JAHODY, BEZINKY A MÁTA ANEB JARO VE SKLE

POHOVKA V JEDNOBAREVNÝCH ŠATECH
7.5.2018
FROTÉ PROSTĚRADLA S BATIKOU
10.5.2018

Sezona zavařování vypukla v plné kráse. Slunce se překonává, a pokud zaléváte, daří se i bylinkám.

Všichni, kdo rádi zavařujete, už jste se patrně poprali s polštářky pampelišek, možná jste na blogu objevili i předjarní džem ze sušených meruněk, a teď už máme před sebou sezonu s čerstvými plody ze zahrádek. Všichni se těšíme na výtečné jahody, z nichž je užitek na všechny strany. Představu ovocných knedlíků, zavařenin na zimu nebo osvěžujících ovocných limonád, provází jemný obláček jahodové vůně, kterou si vybavím kdykoli a kdekoli.

Přišel čas provětrat zásoby sklenic a víček, nakoupit cukry, a číhat na první úrodu. K té rostoucí doslova pod rukama patří léčivý bez černý (pozor, právě leckde vykvétá), a z bylinek je to máta, která brzy zkošatí. Úspěch přeje připraveným, takže probírejte recepty, ať svým rodinám připravíte to nejlepší. V nabídce našeho e-shopu naleznete loupače, odšťavňovače, zavařovací hrnce a zkrátka vše, co budete během zavařovací a nakládací sezony potřebovat.


zavarovani1

1 Před heřmánkem smekni, před bezem klekni  Tak praví známé pořekadlo, kterým už naši předkové vyjadřovali úctu k této mocné rostlině. Všichni, co máme nějaký ten neduh, víme, že bezové květy a bobule tiší příznaky nachlazení a chřipky, záněty středního ucha i revmatické bolesti kloubů. Květy bezu můžete obalovat a smažit, sušit do čajových směsí, ale také je zkuste naložit. Perlivá limonáda (pozor, článek má dvě části), o které se s nadsázkou dá hovořit jako o šampusu, má se svým luxusním protějškem společné jen výbušné pěnění moku, ale nijak vás nezklame svou lahodností. Jakmile ji jednou vyzkoušíte, budete nakládat každý rok.

zavarovani4

2 Sláva jahodám!  Neznám nikoho, kdo by je nemiloval. Jen upřímně lituji každého, kdo má na jahody alergii. My šťastlivci, co se jahod můžeme nacpat jak je libo, si můžeme vyrobit dospěláckou zavařeninu s bílým rumem. Anebo také bez něj, samozřejmě. Několika skleničkami této dobroty však každoročně vzdám hold tomuto skvělému ovoci. A především – schovám je pro letní dárky ze spižírny.

zavarovani2

3 Mátový sirup je nezaměnitelný  Tahle voňavá bylinka naštěstí pilně roste a košatí, takže si jí přes léto užijeme dost a dost. Úplně si vybavím, jak po ní voní ruce. Výroba sirupu do letních limonád je nejen snadná a rychlá, ale také nesmírně příjemná. Sirup je skvělým průvodcem letní žízně, tedy období, kdy musíme pít o něco víc, než je obvyklé. Ochucenou limonádu s citronem a kousky jahod budete konzumovat docela ochotně.

zavarovani3

4 Jemné bezinkové želé na pečivo a palačinky  Milujete-li sladké snídaně, vyzkoušejte voňavé želé z bezu a jablek. Nabídne vám zase jinou chuť. Skvělé je také do jogurtů řeckého typu a všude tam, kde potřebujete trochu sladidla, jako například při servírování lívanců či palačinek. Přípravu želé je třeba rozložit do dvou dnů, ale nebojte se, práce je vcelku málo. První den je třeba naložit základ, ale brzy budete mít želé ve sklenicích. Pořiďte si nějaké pěkné, aby se vám líbily na prostřeném stole.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.