JAK NA OVOCNÉ ČOKOLÁDOVÉ FONDUE

SRDCE Z BŘEČŤANU II / PODZIMNÍ VARIACE
23.9.2016
ZAŽEHLOVACÍ OBTISKY S CIBULÁKEM
27.9.2016

Těžko si lze představit snadnější a efektnější přípravu sladkého dezertu, než je čokoládové fondue. Jeho kouzlo však není pouze v rozehřátí tabulky čokolády. Vše spočívá v lahodném souladu chutí.

Především je potřeba přemýšlet o skladbě ingrediencí.  Ne všechno, co ponoříte do hladiny čokolády, bude ve výsledku skvělé. Například nakyslou chuť čokoládou jen umocníte, takže nezralé ovoce nepoužívejte. Na druhé straně samotnou čokoládu lze dost výrazně dochutit, a k tomu se zase nehodí každý kousek ovoce. Co s čím ladí, a jak se vyšplháte na čokoládový Olymp, vám spolehlivě prozradí váš jazýček.

Dnes bych měla otestovat sadu na přípravu čokoládového fondue, tak jsem zvědavá, zda se čokoláda nějak nesrazí a nebude se připalovat. Při přípravě čokolády je totiž třeba dodržet pár jednoduchých pravidel, která připíši k receptu. Až, jaké to bude… Na rozpouštění čokolády používám speciální nerezovou misku, v níž čokoládu připravím nad mírně vroucí vodou. Je to další skvělý pomocník pro každou domácí cukrárnu. Jdu na to…


TESTUJEME SADU NA ČOKOLÁDOVÉ FONDUE

11932_1_z1

Sada na čokoládové fondue obsahuje porcelánovou misku a bezpečný podstavec, do něhož se vloží čajová svíčka. Čokoládu si připravíte zvlášť a hotovou ji nalijete do misky, v které díky plamínku zůstane teplá. Ovoce se konzumuje pomocí vidliček se dvěma hroty. Tady je kámen úrazu, protože každá sada obsahuje většinou 4 ks vidliček. Můžete si je však dokoupit, protože fondue chutná nejvíce, když se nad ním sejde parta lidí. Máte-li vidličky na dezert, také v pohodě poslouží.


004

CO S ČÍM LADÍ DOHROMADY  Řídila jsem se svými chutěmi. Ovoce musí být sladké, což se na podzim rozumí samo sebou, čokoláda kvalitní – to je jasné, tedy s vysokým podílem kakaa (poznáte dle etikety, a doma podle toho, že je tmavá) a s vysokým podílem kakaového másla (čímž je tedy tučnější, ale kvalitnější). Takže, rozehřejte čokoládu se smetanou dle receptu níže a můžete mlsat. Já už se tu s fotografem Honzou dohaduji o to, které ovoce je nejlepší…

003

DOCHUCOVADLA  Vidíte, že kvalitní čokoláda je dokonale lesklá a sametově hedvábná. Na ovoci vytváří vrstvičku a pokud vidličku nepoložíte, jako já zde, pak téměř neukápne. Dochucovací ingredience se po čase trošku zapatlají, ale to mi nevadí, to patří k věci. Ovšem jestli mohu radit, pak se snažte nepoužívat drobivé pečivo. V misce s teplou čokoládou to pak není ono.


ČOKOLÁDOVÉ FONDUE

Příprava: 15 minut * Porce: pro 6 osob

Čokoláda

  • 325 g kvalitní hořké čokolády
  • 250 ml 33% smetany
  • 1 lžíce brandy (cherry), nemusí být

Do misky určené k vaření v páře nalámejte čokoládu. Zavěste ji nad mírně vroucí vodu a jakmile se začnou kousky čokolády rozpouštět, neustále míchejte. Po 2-3 lžících přidávejte smetanu a čokoládu ručně zašlehejte malou metličkou. Výsledkem je hladká, hustá a lesklá čokoláda. Chcete-li, nakonec vmíchejte lžíci alkoholu dle vlastního výběru. Čokoláda by měla být tak hustá, aby ulpěla na ovoci v silnější vrstvě a neskapávala cestou do pusy.

Toto je základní chuť čokolády. Ale jsou tu další možnosti, kdy lze čokoládě dát zcela specifickou chuť. To se hodí spíše při single prostírání, či stolování pro dva se stejnou vášní – například pro:

  • karamel
  • zázvorový sirup
  • vaječný koňak
  • peprmintový likér
  • griotku
  • silnou kávu
  • dokonce i špetku chilli

V receptech se často uvádí příměs kondenzovaného mléka nebo cukru. Není to nutné, zbytečně budete přidávat cukry. Pokud nemáte rádi hořkou čokoládu, pak si fondue připravte z mléčné čokolády.

Ovoce a sušenky

Samozřejmě výběr záleží na vaší chuti, ale zvolte sladké a zralé ovoce. Vhodné jsou banány, hrušky, broskve, mandarinky, fíky, v sezoně jahody. Skvělé je i kompotované ovoce, jako ananas, kořeněné hrušky, višně. Chystáte-li fondue pro společnost, je vhodné nachystat více rozmanitého ovoce. Každý přece má rád něco jiného a také je příjemné střídat jednotlivé chutě. Fondue je právě o tom. Ovoce rozložte na velký talíř doprostřed stolu, nebo na menší talíře, aby k nim měl každý blíž. Nezapomeňte také na drobné pečivo. Ovesné sušenky, trubičky plněné vanilkovou náplní, cukrářské piškoty, to všechno se hodí k prostřídání kousků ovoce.

Dochucení

To ještě není všechno. Spojte sladkou chuť čokolády a svěží chuť ovoce s ingrediencí, která vaše sousto královsky dochutí. Do malých mističek si připravte:

  • mandlové lupínky,
  • mleté vlašské ořechy
  • kokos
  • griliáš (nasekané oříšky v karamelizovaném cukru; koupíte hotový)

Ovoce namočte do čokolády. Nechte ji na okraji misky ukápnout a chvilku počkejte; na vzduchu poměrně rychle mírně ztuhne. Pak ovoce ponořte do vybraného dochucovadla.


 

SEČTENO A PODTRŽENO

Ochutnejte! K tomu se nedá nic víc říct. Teplá čokoláda má něco do sebe, spojení oříšků – a třeba vyzrálé hrušky, no mňam. A fondovník? Je skvělý. Nejdříve jsem si myslela, že je malý. Ale čokolády je vážně pořádná porce. Plamínek udržuje směs teplou, čokoláda je sametová, nemění konzistenci, jen občas vybublají bublinky. Na dně misky se vytvořil kousek ztuhlé čokolády, ale to se vám určitě nepřihodí. V mém případě se nejednalo o normální stolování, ale o dvouhodinové focení, kdy byla čokoláda nepřiměřeně dlouho zahřívaná. Za mě má souprava pochvalu i za to, že je hezká a skvěle vyřešená tvarově. Miska vypadá jako květ a mezi zoubky se dá pohodlně odložit vidlička. V našem sortimentu můžete vybírat ještě z těchto dalších typů výrobků – Choco Dark a Lavender.

razitko_03

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.