JARNÍ SMOOTHIE

KNOFLÍKOVÉ KROUŽKY NA UBROUSKY
10.3.2017
6x SVŮDNÁ ČOKOLÁDA
14.3.2017

stuha_ruzova

S jarní únavou máte jistě své zkušenosti. Možná jste ale k její likvidaci nevyzkoušeli ovocné a zeleninové smoothie. Je to vitaminová bomba, která vám pomůže postavit se na nohy.

Říkám pomůže, protože nemluvím o léčebné kůře, ale o změně stravovacího režimu (veskrze příjemné), která je účinná ve spojení s dalšími faktory. Patří k nim, mimo jiné, trocha pohybu na čerstvém jarním vzduchu a v mezích možností zklidněná mysl. Pozitivní změnu jsem si ověřila sama na sobě, a měla jsem k ní celou řadů vážných důvodů.

Příprava smoothie má své zákonitosti, které je dobré si osvojit. Když jsem loni začínala s těmito recepty, v podstatě jsem experimentovala a trefovala se do kombinací, co mi chutná a co ne. Existuje ovšem pár základních pravidel, která vás posunou o kousek dál. Získala jsem jistotu, že výsledné chutě budou opravdu dobré (naleznete v závěru článku).

Konzumace smoothies výrazně posiluje imunitní systém, dodává tělu energii, a výběr správných zásadotvorných potravin účinně odstraňuje překyselení organizmu. Je tu tedy celá řada důvodů, proč vstát, hodit po ránu něco do mixéru a vypít sklenici osvěžujícího smoothie. Zabere vám to v průměru 15 minut. Pouvažujte tedy, zda si s jarem, detoxem, hubnutím a rozumnými změnami v jídelníčku, nepořídíte odšťavovač, nový mixér nebo originální smoothie maker! 

stuha_ruzova

AVOKÁDOVÉ SMOOTHIE Z MRAZÁKU

Příprava: 10 minut * Získáte: 2 porce

  • 1/2 zralého avokáda
  • 12 středně velkých jahod, mražených nebo čerstvých
  • 100 ml vody, v případě čerstvých jahod studené
  • 1 měkký banán
  • 1 lžíce medu, je-li sladké ovoce, pak med není nutný

Lehce povolené mražené jahody překrojte a spolu s kousky banánu a nakrájeným avokádem hoďte do mixéru. Přilijte vodu a dokonale umixujte do husté kaše.

Avokádo je označováno jako super potravina. Má vysokou kalorickou hodnotu, protože obsahuje asi 20 % tuku, ovšem ve formě zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Pak celou řadu vitaminů, minerálních látek a především silné antioxidanty. Rozhodně by nemělo chybět na vašem jídelníčků. Pokud vám, nebo vašim dětem nechutná, ve formě smoothie ho bez potíží zkonzumujete. 

smoothie1

Chladné smoothie je krásně růžové po jahodách (na úvodní fotografii v levém rohu), dost husté a jeho chuť připomíná dětskou přesnídávku, v které převládají jahody.


ANANASOVÉ SMOOTHIE

Příprava: 20 minut (s porcováním ananasu) * Získáte: 2 porce

  • 185 ml kokosového mléka
  • 130 g čerstvého ananasu, případně kompotovaného se sníženým obsahem cukru
  • 1/2 zralého banánu
  • 2 lžičky limetové šťávy
  • 1 lžíce agávového sirupu nebo medu

Do mixéru vložte lehce prošlehané kokosové mléko, přidejte ananas rozkrájený na malé kousky a zbytek ingrediencí. Rozmixujte na krémovou kaši.

Ananas má vysoký obsah vitamínu C i skupiny B, obsahuje řadu stopových prvků a mimo jiné enzym Bromelin. Je to  látka, která štěpí bílkoviny a sráží mléko. Její silně protizánětlivé účinky dokážou zmírnit bolest, ulehčit otokům a podporují hojení ran. Bromelin pomáhá dokonce v prevenci srdečních chorob, neboť snižuje riziko trombózy.

Agávový sirup (šťáva z kaktusu) má nízký glykemický index a po poradě s lékařem je vhodný i pro lehčí diabetiky. Má protizánětlivé účinky a napomáhá čištění krve.

smoothie2

Smoothie má nažloutlou barvu, je krémové, nasládlé a lahodné. Řekla bych, že je to spíš mls, než cokoli jiného. Chuťové nejvýraznější je ananas.


ZELENÉ SMOOTHIE S KIWI A SALÁTEM

Příprava: 10 minut * Získáte: 2 porce

  • 150 ml kokosového nebo mandlového mléka
  • 1 velká šťavnatá hruška
  • 1 zralé kiwi
  • 2 plné hrsti vypraného zeleného salátu, špenátových listů, listů pampelišky apod.
  • 2 lžičky chia semínek

Všechny ingredience rozmixujte s kokosovým mlékem a chia semínky, trochu si jich ponechte na posypání. Smoothie můžete konzumovat okamžitě, není třeba čekat, až semínka nabobtnají.

Kiwi je k dostání po celý rok. Využijte toho. Obsahuje nejvyšší koncentraci vitaminu C. Tento účinný antioxidant společně s hořčíkem zpěvňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém, zlepšuje vidění a podporuje látkovou výměnu. Rovněž obsahuje minerály – draslík, vápník, fosfor a vitaminy řady B, které napomáhají vhledu pleti.

smoothie3

Smoothie má svěží zelenou barvu, se špenátem bude ještě výraznější. Je dobré, sladké díky hrušce a převládá v něm kokosová chuť. Zakoupíte-li si mix salátů obsahující nádherně nachové listy (Ruby chard, salát býčí krev) a rozmixujete je, smoothie obarvíte. Salát má výraznější chuť.

Ještě pár důležitých zásad:

  • Smoothie není nápoj, je to jídlo; nahradíte jím svačinu nebo snídani, ovšem během dne nezapomínejte na pitný režim.
  • Smoothie vás sice výrazně zasytí, ale ovocné cukry vám rychle dodají energii, poté klesne hladina cukru v krvi a vy dostanete hlad. Takž pokud chcete hubnout, připravte si zeleninové smoothie, kde jsou tato rizika menší. Ideální je pak konzumovat zeleninové šťávy.
  • Smoothie obsahuje 3 složky

Tekutinu – Pro naředění použijte čistou vodu, vymačkané šťávy (nikoli kupované džusy), mléka sójová, mandlová, kokosová.

Základní ovoce – Pro krémovou texturu, která je nosičem chuti. Použijte banán, broskev, mango, hrušku, jablko, avokádo a pod. Nepatří sem ovoce bohaté na řídké šťávy, jako je meloun, pomeranč, hroznová vína apod. Využijte je jako tekutinu, viz výše.

Doplňkové potraviny – Ty uzavírají recept a zintenzivňují chuť základního ovoce. Zde mohou být více jak 2 druhy potravin, např. jahody a banán při použití základní textury avokáda a pod.



stuha_ruzova

3 Comments

  1. Naty napsal:

    To osvěží při samotném pohledu 🙂 🙂

  2. Jana napsal:

    :o) Zapomněla jsem dodat, že denní dávka je právě tak 200 ml, tedy zmíněná sklenice.

  3. Naty napsal:

    Páni, díky. To já bych se cpala do nekonečna… 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.