FRANCOUZSKÉ LEVANDULOVÉ MADLENKY

SEN O SVĚTLÉ POHOVCE
10.5.2017
JAK ZAJÍMAVĚ DAROVAT PENÍZE + ŠABLONA
12.5.2017

bylinky_02

Lidé si dnes umí zařídit, aby příroda trošku předběhla své aktuální možnosti. A tak si i v průběhu jara můžete koupit kvetoucí levanduli, jako jsem ji potkala já. Krom toho, pokud rostliny pravidelně pěstujete, můžete mít doma ještě trochu zásob loňských sušených květů. Levandule totiž patří k bylinkám, s kterými počítáme po celý rok.

Nejen proto, že si z levandule můžete vytvořit bylinnou kosmetiku, vonné směsi do bytu, ale dokonce i čaj nebo ji použít jako koření do pečení nebo při výrobě zmrzliny. Přívětivou vůni květů využívají po staletí obyvatelé Francie. A tak k nám doputovat i recept na jejich tradiční cukroví, které jste možná na svých cestách ochutnali v originálu. Patří k snídaním a k drobným rozptýlením u kávy, kterou Francouzi tak rádi a hojně popíjejí.

Madeleines – madlenky, mají tvar mušlí a chuť máslového piškotového těsta, nejčastěji s příměsí mandlové mouky, citronů nebo levandulových květů. Pocházejí z malého lotrinského města Commercy. Na svědomí je má jistá dívka jménem Madeleine, která pečivo připravila pro francouzského krále Ludvíka XV. Tolik mu zachutnalo, že ho pojmenoval po ní. Hezké, že? A to ještě netušil, jak zavoní kuchyně, když se začne péct.

Během pečení se na každém kousku vytvoří uprostřed kopeček, jakoby byla pod těstem ukrytá obrovská perla. Neděste se, co se to v troubě děje, takto vypadají správně vyrobené madlenky. Pokud nemáte madlenkový plech na pečení, jednoduše tvary vytvoříte z formiček na tlapky.

Je nejvyšší čas, abyste madlenky ochutnali i u nás doma. K příjemné snídani si můžete pořídit nádherné hrnečky, jak jinak, než s dezénem levandule. Ty mě právě inspirovaly… Pro milovníky levandule máme na e-shopu celou řadu dalších produktů s dekorem levandule a na blogu další návody, které můžete vyzkoušet – třeba na levandulový věneček nebo levandulové polštářky do prádla.


MADELEINES

Příprava: 15 minut + 1,5 hod na odpočinutí těsta * Získáte: 32 ks

Do šlehače

  • 2 velká vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 140 g změklého másla

Do mísy

  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • jemně nastrouhaná kůra z 1/2 bio citronu
  • 1 lžíce drcených levandulových květů – nemusí být
  • 1 balení vanilkového extraktu Ambrose, 5 ml

1. Ručním šlehačem prošlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte sůl, změklé máslo a vypracujte hladkou hmotu.

2. Pak prosejte do další mísy mouku, vmíchejte prášek do pečiva, citronovou kůru a květy levandule rozmělněné v hmoždíři. Směs promíchejte.

3. Máslovou hmotu vložte do mísy k suchému základu, přidejte vanilkový extrakt a vše spojte do hladkého hustšího těsta. Mísu přetáhněte potravinovou fólií a dejte na 1,5 hodiny do chladničky.

4. Formu na madlenky vymažte máslem a poprašte hladkou moukou. Těsto pomocí pružné stěrky vmáčkněte do prohlubní tak, aby nebyly zcela plné. Těsto dost vyskočí. Madlenky dejte péct do předem vyhřáté trouby na 12 minut.

Pečivo vyklepněte z formy a před podáváním jemně posypejte cukrem ovoněným vanilkou. Madlenky snězte čerstvé, piškotové těsto rychleji ztvrdne.

003

Příprava těsta je strašně rychlá. Největší práci vám dá asi otrhání drobných kvítků. Veškerá práce s nimi je ale příjemná, protože se vaše kuchyně nádherně provoní. Bio citrony bez ošetřené kůry jsou jen o něco málo dražší než ty ostatní a dají se běžně koupit. Strouhejte jen po povrchu, abyste nenabrali hořkou bílou vrstvu kůry. Madlenky mají nenápadnou, jemnou chuť, takže jim neberte to podstatné, což je levandule, citron a vanilka. Ještě lepšího výsledku docílíte, pokud asi polovinu mouky nahradíte moukou mandlovou. Když ji nemám, peču takto.

004

Madlenky peču ráda, z plechů vypadnou úplně samy. Dříve jsem používala tlapky s teflonovým povrchem, peče se v nich výtečně. Plech vždy vymažu máslem, protože máslová chuť k madlenkám prostě patří. Myslím, že letošní studené jaro je pro tohle pečivo jako stvořené.

Proč konzumovat levanduli?

  • Levandule je úžasná bylinka, která nám dělá dobře jen tím, jak nádherně voní.
  • Uklidňuje nervovou soustavu, působí příznivě na činnost střev a na žaludek, má silné protizánětlivé účinky.
  • Například pití levandulového čaje zmírňuje bolesti hlavy i revmatické potíže.
  • Květy se také přidávají do směsí bylinek, které bojují s nespavostí.
  • Nejběžnější využití v kuchyni jistě znáte při použití provensálského koření. Pokud můžete, každoročně si levanduli nasušte a uchovejte pro další použití.

bylinky_02

1 komentáře

  1. kokotek napsal:

    debilní

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.