KOKTEJLOVÉ CROISSANTY

NAROZENINOVÍ MOTÝLCI
22.1.2016
9 POMOCNÍKŮ DO KUCHYNĚ
26.1.2016

Je dávno po svátcích a mě se zastesklo po pečení. Ale dala bych přednost nějaké rychlovce, která bude fofrem na stole. Třeba se sklenkou dobrého vína u hodně dobrého filmu.

Určitě máte své zvyklosti, jak si zahřešit u obrazovky. Úplně stačí chutná pomazánka, naložená pikantní zelenina a k tomu domácí pečivo. Nelením a napeču domácí houstičky. Nebo vlastně rohlíčky – budu totiž testovat praktickou pomůcku na výrobu croissantů. Je to speciální váleček, který rozdělí těsto na trojúhelníky potřebné k zabalení rohlíčků. Zkusme to…


 

TESTUJEME VÁLEČEK NA CROISSANTY

valecek

Váleček je z plastu a je poměrně ostrý. Trojúhelníkové výseky by se měly dobře vykrojit. Když dělám croissanty nebo plněné kynuté rohlíky a rohlíčky z listového těsta, mívám trojúhelníky poměrně velké. Váleček se mi zdá malý, uvidíme, jak vše vyjde. Neočekávám však žádná úskalí.
Těsto na croissanty jsem pro tentokrát nepřipravila. Jednak nepatří k rychlovkám, a v tuto chvíli dám přednost malým rohlíčkům, které se hodí ke krabímu salátu nebo k plátkům lososa. Určitě se po nich jen zapráší.


 

croissanty1

PŘICHYSTALA JSEM SI  listové těsto (dala jsem přednost hotovému), kus nastrouhaného ementálu, rozšlehané vajíčko na potření rohlíčků a plech s pečicím papírem. Těsto by mělo mít tvar obdélníka. Prodává se natočené na pečicím papíru, takže jsem dokonale bez práce. Těsto je poměrně tenké, na rohlíčky bych zvolila alespoň 0,5 cm. Rohlíčky ale budou maličké, tak je asi vše v pořádku. Váleček jsem nechala proběhnout po plátu těsta a šlo to výborně. Těsto se rozkrájelo, jak jsem očekávala. Žádný kousek nezůstal zamotaný do válečku.

croissanty2

OCHUCENÍ SÝREM  Rohlíčky budou chutnější, když do nich zavinete jemně nastrouhaný sýr. Sýr je dostatečně výrazný, ale samozřejmě lze k rohlíčkům přidat kmín nebo mák, podle chuti. To naříznutí na rovné straně trojúhelníku je potřebné pro stočení rohlíčku do obloučku. Nakonec byla tloušťka rozváleného plátu těsta akorát. Rohlíčky jsou malé, ale při pečení se nafouknou. Proto je dejte na plech ve větších odstupech. Ještě je zbývá potřít rozšlehaným vajíčkem s jednou lžící vody a dát péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C.


 

SEČTENO A PODTRŽENO

Tak tohle byla hodně pohodová práce. Váleček spořádaně funguje, snadno se umyje. Nemám žádné výhrady, když odhlédnu od toho, že porce těsta jsou menší, než jsem zvyklá. Běžně si rozkrájím kruh těsta, ale rozpočítávání obvodu trošku zdržuje. Takže použití válečku je určitě pohodlnější. Váleček chválím a pro urychlení práce ho doporučuji.
razitko_03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.