VELIKONOČNÍ MANDLOVÝ ZAJÍČEK

VODNÍ SVÍČKA S JAREM POD HLADINOU
31.3.2017
7 NÁPADŮ PRO JARNÍ SVÁTEČNÍ PEČENÍ
4.4.2017

stuha_zelena

Recept na třené těsto, které se dobře vyklopí z formy, vám předkládám už dnes. A to proto, abyste si ještě stihli pořídit tuto ušatou formu. 

Spoustu let peču beránka. A tak jsem si řekla, že by to letos chtělo změnu. Napadlo mě, že zajíce využiji i během roku, třeba na přípravu paštik a nádivek.

Velikonoční svátky mám nesmírně ráda pro tu explozi pastelových barev, vůni květin, a hlavně pro setkání s rodinou a přáteli. Je nejvyšší čas na pučení osení a na sestavení jídelníčku. Vejce a mazanec vám předvedu příští týden, zajíčka (beránka) mám díky vám natrénovaného už teď, a tak se jen těším, až s pocitem okouzlení všichni usednou kolem plničkého stolu.

Pečení roztomilých zajíčků můžete nechat na poslední chvíli. Těsto umícháte v jediné misce, tak nějak mezi diskusí o počasí. Dávku těsta mám vyzkoušenou do klasické formy na beránka. Do krásné glazované formy na zajíčka se vejde těsto asi tak, že vám ještě zbudou na upečení 2 muffiny na ochutnání. Jednotlivé porce podávejte s našlehanou smetanou poprášenou cukrem s vůní vanilky.

Teď už si jen pohodlně vyberte z naší nabídky forem, které naleznete pod článkem…

stuha_zelena

MANDLOVÝ ZAJÍČEK / BERÁNEK

Příprava: 20 minut

  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 ml oleje
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 ml smetany
  • pár kapek vanilkového exraktu
  • hrst kandovaného ovoce v rumu
  • 2 plné lžíce jemně mletých mandlí nebo mandlová mouka

1. Vejce s cukrem ušlehejte ručním šlehačem do pěny, až ztrojnásobí svůj objem.

2. Pak přidejte v tomto pořadí – olej, přesetou mouku s práškem a smetanu. Pracujte ručně za pomocí šlehací metly. Troubu vyhřejte na 175 °C.

3. Do hladké hmoty přidejte vanilkový extrakt, kandované ovoce v rumu a mleté mandle. Zajíčka vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto vložte dovnitř tak, aby hladina dosahovala min 4 mm POD vnitřní hranu formy. Povrch uhlaďte potřesením, aby vyběhly bubliny, a zajíčka pečte 15 min na dolním roštu, pak snižte teplotu na 160 °C a pokračujte ještě 25 minut. Před koncem těsto špejlí zkontrolujte a formu vytáhněte.

Zajíčka nechte zchladnout – forma drží dlouho teplo, takže to chvíli trvá. Vlažné těsto vyklopte na podložku a nechte zcela vychladnout. Teprve pak zajíčka pocukrujte a postavte. Podávejte s kopečkem našlehané smetany poprášené vanilkovým cukrem.

001

Do pečení použijte velká vejce, mandlovou mouku můžete nahradit jemně mletými mandlemi. Kandované ovoce máčím v rumu, ale nebojte se, že zajíčka nemohou jíst děti. V těstě rum nebude cítit, jen ho lehce nakypří. Třtinový cukr těsto hezky karamelově zabarví; pokud si ovšem přejete žluté těsto, pak zvolte bílý cukr.

002

S formou se pracovalo báječně. S keramikou mívám ty nejlepší zkušenosti, jen ji nevystavujte prudkým změnám teploty. Upečené těsto se bezchybně vyklopí, nikde se nic nepřichytí. Dejte si však pozor, abyste formu nepřeplnili. Těsto hodně vyběhne a jakmile překročí výšku formy, vytvoří vám po obvodu zajíčka rantlík – i mě se to stalo, na hlavní fotce je to vidět. Před pečením formou poklepte o podložku, aby z těsta vyběhl vzduch v podobě bublinek.

Zajíčka můžete potáhnout čokoládou, k mandlové chuti je to skvělé. Neučinila jsem to, protože bychom fotografovali dva hnědé objekty. Ale mandlové těsto je kypré a chutné i tak, jen poprášené vanilkou.


 

stuha_zelena

12 Comments

  1. Miluse napsal:

    Dobrý večer
    Tak jsem si objednala u Deco doma keramickou formu zajička ,abych zkusila Váš recept, vypadá zajímavě tak snad se povede…….krásnej večer M.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    moc děkuji za důvěru.
    S keramickou formou budete spokojená, krásně se v ní peče. Jen, jak už jsem říkala, pozor na prudké změny teploty, to glazura nesnese. Těsto je vláčné a dobré, tak vám snad bude chutnat. Mějte se hezky.

  3. Miluse napsal:

    Dobrý večer
    Včera mi došla keramická forma zajíčka a nedalo mi to a dneska sem zkoušela Váš recept a super pevedl se…..Krásnej večer

  4. Jana napsal:

    Dobrý večer,
    to je fajn, potěšila jste mě. Forma je moc šikovná i velikostí, takže se dá využít na spoustu dalšího vaření a pečení. Přeji vám hezký víkend!

  5. Zajíček i beránek z chlebového těsta napsal:

    Jeden dobrý nápad pro všechny:
    Pokud snad někdo nerad sladké, nebo ho ze zdravotních důvodů nesmí, ani ten se nemusí zajíčka nebo beránka odříkat.
    Stačí, když si je upeče z chlebového těsta. V těchto formách se zaručeně povede a s červenou pentličkou kolem krku vypadají skvěle. Pekla jsem loni a mělo velký úspěch – čerstvý domácí chlebík k vykoledovaným vajíčkům.

  6. Jana napsal:

    Dobrý den,
    to je vážně moc hezký nápad! Děkuji za všechny naše čtenáře. Chlebový beránek na našem stole letos bude zaručeně :o) Přeji vám hodně zdraví.

  7. Pavla napsal:

    Za me tedy velke minus… mnostvi vseho dle receptu, ale ve forme testo preteka, pali se,… vazne tam ma byt cely sacek prasku do peciva? Zklamalo me to…

  8. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Pavlo,
    hned v úvodu článku upozorňuji na to, že množství těsta odpovídá formě na beránka (recept se může hodit), takže pro zajíčka je ho třeba méně a zbytek dávám do keramických forem na muffiny (na suflé apod.).
    A u poslední fotografie upozorňuji na to, že je třeba formu nepřeplnit! Těsto hodně vyběhne a jakmile překročí výšku formy, vytvoří po obvodu zajíčka rantlík – viz úvodní fotografie.

  9. Alice napsal:

    Dobrý den,

    Ještě nikdy jsem nepekla zajíčka v keramické dvoudilne formě.
    Když spodní naplněnou prikryji, jak dlouho a při jaké teplota?

  10. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Alice,
    tato forma na zajíce je jednodílná, takže nedokáži odhadnout, jak se bude pracovat s vaší dvojitou formou. Recept bude třeba postavit přímo na ni, aby těsto vystouplo do potřebného prostoru. Pokud znáte výrobce, mrkněte na webové stránky, zda nedoporučuje k formě i recept.

  11. Michaela napsal:

    Veliké zklamání!! Četla jsem i upozornění kolik dávat těsta . Dělala jsem poloviční várku a těsto vyteklo. Když se teda inzerujete recept na zajíce tak to radši uvádějte přesně. Člověk je pak zklamaný a škoda surovin !

  12. Jana napsal:

    Paní Michaelo,
    je mi moc líto, že se vám zajíc nevydařil. Nevím, proč se vám to stalo, ušáka peču pravidelně, a když dodržím plnění 1 cm pod vnitřní ráfek – ne pod okraj formy, zajíc má kulatá záda, ale je v pořádku (paní Miluše výše též potvrzuje). Možná, jestli pečete systémem horkovzduch s párou, to se může těsto nakypřit víc, než při přímém pečení. Ještě k receptu – formu na zajíčka jsme měli před lety na e-shopu jen krátce (už je to 5 let), a zdálo se mi užitečnější zpracovat a předat recept na frekventovanějšího beránka s tím, že do menší formy si množství těsta každý podle rady upraví. Mrzí mě, že můj záměr nevyšel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.