MALÉ RADOSTI Z PŘÍRODNIN

GUACAMOLE PRO ZDRAVÉ SRDCE
6.11.2017
LESK JAKO BLESK
8.11.2017

Příroda nás nabíjí neskutečnou energií. Stačí se jen dívat kolem sebe. Ale ledacos si můžeme také přinést domů ke zkrášlení příbytku.

Naaranžovaná váza ze zajímavých větví (například ze svídy, která právě zbarvila své pruty do červena), pár šišek jen tak hozených na misku, nebo zasychající kaštany a šípky, to všechno vás propojí s přírodou za okny. Přineste si domů několik efektních listů, šetrně nastříhejte pár větviček a nevynechejte žádnou příležitost být součástí krásně barevné sezony.

Podzim je také hodně nostalgický. Vedle ohnivých barev má v sobě i trochu melancholie, ale na tuto notu jsme jaksepatří pocitově vybaveni. O to se také postará příroda. Cítíme únavu a přejeme si být v teple a v klidu, u prostřeného stolu a u kamen. Vaše podzimní aranže tedy mohou vystihovat všechny vaše momentální nálady. Využijte výtvarný potenciál úplně obyčejných věcí, jako jsou hliněné květináče, hladké sklo, ale i sklenice na zavařování. Nebude vás to vůbec nic stát. Jen příjemnou procházku do okolí…


prirodniny1

1 Opora pro květinu  Máte-li možnost nastříhat si někde vřes, neváhejte. Můžete si ho nasušit v malé váze, přidat do podzimního věnce a ozdobit si vchodové dveře. Já jsem snítky vřesu jednoduše zapletla do opory pro malý břečťan. Dříve, než se na jaře začne pilně šplhat po konstrukci, bude vás po celou zimu těšit pohled na neobvyklou aranž ve tvaru srdce.

prirodniny2

2 Voňavé pot-pourri  Pokud rádi sušíte květy a bylinky, pak máte skvělý základ pro vytvoření voňavé směsi. Přidejte do ní pár kapek oblíbeného esenciálního oleje a směs nechte uzrát v uzavřené sklenici. Zpříjemníte si pak třeba prostory koupelny, předsíně nebo šatníku.

prirodniny3

3 Využijte vázy i květináče  Jednoduchá aranž na stůl vznikne z věcí, které se běžně toulají vaším domovem. Popadněte obal na květináč nebo skleněný válec (viz úvodní foto) a ponořte do nich vše, co nasbíráte. Možná vám zbyla malá dýně z vypěstované úrody, na zahradě nastříháte pichlavý dřišťál (berberis) s červenými bobulkami, nebo do aranžmá schováte granátové jablko, které potřebuje pár dní dozrát. Hodí se naprosto všechno.

prirodniny4

4 Vytvořte si přírodní vázu  Ke zhotovení rustikálního obalu se hodí přizvat jedny mužské ruce.  Nejen na nařezání krátkých špalíků z větviček břízy, ale i při aranžování, aby se vám obal nerozpadl, než ho zpevníte. Uvnitř je schovaná obyčejná úzká kuchyňská sklenice. Do hotové vázy naaranžujte rostliny, které nepotřebují vyměňovat vodu, nejlépe takové, které jsou efektní i sušené. Například hortenzie, slaměnky nebo statice (limonka). Myslím, že tu brzy zabydlíte i stříbrné, nebo bíle nastříkané jmelí.

Máte-li pěknou vázu, klidně ji jen naplňte nasbíranými šiškami. Brzy se vám budou hodit na výrobu vánočních dekorací na stromek. Ale zatím se obdivujte přírodě jen tak, jak je dokonalá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.