HVĚZDNÝ GLÖGG

LEDOVÝ CITRONOVÝ DORT
14.1.2016
SKLENKY NA VÍNO S DÁRKY PRO PŘÁTELE
18.1.2016

stuha_ruzova

Tato severská varianta svařeného vína vás pořádně zahřeje. Hned, když jsem se dozvěděla, že o víkendu má teploměr pořádně klesnout pod nulu, vytanul mi na mysli. Ačkoliv já jej vařím o poznání nevinnější, než se pije ve Švédsku.

Tento tradiční nápoj obsahuje kromě červeného vína také vodku. Dokonce někdy v poměru 1:1. To jsem nikdy neokusila, ale menší porce vodky je úplně dostačující. Od našeho svařáku se glögg liší tím, že má větší říz a přidává se do něj drobné sušené ovoce a mandle. Takže nakonec si ještě lžičkou vyberete ze dna sklenic nacucané dobroty. Musím říct, že slabším náturám se může docela pěkně zatočit hlava.

Nápoj se podává v silnostěnných sklenicích, které jsou i u nás dost oblíbené. Je nejvyšší čas je vytáhnout. Návraty ze zimní krajiny do kuchyně provoněné vínem a kořením, patří k nezapomenutelným vzpomínkám po celý rok.

Ve Švédsku jsem nebyla a tak předávám svou variantu nápoje, který jsem vylepšila tenkými plátky sladkých jablíček. Žádnou zvláštní roli tu nehrají, ale servírování nápoje je krásné. Poměry alkoholu i cukru nechávám na vás. Namíchejte si vše tak, jak vám chutě napoví.

stuha_ruzova

HVĚZDNÝ GLÖGG

Příprava: 10 + 20 minut

  •  3 dcl kvalitní vodky
  • 2 cm strouhaného zázvoru
  • 3 ks skořice
  • hřebíček dle chuti, alespoň 7 ks
  • ½ lžičky drceného badyánu
  • 1 l suchého červeného vína (lze smíchat růžové a červené víno)
  • 180–200 g krupicového cukru
  • ½ šálku mandlí, oloupaných a nasekaných
  • ½ šálku sušených brusinek nebo hrozinek
  • 1–2 malá červená jablíčka
  • vykrajovátko ve tvaru hvězdy

1. Vodku nalijte do sklenice s víčkem a přidejte nastrouhaný zázvor (pokud ho nemáte rádi, vynechejte ho), skořici, hřebíčky a mletý badyán. Sklenici zavíčkujte a nechte ji stát v pokojové teplotě do druhého dne.

2. Asi po 20 hodinách tekutinu přelijte přes sítko do nerezového hrnce, přidejte červené víno, cukr a dobře ho rozpusťte. Přidejte mandle, brusinky i plátky jablíček a přiveďte tekutinu k varu. Ohřívejte pomalu, aby se cukr dokonale rozpustil a chutě se propojily. Míchejte opatrně, aby se jablíčka nerozlámala. Jakmile glögg vzkypí, servírujte ho do sklenic.

glog1

Jablíčkové hvězdičky vytvořím tak, že si nejprve jablko nakrájím na plátky silné asi 2-3 mm a pak jádřinec vyříznu vykrajovátkem. Ale i tyto hvězdičky nechám plavat v nápoji. Aby jejich povrch tolik nezhnědl, než vše připravím, dám si do mističky trochu citronové šťávy a plátky jablek v ní vykoupu.

Nápoj je poněkud kaloricky vydatný a pochopitelně jen pro dospělé. Ale na dovolené na horách si nějaký ten hřích můžete dovolit. Vždyť ho druhý den pořádně vysportujete!

stuha_ruzova

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.