavřené plechové formě po dobu 5 dnů, stále budou křehké.

stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.