LESK JAKO BLESK

MALÉ RADOSTI Z PŘÍRODNIN
7.11.2017
HASSELBACK JAKO PŘÍLOHA I HLAVNÍ JÍDLO
9.11.2017

Rok se s rokem sešel a zase bude řeč o velkém úklidu. Jistě, uklízíme průběžně a stále dokola, takže spíše jde o prozkoumání, zda to někdo nedělá lépe, a zda neexistuje nový sortiment úklidových prostředků a pomůcek, s kterými se tolik nenadřeme.

Domácnost vyžaduje po celý rok spoustu času. A k tomu nám minulé generace předaly myšlenku, že o svátcích se má doma všechno blýskat. Takže stejně dojde na pověstný velký grunt, protože jsou místa, která z běžné údržby vynecháváme. Takové knihovny, lustry nebo skříně plné skleněných pokladů, by mohly vyprávět. Když na ně dojde, většina z nás má nejprve potřebu všechno vyházet, aby toho už pro příště nebylo tolik. V souvislosti s tím si vždy vzpomenu na citát: „ Neměli byste vlastnit tolik harampádí, že se vám uleví, když váš dům začne hořet”, Wendell Berry.

Myslím, že je nejvyšší čas, probrat pár vychytávek, které vám usnadní předvánoční shon:

  • Podlahy – těm jsem se věnovala v tomto článku. Navazuji pouze vlastní zkušeností, že se vyplatí pořídit si např. ždímací mop Twist a tyčový vysavač Concept, které ušetří vaše ruce i záda. Svou energii můžete přece věnovat úplně něčemu jinému.
  • Pára pomáhá na každém kroku – Párou vyčistíte zrcadla, urputnou špínu v záhybech plynových desek, koberce, okna i hladké podlahy. Parní čistič (Vaporetto double) i parní mop (Vaporetto frescovap), jsou skvělými pomocníky. Ocení je všichni, kteří mají trápení s klouby, a po práci je bolí ruce. Popřemýšlejte, zda se nezbavit dlouhodobé zátěže.
  • Studená okna – Venku už opravdu není příjemně. Zvláště při práci s vodou. Mytí oken si můžete usnadnit díky speciálnímu ručnímu vysavači Leifheit, který spolyká všechnu mokrou špínu a vaše okna zůstanou čistá. Stejnou měrou ho využijete i pro čištění keramických obkladů.
  • Starý dobrý čistič koberců – Kromě parního čističe nemohu nevzpomenout stále původní výrobu plastového tepovače koberců Teko. Do objemné nádoby nalijete koncentrovaný saponát, a pak už za vámi zůstává koberec a čalounění solidně vyprané. V tomto případě to není bez námahy, ale účinné.
  • Věčný prach – Tady má každý svou metodu – antistatickou utěrku, střapatou prachovku, vysavač s chlupatým kartáčem. Ke skvělým novinkám patří rukavice z mikrovlákna, která je určena na setření hrubé špíny, na leštění i na sklo.
  • Rychlá pomoc – Aby domácí spotřebiče zůstaly po úklidu dlouho v pořádku, k bleskovému očištění používejte speciální dezinfekční ubrousky do chladniček likvidující bakterie, nebo ubrousky do elektrických trub, které je zbaví mastnoty a ještě provoní citronem.
  • A všechno doma voní – Nepředpokládám, že doma potřebujete používat drastické čisticí prostředky. Ale přece jen i leštěnka s včelím voskem chvíli visí ve vzduchu. Všechny pachy vyžeňte ven, a pak už si jen užívejte vůně pot-pourri, levandule, vonných svíček a jehličí. Ale ještě jedna vychytávka nakonec – pořiďte si provoněné sáčky do odpadkových košů. Třeba s vůní mandarinek nebo vanilky. Je to příjemné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.