MADEIROVÉ DORTÍČKY

UBROUSEK S RŮŽÍ
5.2.2016
KDYŽ SE ŘEKNE RETRO I
9.2.2016

Zase ty hříšné sladkosti – řeknete si; ale já vím, že mnoho z vás peče dorty. A jaké! Leden roztočil kolotoč svátků a narozenin a tak je nejvyšší čas vyzkoušet zase něco nového, ať nepečeme loňské dorty!

Tentokrát budu zkoušet tvořítka na fondán a marcipán. Jsou maličká, tak trošku nevím, co s nimi. Než jsem balíček rozbalila, chvilku jsem si myslela, že do té rourky se nacpe hmota a vytlačuje se ven. Omyl. Je to rukojeť, která má šikovnou oporu pro palec, aby se tvořítko dobře drželo. Jdu zkoušet…


 

TESTUJEME TVOŘÍTKO NA MARCIPÁN

vykrajovatko

Tvořítko jsem už popsala, zbývá dodat, že má 8 ozdobných nástavců s různými vzorky. Mají za úkol vypíchnout z cukrové nebo mandlové hmoty malý motivek a kolem něho se postarat o drobný reliéf. Některé motivky jsou umístěny na střed (slzička, kosočtverec) a například tulipán vysekne dírku blíže jednomu okraji. Zřejmě s ním půjde něco olemovat. Pokusím se o dekor složený z více motivků dohromady.


 

dorticky1

VYKRÁJENÉ DORTÍČKY  Rozhodla jsem se nazdobit malé kulaté dortíčky. Těsto jsem nalila na menší plech na pečicí papír a po upečení jsem ho ještě vlahé rozkrájela pomocí nerezové formy na pečení (využila jsem ji jako vykrajovátko). Povrch těsta jsem potřela hořkou čokoládou a nechala chvíli v chladu. Použijte svůj oblíbený recept na čokoládový dort nebo na kakaový hrnkový koláč. Můžete si dovolit ubrat trošku cukru, protože o sladkost se postará hmota, s kterou budete povrch dortíků zdobit.

dorticky2

TVOŘÍTKO NA SCÉNĚ  Mezitím jsem rozválela bílou fondánovou hmotu do výšky 3 mm. Tvořítka nejsou vysoká, tak to snad bude stačit. Vykrajovacím válcem jsem vykrájela kolečka (shodné velikosti s těstem) a začala zdobit. Brzy jsem zjistila, že skládáním a střídáním motivků jde vytvořit spousta dekorů. Rychle mě napadaly další a další.

dorticky3

KRAJKOVÉ ZDOBENÍ  Když mi čokoláda mírně zaschla, rychle jsem přenesla vykrájená kolečka a lehce zamáčkla do čokolády. Zbývající droboučké výseky jsem použila k povrchovému zdobení. Ty jsem však přilepila pomocí nepatrné trošky másla. Vlastně úplně všechno šlo, jako po másle, už od začátku. Při práci jsem si vzpomněla na jedny ze svých nejoblíbenějších šatů. Byly ušité z jemného plátna, které bylo plné krajkových dírek složených do květinového vzoru. Takové látce se říká madeira. Dortíčky si tak vydobyly své nové jméno. Příště si tak troufnu nazdobit klasický velký dort.


 

SEČTENO A PODTRŽENO

Toto je nástroj, který doma určitě užijete. Dobře se drží, pracuje se s ním velmi lehce a výsledkem je pohodová a rychlá práce. Tak to má být. Je to jen maličkost, ale když se vám nechce vymýšlet složitější dekorování dortu, budete spokojeni s výsledkem. Vždy je fajn, když můžete nechat běžet fantazii a pracovní nástroj vám to umožní. To je právě tento případ.
Designérům bych vzkázala, ať zkusí navrhnout větší a složitější motivy, klidně i dětské. Umím si představit dort plný malých medvídků. U mě má tvořítko plný počet hvězd!

razitko_03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.