JAK PŘIPRAVIT LEDOVÝ ČAJ I

BLESKOVÝ MAKOVÝ COP + VIDEO
25.7.2016
6 NÁPADŮ Z PAPÍRU
27.7.2016

bylinky_02

Mnozí z nás si zvykli osvěžovat se ve vedrech ledovým čajem. Zjistila jsem, že příprava tohoto lahodného nápoje má své zákonitosti.

Ledový čaj mi zachutnal. Ne takový ten dobarvený z obchodu, ale poctivě uvařený. Protože jsem ortodoxní kafař, musela jsem se o čaji něco přiučit a také jsem musela přemoct svou vrozenou lenost a jít si nápoj připravit. Dobře jsem udělala. Otevřely se mi zase jedny zavřené dveře.

Právě proto, že jsem kávomil, podvědomě jsem se vyhýbala dalším povzbuzujícím účinkům čaje. Jistě, už teď nade mnou kroutíte hlavou;  čaj může být přece plný tělu prospěšných látek a zcela bez kofeinu. Dnes budu hovořit o základní přípravě ledového čaje. Ale příště vám nabídnu recepty na své oblíbené čajové nápoje.

Ledový čaj lze připravit dvěma způsoby – za horka a za studena. Nápoj lze dochutit medem, citronem, různými druhy sirupů, lze do něj nakrájet ovoce a přidat bylinky, ale to už jsme u zmíněných nápojů na bázi čajů. Možná však nevíte, že při přípravě klasického černého a zeleného čaje je třeba odlišná teplota vody. K tomu vám doporučím neocenitelného pomocníka – rychlovarnou konvici, která vodu vypne na předem stanoveném stupni teploty. Připravte si ledový čaj, na kterém si skutečně pochutnáte, protože nezničíte nic z jeho cenného obsahu .

Základem pro přípravu ledového čaje je jakýkoliv kvalitní (nejlépe sypaný) čaj s výraznou chutí, voda, led a oblíbené bylinky. Obecně platí pravidlo, že čaj musí být 2× silnější, než obvykle. Jinak nápoji naředěnému ledem nedáte žádnou chuť a budete vnímat jen přísady. Příprava čaje může probíhat za studena nebo za horka. 


LEDOVÝ ČAJ PŘIPRAVENÝ ZA STUDENA

  • do nádoby dejte dvojnásobné množství jakéhokoli čaje (pro určený počet porcí) a zalijte ho do 2/3 studenou vodou; voda by neměla být ledová, protože by se čaj nemusel správně vyluhovat; stejně se zachová i hodně tvrdá voda
  • čaj nechte 10 minut vyluhovat
  • poté ho přeceďte přes jemné sítko do džbánku naplněného do 1/3 ledem
  • libovolně dochuťte cukrem, medem, vanilkou, citronem, bylinkami

LEDOVÝ ČAJ PŘIPRAVENÝ ZA HORKA

  • do nahřáté nádoby dejte dvojnásobné množství jakéhokoli čaje (pro určený počet porcí) a zalijte ho do 2/3 horkou vodou, platí – pro černý čaj 100 °C; pro zelený čaj 70-80 °C podle druhu; pro ovocný čaj 100 °C
  • čaj nechte vyluhovat, platí – pro černý čaj max. 5 min; pro zelený čaj max. 3 min; pro ovocný čaj max. 5-8 min dle druhu
  • džbánek naplňte do 2/3 ledem a přidejte dochucovadla, sladidlo a bylinky
  • vyluhovaný čaj přeceďte přes jemné sítko do džbánku; díky teplotnímu šoku si čaj zachová své výrazné aroma i většinu cenných látek

002

K dochucení základního černého a zeleného ledového čaje používám sladilo – zázvorový sirup nebo kandovaný hnědý cukr (Korunní cukr s karamelovým sirupem), který je tak pevné konzistence, že zůstane na dně sklenice a jen velmi jemně uvolňuje svou chuť. Můžete ho přelít opakovaně, protože v hotovém ledovém nápoji se sladidla rozpouštějí jen těžce. Proto se také přidávají před nalitím čaje na ledové kostky. Pak už jen postačí limetky či citrony a z bylinek máta a meduňka. Tady je v chodu rychlovarná konvice, která se ke zvolené teplotě ještě rozzáří příslušnou barvou (toto je oranžová, 80 °C). Celou atrakci uvidíte na závěrečném obrázku.

001

Nemusíte volit pouze klasické čaje – zelený a černý, ale připravte si ovocný čaj, který může být na bylinné bázi nebo na bázi černého čaje, či z rooibosu, neboli čajovce kapského. Ten mimo jiné obsahuje velké množství železa a mohou ho pít děti i těhotné ženy. Do čajových nápojů se ale skvěle hodí i kvalitní čaje naporcované v sáčcích. Například dárková kazeta se značkou Basilur obsahuje 4 druhy ochucených čajů. Vřele ji doporučuji každému, kdo s čajováním začíná a nemá ještě své oblíbené favority.

konvice

A toto je zmíněná konvice, která přesně zajistí teplotu vody pro váš čaj. Její hlavní předností je to, že má 5 funkcí regulování teploty – od 60 do 100 °C. Právě nižší teploty potřebujete pro přípravu různých druhů čajů (nakonec i kávy, protože instantní kávu také nelze přelít vařicí vodou). Barevně svítící diody se vám, zvláště večer, postarají o zábavu.

Jednotlivé nuance chutí čajů teprve poznávám, ale už teď je mi jasné, že jejich přípravu nelze ošidit. Ostatně – jako nic v kuchyni.

bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.