MEDOVÁ PLÁSTEV Z KRÉMU

ČIŠTĚNÍ MĚDĚNÝCH POVRCHŮ
18.5.2017
DVOJÍ ARANŽMÁ Z ÚLOŽNÝCH KOŠÍKŮ
22.5.2017

stuha_hneda
Mám tu jeden vtípek, jak dětem nazdobit dort. Není to nic složitého, snadno uhádnete, jak jsem medovou plástev vytvořila. Schováte pod ní jakékoliv oblíbené domácí těsto.

Pokaždé, když dostanu krabici nového zboží na testování, kolegyňky mi každou věc pečlivě zabalí do pásu bublinkové fólie. Fólie se mi doma hromadí, protože ji zase potřebuji k balení zboží zpět. A vždy si říkám, že bubliny jsou taková šikovná vymyšlenost, kterou bych měla ještě na něco využít…

stuha_hneda

PRUŽNÝ KRÉM NA MEDOVOU PLÁSTEV

Příprava: 20 minut + 2-3 hodiny tuhnutí

Krém

  • 200 g smetany na šlehání
  • 3 vanilkové cukry
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 200 g zakysané smetany
  • 1/4 lžičky oranžové potravinářské barvy
  • 40 g želatinového ztužovače zastudena, Oetker
  • 3 lžíce vody

Včelky

  • malý kousek žlutého mandlového marcipánu
  • proužek čokolády na vaření
  • mandlové lupínky
  • obyčejná kuchyňská špejle na malování

1. Smetanu ušlehejte do tuha, v poslední fázi zašlehejte vanilkové cukry a med, pak rychle vmíchejte zakysanou smetanu společně s barvou, kterou rozpusťte na lžičce vody. Směs nepřešlehejte.

2. Želatinový ztužovač dejte do mističky, přidejte 3 lžíce vody a 1/2 minuty šlehejte metličkou, aby se dokonale rozpustil. Pak misku vložte na chviličku do kastrůlku s horkou vodou, aby se želatina prohřála, stále šlehejte. Uvidíte-li, že je dokonale hladká, v té chvíli ji rychle zamíchejte do připraveného krému.

3. Krém ihned navrstvěte na dort a uhlaďte stěrkou. Do měkkého krému vmáčkněte kusy fólie (jde to výborně), a dort dejte na několik hodin chladit.

Pak fólii odstraňte a podle foto návodu vytvořte 10-12 ks včeliček. Dortík dozdobte a podávejte.

  • Fólii si připravte předem, dokonale ji opláchněte pod tekoucí vodou a nechte uschnout.
  • Barva plástve by měla být více medová, tedy vytvořená spíše z okrové barvy. Obávala jsem se, že vyrobím krém v barvě hořčice, a nebude vypadat dobře, tak jsem zvolila oranžovou. Asi jsem to s barvou drobet přehnala, ale vám se určitě povede lépe :o)

vcelky1

Krém je nadýchaný a pracuje se s ním opravdu dobře. Ovšem díky želatině docela rychle tuhne, takže pracujte bez přerušení. Dortík jsem vytvořila tak, že jsem upečený plát těsta rozdělila na dvě půlky, bohatě promazala a dala na sebe. Výsledná velikost dortu je 20 × 12 cm. Nyní navrstvěte krém na všechny strany dortu. Pomocí stěrky povrch uhlaďte. Podle naměřené výšky boků nastříhejte pásy z bublinkové fólie, a pak obdélník pro zakrytí horní strany dortu.

vcelky2

Obdélníkový díl bublinkové fólie položte na dort a jemně ho vtlačte do krému. Stejně tak obtočte kolem nastříhané pásy fólie. Teď máte možnost krásně uhladit povrch, vytvarovat hrany, nebo lehkým zatížením – např. knížkou, srovnat horní stranu dortu do roviny. Dort vložte do chladničky a nechte ztuhnout. Stačí 2 hodinky, ale já nechávám dort v klidu do druhého dne. Ráda si práci časově rozložím.

vcelky3

Druhý den opatrně sloupněte fólii z horní plochy dortu. Vidíte, jak fólie vytvořila dokonalý reliéf. S dortíkem manipulujte ještě před sloupnutím fólie. Připravte si čistý tác a dortík přesuňte. Až potom odstraňte bublinky z boků.

vcelky4

Zbývá vytvořit včelky z malých kuliček mandlového marcipánu. Každou v dlaních zploštím do oválku a dám je na pečicí papír. Rozehřeji čokoládu a rovnou stranou špejle namaluji včelkám proužky a oči. Když čokoláda zaschne, špičkou nože udělám 2 zářezy a do každého vtlačím plátek mandle. Včelky naaranžuji na dortík i na tácek.

Pod krémem se piškot krásně rozleží. Dort rozkrojím nejprve podélně uprostřed a pak nakrájím čtvercové řezy z každé strany zvlášť. Včeliček raději udělejte víc, aby se na každé porci objevila alespoň jediná. Dětem se budou líbit.


 

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.