MED Z PAMPELIŠEK

RAKVIČKOVÝ DORT
11.4.2016
4 OSVĚDČENÉ FINTY PRO UKLIZENOU KUCHYNI
13.4.2016

bylinky_02

Na loukách se pomalu rozprostírají koberce žlutých pampelišek a je akorát tak čas sáhnout po starém rodinném receptu na pampeliškový med. Provedla jsem revizi své spíže a našla ty nejhezčí sklenice, které budou medům slušet. Dělám totiž světlý a tmavý med.

K přípravě medu (je to vlastně hustý sirup) potřebujete jen pár surovin a jeho výroba není vůbec složitá. Důležité je uzavřít ho do sklenic s kvalitním uzávěrem, aby obsah nepřijímal vlhkost a pachy. Med má totiž rád sucho, chladno a tmu. Robustní dózy cibulového tvaru mu budou obzvlášť slušet. Pořídila jsem si je už vloni, takže se opět těším na sklenice plné zlata.

Nejprve vás čeká procházka, což je nejpříjemnější část tohoto úkolu. Zralé a krásně otevřené pampelišky sbírejte nejlépe v poledne, na místě vzdáleném od komunikací. Pokud nechcete mít zabarvené prsty od pylu a vytékajícího mléka, vezměte si s sebou rukavice. Trhejte pouze květy a ukládejte je volně do větší mísy nebo košíku, nikoli do igelitového sáčku. K přípravě medu můžete využít klasický bílý cukr, ale zdravější variantou bude přírodní nerafinovaný nebo třtinový cukr. Výsledný produkt si zachová výrazný podíl biologicky hodnotných látek a bude mít nádhernou tmavou barvu medu.

Vyzkoušejte doma i další tekuté dobroty – například mátový sirup do letních limonád nebo bezinkové želé.


PAMPELIŠKOVÝ (SKORO) MED

Příprava: 2 hod * Získáte: zhruba 1 litr naplní 5–6 malých skleniček

  • 350-400 rozvinutých hlaviček pampelišek
  • 1 l vody
  • 2 bio citrony, umyté a rozkrájené na plátky
  • 1 kg bílého nebo tmavého cukru

1. Pampelišky lehce vyperte pod tekoucí vodou, aby vyplavaly nečistoty a drobní broučci. Dejte je do hrnce, zalijte litrem vody a přiveďte k varu.

2. Vařte asi 15-20 min. Pak přidejte rozkrájené plátky citronů zbavené hořkých semínek a hrnec s tekutinou nechte 24 hodin v chladu.

3. Druhý den odvar přeceďte přes jemné pláténko, zbytky pampelišek i citronů hodně vymačkejte a vyhoďte. Do čisté tekutiny přidejte cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Tekutinu nechte probublávat ještě minimálně 1,5 hodiny, až med začne houstnout.

4. Zda má med správnou konzistenci poznáte pomocí želírovací zkoušky. Vychlaďte malý porcelánový talířek, kápněte na něj horký med a nechte zchladnout. Pokud se kapka udrží a nesteče, je všechno, jak má být.

Hotový pampeliškový med nalijte (ještě teplý) do suchých sklenic s gumovým těsněním nebo se šroubovacími víčky a po vychladnutí ho uložte v chladu a temnu.

Lépe se konzumuje hustší med, který nestéká z pečiva. Pampeliškový med houstne přímo úměrně s prodloužením doby varu. Vaříte-li déle, voda se odpaří a společně se zkaramelizovaným cukrem med zhoustne. Pokud se vám napoprvé podaří uvařit tekutý med, nevadí. Používejte ho jako sirup. Beztak mu náleží spíše toto pojmenování, protože produkt pravý med pouze připomíná.

med1

K výrobě světlého medu používám tradiční bílý cukr a tmavý med připravuji s třtinovým nebo přírodním nerafinovaným cukrem. Zatímco klasický med je zlatavý, z tmavého cukru připomíná lesní med.

med2

Jestliže vám med pěkně zrosolovatěl, pak jej můžete směle použít na chutné vločkové sušenky, na chléb s máslem, na jablkové lívance apod. Sušenky lze dozdobit jedlými kvítky nebo bylinkami, které pěstujete. K romantické svačině jsem nasbírala pár sedmikrásek. Rostly přímo mezi žlutou záplavou pampelišek.

Mimochodem – ve vázičce vám kytička pro radost vydrží téměř týden. Jaro je nádherné!

bylinky_02

2 Comments

  1. Věra Jindrová napsal:

    Zdravím a děkuji za recept,už jsem ho dlouho nedělala,
    ale dělá ho moje dcera a skutečně je lepší tmavý cukr
    med hustějí.

  2. Jana napsal:

    Také zdravím, paní Jindrová,
    máte pravdu, med z tmavého cukru se chová trošku jinak a je hustší. V posledním čase už dělám jen tento, i s ohledem na zdravější formu cukru. Ať se Vám daří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.