KVĚTY Z ANANASU A DEZERT Z MARCIPÁNU

KORUNKA PRO ŠTĚDRÝ VEČER
23.12.2016
4 TIPY NA ZDRAVÉ MLSÁNÍ
3.1.2017

stuha_hneda

Nevím, kdo tento nápad vymyslel, ale můžete patřit k těm, kteří ho s chutí vyzkouší. Efektní jedlá květinová dekorace vznikne z plátku ananasu, který necháte vysušit v troubě ve formě na muffiny.

Srdečně zdravím po vánočních svátcích a přeji rok plný pohody, skvělého jídla a radostných nákupů!

Nový rok začínám zlehka, a pokud možno s minimem vložené energie. Možná, že vám (stejně jako mě) zbyl ve spíži krásně zralý ananas. Dají se z něj vytvořit nádherné květiny, které se vám v průběhu roku mohou hodit na dozdobení dortů a dezertů. A hned vám přidám jeden recept na novoroční dezert s marcipánem a mákem, ke kterému ananas výborně pasuje.

K vytvoření květů vám pomůže forma na muffiny – buď plechová nebo ze silikonu. V podstatě lze využít obě, ale pokud máte k dispozici silikon, pak plátky ananasu nejprve částečně vysušte na rovném plechu a teprve pak je vytvarujte pomocí silikonových mističek. Já jsem pracovala s praktickou soupravou na pečení, kterou získáte prostřednictvím našeho e-shopu.

stuha_hneda

KOKOSOVÝ KRÉM S MÁKEM A MARCIPÁNEM

Příprava: krém – 40 minut * Získáte: 4 porce

Krém

  • 150 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • špetka mletého kardamomu
  • 3 plátky želatiny
  • 1 lžíce nastrouhaného mandlového marcipánu nebo lžíce mandlové moučky
  • 100 ml 33% smetany na šlehání
  • 1-2 lžičky máku
  • mandlové lupínky

Ananasové květy

  • 1 zralý ananas
  • ostrý nůž
  • tvořítko na melounové kuličky
  • rovný plech a plech na muffiny (případně silikonová forma)

1. Do kastrolku nalijte kokosové mléko, přidejte cukr a špetku kardamomu. Směs zahřejte, dokud se cukr dokonale nerozpustí, ale nevařte ji.

2. Mezitím vložte plátky želatiny do misky se studenou vodou. Připravte si jemně nastrouhaný marcipán. Pomůže, když jej předtím vychladíte. Smetanu ušlehejte do tuha.

3. V okamžiku, kdy želatina změkne, vymačkejte z ní vodu a vložte ji do teplého základu. Rychle míchejte, aby se želatina dokonale rozpustila, směs odstavte. Když tekutina začne chladnout a tuhnout, opatrně ručně vmíchejte marcipán, mák a ušlehanou smetanu. Dezert rozdělte do sklenic a nechte v chladničce ztuhnout. Před podáváním jej dozdobte mandlovými lupínky a ananasovými květy, které zhotovíte podle foto postupu.

ananas1

Pokud máte rádi křížaly a veškeré sušené ovoce, bude vám ananas chutnat. Je ale fakt, že plátky je třeba nakrájet tak tenké, že se dost vysuší. Jsou trošku víc na efekt, nicméně výsledek je obdivuhodný, takže neváhejte vyzkoušet. Použila jsem rovný plech pro rychlejší vysušení ananasových plátků a pak, pro jejich pozdější vytvarování, jsem je vložila do mističek v plechu na muffiny.

ananas2

Z ananasu odkrojte vršek a spodek. Postavte ho na rovný řez a nožem okrájejte boční strany kolem dokola. Očka, která se rýsují pod slupkou, vykrájejte tvořítkem na melounové kuličky. Tohle je důležitý moment. Jednak zbytečně neokrájíte silnou slupku pod níž jsou vitamíny, ale navíc toto vykrájení vytvoří to krásné roztřepení okrajů květů.

ananas3

Teď ananas nakrájejte na co nejtenčí plátky. Na rovný plech dejte pečicí papír a plátky rozložte vedle sebe. Troubu zapněte na 110 °C a ananas sušte asi 30-35 minut (záleží na troubě a zralosti ovoce). Pak plátky otočte. Budou ještě mokré, ale nebudou už plné šťávy. Následně je necháte dotvarovat v mističkách. Ananasové plátky můžete dát do formy na muffiny hned od začátku a nechat je usušit tak. Počítejte však s tím, že je třeba vylévat šťávu, která nakape na dno mističek. Zkoušela jsem oba způsoby, ale použití obou plechů mi přišlo rychlejší.

ananas4

Hotové květy vypadají krásně. Nenechte je zcela usušit, nebyly by chutné a ztratily by svou žlutou barvu. V muffinových mističkách se vytvarují do zcela přirozených tvarů a už tak zůstanou. Střed ananasu vytvoří uprostřed plátků prostředek květiny. Ananasové květy jsou sladké, prochází jimi světlo a nejlépe vyniknou, je-li jich několik pohromadě. Ozdobte jimi výtečný marcipánový krém a prodlužte si sváteční chvíle, co to půjde.

Zdravý, chutný a spokojený rok Vám přeje tým decoDoma!

ananas5

stuha_hneda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.