JAK UDRŽOVAT DŘEVĚNÉ PŘEDMĚTY V KUCHYNI

HORKÉ TIPY Z JARNÍHO KATALOGU
15.2.2017
DOMÁCÍ PĚNOVÉ ŽUŽÚ S ČAJEM MATCHA
17.2.2017

Dřevo je jedním z nejkrásnějších materiálů. Rádi se na něj díváme, rádi se ho dotýkáme. Není divu, že ho chceme mít nablízku i v kuchyni.

Tady je však hodně zranitelné. Mám na mysli dřevěné předměty a nástroje, které nám věrně slouží při vaření, mytí nádobí i při servírování. Je jasné, že se k dřevěným povrchům musíme chovat šetrnějším způsobem než k ostatním. Dřevu vadí voda, ostré předměty, horko i pára.

K tomu je třeba veškerá ošetření podrobit přísných kriteriím, protože dřevěné povrchy užíváme v souvislosti s přímým stykem s potravinami. Udržet věci ze dřeva čisté a dlouho v pořádku, ale při troše snahy jde. Starám se o ně docela jednoduchým způsobem:

  • Dřevěné nástroje nechávám ve vodě jen po nezbytně dlouhou dobu. Vařečky, váleček apod. rychle zbavím nečistoty houbičkou, opláchnu je a pokud byly od mastnoty, spláchnu je místo saponátu vodou smíchanou s octem. Ocet tuky rozpouští a působí jako dezinfekční prostředek. Nakonec je nechám vysušit nad kamny. Předměty nikdy neuklízejte mokré.
  • Zvláštní kapitolou jsou kuchyňská prkénka; na maso, drůbež a ryby používám umělé hmoty. Nepřijímají pachy a hlavně mohu dát prkénka do myčky na nádobí, kterou nastavím na mnohem vyšší teplotu, než by zvládly ruce pod tekoucí vodou. Dřevěná prkénka mám ale moc ráda, třeba na bylinky, na drobné krájení, k podávání sýrů apod. Když se obarví zelení nebo ovocnými šťávami, používám k jejich vyčištění obyčejný citron – viz níže.
  • Vždy se zajímám o to, z jakého dřeva jsou nástroje a výrobky vyrobené. Obecně platí, že tvrdá dřeva, jako např. z buk nebo topol si poradí s vlhkostí lépe. Tolik nenasáknou a nedeformují se jako dřeva měkká. Dělají se z nich robustnější předměty, třeba vály, zmíněné válečky na těsto, prkénka apod. Dřevo je pevné a kompaktní, a předměty z nich vyrobené jsou dokonale hladké. V poslední době se setkáváme s řadou výrobků zhotovených z exotických dřevin, např. z bambusu nebo kaučuku. Toto dřevo si s vlhkostí poradí naprosto skvěle. Máte pocit, že vodu téměř nepřijímají. Proto si můžeme dát zeleninový salát do dřevěné misky, i používat dřevěný odkapávač. I tady ale platí, nevystavovat dřevo dlouhodobému působení vlhkosti. Například dresing na zeleninu servíruji vedle mísy se salátem a na stole ho promíchám až těsně před podáváním.
  • Blahodárná renovace dřeva se týká ošetřujících minerálních olejů. Jsou určeny ke styku s potravinami a tak si můžete dřevěné předměty čas od času ozdravit. Pokaždé se neskutečně rozzáří, dostanou barvu a zvýrazní se kresba jejich dřeva. Použijte je na neupravené povrchy dřeva nebo na povrchy upravované olejem. Jak na to, uvidíte na následujícím obrázku.

 

004

1  Minerální olej na neupravené povrchy dřev  Napuštění dřeva olejem zvyšuje jeho odolnost vůči mastnotě, nečistotě a vlhkosti. Zabraňuje vstřebávání vlhkosti, takže nedochází k praskání dřeva a k jeho štěpení. Olej nakapejte na čistý hadřík, rozetřete ho na důkladně očištěné dřevo a přebytek mastnoty setřete savou papírovou utěrkou. Předmět nechte zaschnout a po 24 hodinách proces zopakujte. Napouštění olejem provádějte kdykoli je to třeba.

003

2  Čištění kuchyňských prkének pomocí citronu  Citron je vynikajícím čisticím prostředkem, který ničí choroboplodné zárodky. Šťávou z citronu také odstraníte skvrny a pachy jednotlivých potravin. Vymačkejte šťávu, mírně ji nařeďte vodou a pomocí čistého hadříku natřete povrch prkénka. Počkejte asi čtvrt hodiny, prkénko omyjte pod studenou vodou a dobře osušte.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.