JAK NA POUTKA NA RUČNÍKY

POZVÁNKA DO VÁNOČNÍHO KATALOGU
11.10.2017
UBROUSEK S VĚNEČKY ZDOBENÝMI VŘESEM
13.10.2017

ornament_01

Poutka na ručníky jsou docela důležitou nezbytností. Přesto na ně výrobci s chutí zapomínají.

Doporučují totiž, že ručníky by se měly ideálně vysoušet rozložené; nicméně koupelna pro početnější rodinu ne vždy disponuje potřebným množstvím odkládacích madel. Nám švadlenkám i nešvadlenkám nezbývá, než vzít do ruky jehlu a nit a zabývat se našíváním poutek.

Tímto způsobem si také potřebují pověsit ručník děti ve školkách, poutka jsou nezbytná i k usušení kuchyňských ručníků a utěrek. Protože tyhle drobné opravy nikoho z nás nebaví, připravila jsem přišívání alespoň trochu zajímavé. Tedy doufám :o) Způsobů, jak si poradit, je více. Rozhodla jsem se vynaložené úsilí korunovat tím, že poutka jsou ve výsledku tak pěkná, že ručníky vlastně ozdobily.

Podívejte se na 3 snadné způsoby našívání poutek, ale především i na bohatý výběr ručníků, které si u nás můžete zakoupit. Tento sortiment patří k oblíbeným a preferovaným vánočním dárkům.

ornament_02

poutka1

1  PŘIŠÍVÁNÍ POUTEK PŘES ROH

Připravte si ostré nůžky a šicí stroj s hedvábím v barvě ručníků. To je důležité, protože v tomto případě je zapotřebí rozpárat malé kousky švů lemujících ručník. Otvory ponechte jen tak malé, abyste špičkou nůžek pod lem vtlačili kousek pevné bavlněné stuhy. Stuhu mírně navolněte, protože nikdy nevíte, jak moc se srazí při praní ručníků. Pak opět prošijte olemování stejnou nitkou. Výhodou těchto poutek je, že nikde z ručníků nevyčnívají.

TIP: Když už jste v šití, stuhu se vyplatí ušít dvojitě. Proužek stuhy před všitím přehněte a podélně v krajích prošijte. Dvojitý materiál se méně mačká.

poutka2 a 3

2 PŘIŠÍVÁNÍ OZDOBNÉHO POUTKA NA STŘED

Z kvalitní silné stuhy ze směsového materiálu vzniknou velmi hezká poutka ve tvaru písmene V.  Alespoň 1,5 cm širokou stuhu uchopte, dvojím přeložením složte ostrou špičku jako na obrázku, a rozmyslete si, zda poutko přišijete na střed krátké, nebo dlouhé strany ručníku. To podle toho, jak jste zvyklí ručníky věšet i kolik máte pro ně místa. Osobně preferuji střed delší strany. Visící ručníky – a především osušky – prostě vypadají lépe a nezaberou tolik místa. Vzhledem k tomu, že stuha je syntetická, nebude se mačkat, a také pomocí plamínku svíčky umožní lehce zatavit ustřižené konce. Pak je jen 3 mm podehněte do rubu a těsně v kraji prošijte v místě, kde končí olemování ručníku a začínají smyčky.

3 PŘIŠÍVÁNÍ OZDOBNÉHO POUTKA NA ROH

Mají-li poutka za úkol zdobit, pak tedy, ať zdobí. Použijte pevný syntetický satén, který se nemačká, a pro každý ručník si přichystejte 2 ks pěkných knoflíků. Přišijte je do rohu ručníku zároveň s poutkem. Přesně proti sobě tak, jako když se zpevňují knoflíky na kabátech. Poutka vypadají výborně, když visí několik ručníků na háčcích vedle sebe.


2 Comments

  1. Eliška napsal:

    Poutka na ručnících a utěrkách by měla být POVINNOST9 výrobce tohoto zboží!

  2. Jana napsal:

    No, a vidíte, není tomu tak. Nezbývá, než abychom se přičinili… Musím se ale zastat výrobců utěrek, poutka na utěrkách většinou najdu. S ručníky je to obecně horší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.