KYSELO S HOUBAMI

TEXTIL V BYTĚ
20.1.2016
NAROZENINOVÍ MOTÝLCI
22.1.2016

stuha_hneda

Loni jsem si neužila hub, ani houbaření, takže kyselo je u nás vzácností. K výrobě této úchvatné dobroty potřebujete chlebový kvásek z tmavé žitné mouky a zmíněnou hrst hub. To jsou dvě ingredience, bez nichž nemáte šanci začít s vařením.

Kyselo bylo jídlem prostých lidí z Podkrkonoší. Polévka se zdravým kváskem dokázala zasytit, i když chudá políčka vydala obvykle jen trochu cibule a brambor. K obživě sloužil i les. Když dal houby, bylo veselo. Ta spousta másla a vajec, co do polévky dávám, už patřila k výsadám bohatých statkářů.
Tuhle polévku vařila jičínská babička mému muži a on ji bezmezně miloval. Já jsem po letech převzala žezlo. Ale, že mi to trvalo. Zprvu jsem si neuměla vypěstovat kvásek. Teď už s tím nemám problém. Naučím vás třídenní kvásek, abyste si ho nemuseli trvale „krmit“ v chladničce. Je to pohodlné a díky tomu můžete kdykoli ochutnat kousek skvělého jídla.

stuha_hneda

PODKRKONOŠSKÉ KYSELO

Příprava: 1 hodina

kvásek

  • 150 g hrubě mleté žitné mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • ½ lžičky medu

polévka

  • 300 g kvásku
  • 2,5 l studené vody
  • plná hrst sušených hub
  • kmín, sůl
  • 5 středně velkých brambor
  • sůl a kmín
  • 150 g másla
  • 2 cibule
  • 4 vejce

1. Nejprve si vytvořte kváskové těsto. Ingredience smíchejte a přiklopte víčkem, ale tak, aby mohl dovnitř vzduch. Těsto musí dýchat. Nádobu nechte v klidu stát v pokojové teplotě, která by neměla být nižší než 20 °C. Čím nižští bude teplota v místnosti, tím déle bude těsto kynout. Já ho opatruji pokaždé 3 dny. Druhý den začne bublat, třetí den se těsto prudce zdvihne a začne nakysle vonět. Proces by měl proběhnout nejdéle za 4 dny. Objem kváskového těsta se zhruba zdvojnásobí, takže mám potřebných 300 g na kyselo.

2. Pokud kvásek správně vykynul, třetí den večer jej metličkou rozkvedlám ve studené vodě a nechám do rána rozpustit.

3. Další den kvásek dobře rozmíchejte, přidejte hrst hub, kmín a sůl a dejte pomalu vařit. Polévka je nejprve jen kalná (trošku připomíná rozmíchaný škrob na prádlo), ale pak začne houstnout a zesklovatí. To je ten správný okamžik, kdy je kvásek zpracovaný. Pozor, jak polévka houstne, začne se chytat ke dnu. Takže průběžně míchejte.

4. Během vaření připravte brambory. Oloupejte je, rozkrájejte na větší kousky a dejte vařit se solí a kmínem.

5. Když je polévka téměř hotová, rozehřejte máslo na malé pánvi a v celém množství osmažte cibulku nakrájenou na jemno. K lehce osmažené cibulce přidejte rozklepnutá vejce a rychle promíchejte. Ještě než se vajíčka srazí, celou směs nalijte do horké polévky a promíchejte. Dochuťte solí, a je to.

Do hlubokého talíře vložte několik kousků brambor a zalijte hustou polévkou. Nechte si chutnat!

Vyzkoušejte i naše další houbové recepty. 

kyselo1

Podívejte se, jak už jsou samotné ingredience sympatické. Vykynutý kvásek v keramickém krajáči, hrst hub, za kterými je vzpomínka na voňavý les, kus másla a čerstvá vejce. Z toho všeho musí vzniknou něco dobrého!

kyselo2

Kyselu sluší keramické nádobí a na vaření klasické smaltované hrnce. Nádherné nádobí, ve kterém jsem vařila, se vyrábí a maluje ručně, tradičními způsoby tak, jako kdysi. S podobným vařením si užívám v kuchyni hezké chvíle, které dokážou zpomalit čas.

kvasek

A ještě – jak vypadá kvásek – na malé fotce je čerstvě rozdělaný kvásek a zaujímá pouze malou část nádoby. Na druhé fotce vidíte, kam až si těsto třetí den vyskočilo. Nejen, že dosahuje až k číslu 1, ale odměrka se hodně rozšiřuje, takže kvásku  je skutečně o hodně víc. Ještě chvíli, a jde se vařit.

Tahle jemně nakyslá a zvláštní polévka nejde nijak popsat. Musíte ji prostě ochutnat. Období po Vánocích, kdy jste namlsaní vším možným, je pro její konzumaci naprosto ideální. Když se vrátíte z chladného povětří domů, nemůžete si popřát nic lepšího.

stuha_hneda

8 Comments

  1. Iva napsal:

    Díky za recept! Tohle je polévka, kterou vařívala moje babička. Pocházela od Jablonce n/Nis. a polévku jsem hrozně milovala (babičku samozřejmě také :-)). Dnes jsem v důchodě a nejedla jsem tu dobrotu spoustu let. Pokusím se o ni a uvidím, jestli to bude to pravé ořechové z mého krásného dětství. Jenom neznám tu „hrubě mletou žitnou mouku“. Poradíte mi, kde se dá koupit?

  2. Jana napsal:

    Rádo se stalo. Tak, to budu mít trému, jak to dopadne. Kyselo se dělá na spoustu způsobů. Také jsem se snažila přiblížit chuti polévky, kterou miloval můj muž z dětství, stejně, jako Vy. Sama jsem polévku neznala, takže jsem chuť neuměla odhadnout. Ale prý jsem se trefila, tak to vyzkoušejte. Používám Předměřickou žitnou celozrnnou mouku (grahamového typu, Mlýny J. Voženílek, hnědý sáček). Tu poslední mám, předpokládám, z Tesca. Ale kupte si jakoukoli kvalitní žitnou celozrnnou mouku, je běžně k dostání.

  3. Vláďa napsal:

    U všech čertů…. za co ? To je první recept na netu. Jsem chlap, který ovládá řadu profesí kromě vaření, které naopak nesnáším…. ale něco jíst musím. Jak si to může někdo užívat vůbec nechápu. Co trvá déle, než 20minut je pro mne nepoužitelné. Už jsem našel normální recept…. nové koření, bobkový list, ocet, sůl, cukr…. podusit….. a je to i k jídlu, jinak mi maximálně tak, tloustne pes…. 🙂
    Vůbec jsem netušil, že někdo může vařit jedno jídlo ještě i druhý den. Ten návod tady je pro mne příšerný….. ale to není nic proti vám, kteří to uvařit umíte. Raději bych nosil česnek kolem krku a spal s křížem, než se stát kuchařem. Uklidňuje mne, že když jdu do restaurace, tak je jasné, že profesionálové také často neumí uvařit. Znamená to, že vaření je neskutečná alchymie a umělecká profese. Blížím se šedesátce, to už se nestihnu naučit, tak možná příště….. 🙂

  4. Jana napsal:

    Dobrý večer,
    to jsem se od srdce zasmála :o) Vůbec nepochybuji o tom, že všechno, co si uvaříte je fajn. Když se stavíte takhle pozitivně k životu, k práci i všemu kolem, vypořádáte se prostě se vším. A vůbec si nemusíte komplikovat domácnost složitým vařením.
    Tady ty průtahy způsobil jen ten kvásek. Je fakt, že taková jídla vařím nejen z úcty k tradici, ale i kvůli milým předkům, kteří už bohužel nejsou mezi námi. A každopádně je nedělám každý den. Ten život tak letí…

  5. Božena napsal:

    Kvásek si kupují v krámku s pečivem nebo v lékárně za 13 kč. Smaženà vejce dávám na talíř a zaleju polévkou. Takhle to působí dost nechutně. Jinak je polévka vÿbornà

  6. Jana napsal:

    Dobrý den,
    tak to je naprosto ideální, když si máte kde koupit kvásek. S vejci smaženými zvlášť jsem se již také setkala. To je právě na krajových zvyklostech pěkné, že se člověk má kde poučit. Srdečně zdravím!

  7. Vzpomínka napsal:

    Včera jsme byli v Tanvaldu u známých a jako náhodou paní vařila kyselo. To byla tak výborná polévka, že jsem si jí dal 2x.Takovou dobrotu v restauracích na jídelním lístku nenajdete. A druhý den kyselo bylo ještě lepší. Paní asi věděla, kolik toho všichni(6lidí)zbaští.Recept máme, ale nevím jestli takhle bude dobrá i ta naše.

  8. Jana napsal:

    Tak to máte naprostou pravdu – druhý den je polévka vždycky lepší a všichni jsou smutní, že už je vidět dno :o) Určitě ji uvaříte stejně dobrou, držím palce!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.