HYACINTY JSOU KLÍČEM K JARU

POTAHY NA POHOVKY BEZ OPĚREK
18.1.2018
RÝŽOVÝ NÁKYP POD SNĚHOVOU ČEPICÍ
22.1.2018

ornament_01

Jen co se zavřou dveře za Vánocemi, v květinářstvích se pokaždé na pultech vyrojí cibuloviny. Asi by si člověk měl v sobě déle hýčkat zimní pohodu, ale na druhé straně k ní patří i první poslíčci jara. A k nim hyacinty patří. Jsou totiž ideální k narychlení.

Momentálně mnoho oblastí naší země zahltily přívaly sněhu a kalamity nadělaly spoustu starostí. Nemůžu říct, že už se sama vážně rozhlížím po jaru. Zimu respektuji a mám ráda dozvuky svátků, prodlužuji si je co to jde. Samotná zimní sezona má v sobě mnoho pěkného. Zvláště doma za kamny, když se dá urvat chvilka klidu. To pak v mé blízkosti nesmějí chybět květiny. Právě v tomto chladném období vám také pomohou dobít energii.

Květinám nikdy neodolám. Utrácet za cibuloviny mi připadá smysluplné, protože se nakonec dočkají zahrádky a dalšího života. Takže v tomto týdnu už mám sesazené tři cibule hyacintů a těším se, až pokvetou. Rostliny přibývají téměř před očima. Přesto, než vyrostou, můžete si pohrát s tím, že holé cibulky zakryjete jednoduchým aranžmá. Dobře mi posloužil věneček umotaný z vinné révy, který jsem dozdobila mechem. Se zajímavým obalem na květináč vytvoříte krásný celek, který vám zpříjemní víkend i další zimní dny.

ornament_02

hyacint1

CO BUDETE POTŘEBOVAT K ZAKRYTÍ CIBULEK

Cibule hyacintů nepotřebují k životu mnoho prostoru. To, že jsou správně sesazeny, uvidíte hned, podle každodenních přírůstků. Rady, jak cibule narychlit, naleznete v závěru článku. Na aranžmá si připravte:

  • osázený květináč
  • zajímavý obal na květináč
  • věneček stočený z vinné révy, o trochu větší než je obal
  • trochu umělého mechu
  • chumáč dřevité vlny
  • květiny ze dřeva nebo jiné ozdoby
  • keramickou figurku
  • lepidlo v tavné pistoli

hyacint2

DOZDOBTE VĚNEČEK

Aby vše dobře drželo pohromadě, k tomu nejlépe poslouží horké lepidlo. S tavnou pistolí se pracuje dobře a protože lepidlo rychle chladne a tuhne, tak i hodně urychlí vaši práci :o) Věneček zformujte a po malých úsecích na něj naneste lepidlo. Ihned do něj vmáčkněte chumáčky mechu. Co odpadne, nechte později být. Zdobení může vypadat nahodile a trošku omšele, bude se hodit k vybranému plechovému obalu. Nakonec nalepte do mechu několik dřevěných kytiček. Bílá barva působí ještě dostatečně zimně.

hyacint3

SKRÝŠ UPROSTŘED

Věneček navlékněte kolem cibulek a mezi ně vložte chumáč dřevité vaty. Vzhledem k tomu, že se kořenový bal zalévá jen mírně, dekorace nijak nenavlhne. Můžete si vytvořit malé hnízdo pro keramického ptáčka, nebo sem umístěte libovolnou figurku. Na první fotografii jsem měla ještě odložené silné dřevěné špejle. Zatím na ně nedošlo, ale až cibule vyženou do květů, budou potřebovat oporu.

hyacint4

CELEK S KVĚTINÁČEM

Obal na květináč musí být tak velký, abyste hyacinty mohli po obvodu zalévat. Vody stačí jen málo, tolik, aby kořenový bal zůstával mírně vlhký. Když květy vykvetou, většinou potřebují oporu, protože se vytáhnou za světlem. Je vhodné je podepřít. Aby květy vydržely až 3 týdny, pak je zapotřebí ponechat květináč v chladnějším prostoru, asi tak kolem 18 °C.


PŘED A PO

  • Chcete-li si sami přivést hyacinty do květu, kupte si cibule a každou zvlášť zasaďte do půdy tak, aby byly zahrnuté pouze jejich spodní dvě třetiny. Vhodná je zemina smíchaná s jednou třetinou písku. Květináčky ponechte v chladné místnosti s teplotou kolem 5-8 °C, až zakoření. Po celou dobu je třeba nechat cibuli přikrytou, například papírovým kelímkem nebo kornoutkem. V okamžiku, kdy se mezi listy objeví květ, můžete květináč přenést do místnosti s teplotou kolem 16 °C a ještě týden nechte rostlinu ve tmě. Hned potom si ji přeneste do pokoje a těšte se na rozvité květy. 
  • Když si vybíráte cibule, jejich odstín napoví, jaké květy vám vykvetou – načervenalá cibule bude mít růžové květy, světlá cibule má bílé květy a fialová cibule pokvete modře.
  • Jakmile hyacint odkvete, přestaňte rostlinu zalévat a nechte květ i listy zvadnout. Když zežloutnou, lehce je oddělte (většinou samy odpadnou) a čistou cibulku schovejte na suchém místě. Na jaře ji zasaďte do zahrádky. Hyacint pokvete každý rok, ale květ bude časem chudší, až cibulka zanikne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.