JARNÍ PRÁCE NA ZAHRADĚ

JARNÍ SALÁT S BULGUREM A VEJCI
18.4.2017
SIRUPY A MEDY ANEB ZLATO V LÁHVI
20.4.2017

Chtělo by se mi říct – hurá ven a lenošit, ale nějak nám to sluníčko nepřeje. Nezbývá, než se pustit do užitečných zahradních prací, které jsou ovšem pro mnohé z nás naštěstí relaxem uvolňujícím pracovní stres.

I když poslední dny s mrazíky mě přinutily o plánování prací na zahradě jen přemýšlet. S mazancem v ruce to nebylo špatné, a nakonec i vy můžete využít oddechový čas na inventuru zahradního nářadí i na nákup všeho, co bude vaše zahrada v nové sezoně potřebovat.

Nepochybuji o tom, že si ve všem umíte poradit. Tak vám alespoň předvedu pár svých předsevzetí, které doma nikdy nesplníme, ale s nadšením každoročně plánujeme. Mohou se vám hodit; ovšem každopádně mrkněte do našeho e-shopu, kde najdete fůru užitečných věcí!

  1. Sezonu většinou začínám nákupem pracovních rukavic, a nemusím se bát, že je nestihneme roztrhat. Doporučuji  větší množství, protože tráva a plevel se urodí v dostatečné míře – ať je zima nebo vedro a sucho. Od určitého věku doporučuji pořízení pořádné klekačky, a pochopitelně nepodcenit nepromokavou obuv chránící nás před klíšťaty.
  2. Následuje písemný seznam všeho, co už se letos docela určitě udělá, protože se to nestihlo vloni a předloni – což jsou větší terénní úpravy, kácení stromů a keřů a stěhování záhonů. Z těchto prací se dá splnit tak akorát 30 procent, a to při nejvyšším možném nasazení.
  3. Dalším bodem jsou práce, které je nutné delegovat na nějaké odborné síly. To se plánuje v podstatě nejlépe, vsedě a u kafe, ale hůře se všechny ty síly shánějí.
  4. Nesmíme zapomínat na estetiku. Vždyť naše zahrada je tu přece kvůli sousedům, aby jim nedělala za plotem ostudu. Takže natřít co se dá, spravit co vrže, dřevo složit do úhledných komínků.
  5. Nastartovat grilovací sezonu. Koho se tyto úkony týkají, většinou je vykonává ochotně a rád, protože jsou předzvěstí volného času a setkání s přáteli. Už, aby to tu bylo.
  6. No, a ještě je třeba popřemýšlet o rostlinách, tedy o tom, proč vlastně zahradu vlastníme. Otázkou je, co přesadit, co nového vysadit, a kde vzít místo, pořídit fóliovník, nakoupit podpůrné košíky na jahody, podpěry pro rostliny apod. Tady bývá seznam delší.
  7. A kdybyste náhodou měli o své zahrádce jinou představu, např. že ji máte kvůli pohodě a odpočinku, pak doporučuji po sto padesáté otevřít Karla Čapka a přečíst si Zahradníkův rok. Myslím, že užitečněji strávený čas si ani neumím představit :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.