6 TIPŮ PRO JÍDLO NA CESTÁCH

PRUHOVANÁ ČOKOLÁDA
14.12.2015
10 TIPŮ, KDYŽ JDOU HOSTÉ
16.12.2015

Nevím, jak to máte vy, ale o svátcích je pohyb jídla v lednici, ve spíži a mezi našimi rodinami hodně aktuální. Stále se něco někam převáží, rovná do krabiček, předává k ochutnání, vozí na výlety i na chalupu. K tomu je potřeba arzenál šikovného a hlavně – prověřeného nádobí, z kterého nic nevytéká, případně v kterém vydrží jídlo teplé, či studené, jak je potřeba.

TEKUTÝ OBSAH ideálně pohltí termosky na potraviny, šroubovací sklenice i krabice s klipovým uzávěrem. Uzávěry jsou nepropustné a dózy zcela bezpečné. Po převezení je ihned můžete vložit do chladničky i do mikrovlnné trouby. Lehoučké umělé hmoty jsou dnes již tak kvalitní, že nepřijímají pachy, takže nemusíte mít obavy, že dózu po česnečce na nic jiného nepoužijete. Když jsme u těch plastů, prima věc je dóza na sýr. Někdy se hodí uzavřít aroma pod víčko.

2  SKLO Skleněné dózy s klipovými víčky jsou skvělé na rozležení potravin. Naložení utopenci, sýry a podobné lahůdky na Silvestra převezte tak, jak jste je měli uskladněné v chladničce. Sklenice mají ještě jednu výhodu; jsou atraktivní i při podávání jídla na stůl. Prostě je naservírujte tak, jak jste pokrm připravili.

STOHOVATELNÉ ZÁSOBNÍKY Tohle je podle mě nesmírně úžasná věc posledních let. Všichni šetříme místem, nejen doma, ale i na cestách. Takový zásobník pojme klidně celé menu. Převezete (krom tekutin) všechno navařené jídlo krásně oddělené od sebe. Mimo to je výborně uplatníte na uskladnění cukroví. Do každého patra dejte jiný druh. Máte nejen přehled, jak co ubývá, ale uložíte-li zásobník do chladna, cukroví se vám krásně rozleží.

4  PLECH Mnohé hospodyňky ho nemají rády. Já plechové zásobníky miluji. Jsou určeny výhradně na suché potraviny. I samotné dózy byste neměli vystavovat vlhkému prostředí. Občas dokážou ve spojích rezavět. Ale cukroví se mi v plechových krabicích neskutečně krásně rozleží, káva, čaje i koření si zachovají veškeré aroma. A navíc, na plechovkách je úžasný prostor pro výtvarné nápady. Puntíky, proužky, písmena a kytičky moc hezky dozdobí police v kuchyni a ve spíži. Není nad plechovky!

5  ČERSTVĚ UVAŘENO Pokud je potřeba jídlo jen kousek přenést a pak naservírovat, je tu řada kvalitních jídlonosičů. Tedy stohovatelných kastrůlků, ve kterých odnesete vše najednou. Plastové kastrůlky mohou ihned do mikrovlnné trouby a obsah hned na talíř. Takže neumažete tolik nádobí. V mnoha restauracích je již zcela běžné, že vám jídlo do kastrůlků ochotně připraví. A je mnoho lidí, kteří se ve vaření právě nevyžívají; v žádném případě není ostuda přinést si hotový pokrm domů.

TERMO NÁDOBÍ Skvělá móda termohrnků nám dovolí běžet ráno po ulici s horkou kávou. Do termosky, která byla dříve určena pouze na čaj, si klidně vezměte do práce dobrou domácí polévku. A v kuchyni se mi každou chvíli hodí termohrnce. Mají pěkný design, ale hlavně uvnitř plastového obalu je nerezový plášť, který společně s vyplněnou konstrukcí udrží potraviny déle horké, či vychlazené. V okamžiku, kdy se mi rodina někde zacourá, vydrží mi teplá uvařená příloha k obědu.

Užijte si sváteční hodování u přátel i u rodiny, a nezapomeňte s sebou vzít něco dobrého.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.