LEDOVÝ CITRONOVÝ DORT

DÁRKY PODLE HOROSKOPU – KOZOROH
13.1.2016
HVĚZDNÝ GLÖGG
15.1.2016

Nevím, jak bych přilákala poletující sníh. Už tu na chvíli byl a byla to nádhera. Vzpomněla jsem si tedy alespoň na dort, který vždy udělá radost dětem. Je vlastně docela obyčejný, ale citronové těsto mám ráda. Voní při pečení a jeho příjemná chuť je skvělá k čaji i ke kávě.

Dort je nejlepší první den. Ale i když ho potřebujete nechat déle, pod cukrovou polevou se nevysuší. Vybrala jsem si ho zároveň pro otestování dortové silikonové formy. Se silikonem se sice kamarádím, ale dortové formy používám klasické, cukrářské. Uvidíme, která je lepší.

 

TESTUJEME SILIKONOVOU FORMU NA DORT


 

snehulak3

Forma má průměr 24 cm a výšku 6 cm a prodává se ve dvojím provedení. Buď je uložena do drátěného korpusu s uchy, aby se dala přenášet, nebo ji koupíte samostatně. Vyzkouším oboje. Vím, že s formou se pracuje bez vymazávání tukem a snadno se myje a udržuje. To už je každému známé.


snehulak1

VARIANTA S DRÁTĚNOU KONSTRUKCÍ  Zde vidíte základní suroviny; je jasné, že vás čeká pohodové pečení a ještě snadnější zdobení. Používám obarvený marcipán (marcipánovou plastelínu, která je nachystaná v malých válečcích) a kostičky žužu bonbonů (v dětství jsme jim tak říkali). Protože se forma nemusí vymazávat, ihned jsem do ní vložila zpracované těsto. Silikon je měkký, ocenila jsem, že se s formou díky drátěné konstrukci dobře manipuluje. Zbývá jen dát dortík péct…

snehulak2

FORMA BEZ KONSTRUKCE  Korpus se spořádaně upekl, ale jak se těsto v troubě nafukuje, forma se rozpíná a v místech, kde ji drží konstrukce, se drátky maličko vyznačí do těsta. Na dně to nevadí, ale po obvodu ano. Ovšem pouze v případě, že pečete „hlavu“ – tu chcete mít zkrátka kulatou. Protože jsem příšerná detailistka, tak jsem korpus upekla znovu, s odloženou konstrukcí. Jak vidíte, dort je dokonalý. Formu je v tomto případě potřeba postavit do trouby na plech. Ještě polevu, a je hotovo!

Přidám pro jistotu recept, protože citronové chutě sladké polevy i vláčného těsta jsou nesmírně dobré. Upečený ledový sněhulák sice neroztaje, ale stejně vám dlouho nevydrží. Dobrou chuť!


 

CITRONOVÝ DORT S LEDOVOU POLEVOU

Příprava: 20 minut + pečení * Zdobení: 20 minut

na těsto

  • 4 vejce, zvlášť bílky a žloutky
  • 250 g moučkového cukru
  • sáček vanilkového extraktu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • šťáva a nastrouhaná kůra ze dvou bio citronů
  • 250 g rozpuštěného a zchladlého másla

na zdobení

  • hrst žužu bonbonů (určitě je znáte, ale teď se značí JOJO Vexta)
  • kousek červeného marcipánu na mrkvičku

na citronovou polevu

  • 200 g cukru moučky
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce vody

1. Troubu vyhřejte na 180 °C.

2. Ze 4 bílků vypracujte pevný sníh a ke konci zapracujte polovinu cukru.

3. Do druhé misky dejte žloutky, zbytek cukru, vanilkový extrakt a šlehejte do pěny.

4. Do žloutkového základu postupně vsypte přesetou mouku s práškem do pečiva, špetkou soli, šťávou a citronovou kůrou.

5. Přilijte zchladlé máslo a vypracujte hladkou hmotu. Nakonec rukou vmíchejte sníh.

6. Těsto vlijte do formy a pečte 35–40 minut.

 

Zdobení

Ručně utřete citronovou polevu. Všechny suroviny dejte do porcelánové misky (cukr jednou, až dvakrát prosejte) a umíchejte lesklou a hustou polevu. Dort potáhněte a dejte do chladu. Mezitím si prsty vytvarujte mrkvičku pro sněhuláčka a nožem vytvořte plastický povrch. Když je poleva téměř pevná, dort dozdobte a znovu dejte chladit.


 

SEČTENO A PODTRŽENO

Jak vidíte, sněhulák dopadl dobře. S upečením korpusu jsem naprosto spokojená, nevidím žádný rozdíl mezi pečením v cukrářské formě. Navíc se dortík ze silikonu velmi dobře vyndá. Jedna mínus za drátěný korpus nedávám, protože samotná forma je bezproblémová. Pokud si pořídíte formu i s drátěnou konstrukcí, jistě oceníte, že se s ní lépe a bezpečněji manipuluje. Pokud nebudu zrovna vyrábět sněhuláčí hlavy, klidně budu péct i s ní. Mě se pracovalo hezky a formu doporučuji jako praktického pomocníka.

razitko_03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.