HRUŠKOVÝ DŽEM S KARAMELEM

DIGITÁLNÍ POTISKY ZACHYCUJÍ TO, CO MÁME RÁDI
22.8.2018
OSTRUŽINOVÉ ŘEZY Z CHYTRÉ FORMY
27.8.2018

Horké léto se postaralo o překotné dozrávání ovoce a zeleniny. Máte-li nějaké přebytky, honem si je schovejte pod víčka na zimu!

Pro všechny příznivce úchvatně krásných hrušek tu mám zas trochu jiný recept. Džem s kousky ovoce, které dostane výraznější barvu a chuť díky cukru zpracovaného na karamel. Zabydlela jsem ho v elegantních sklenicích s klipovými uzávěry, které jinak s oblibou používám na uskladnění suchých potravin. Větší, litrové sklenice, jsou ideální na křížaly, zásoby domácích nudlí nebo napečených sušenek. Perfektně těsní, ale můžete dát přednost i zavařovacím sklenicím s tradičními víčky. Stačí si jen vybrat.

hrusky nahled

HRUŠKOVÝ DŽEM S KARAMELEM

Příprava: 1 hodina * Získáte: 4 středně velké sklenice

  • 1 000 g hrušek, oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 250 g krupicového cukru na karamel
  • 150 ml čisté jablečné šťávy
  • ½ lžičky skořice
  • 300 g krupicového cukru pro želírující směs
  • sáček Želírky, 40 g
  • šťáva z 1 citronu 

1. Hrušky očistěte, nakrájejte na malé kostičky a zvažte.

2. Do hrnce se silným širokým dnem dejte 250 g cukru a na středním plameni ho nechte pomalu rozpouštět. Občas zamíchejte a hlídejte. Zprvu se nic neděje, ale pak se cukr začne rozpouštět na karamel.

3. Jakmile vznikne hladký a zlatý karamel, ihned do něj opatrně (karamel je horký) přilijte jablečnou šťávu a přidejte 2 hrsti hrušek. Buďte pozorní a opatrně míchejte. V okamžiku, kdy se karamel rozvaří do šťávy, přidejte i zbytek ovoce a skořici. Za stálého míchání přiveďte směs do varu a vařte 10 minut.

4. Změklé ovoce v hrnci asi z poloviny rozmixujte ponorným mixérem, druhou část ponechte tak a přidejte druhý díl cukru se zamíchanou Želírkou. Za stálého míchání přiveďte směs do varu a vařte ještě 5 minut. Před koncem varu přidejte citronovou šťávu, promíchejte a odstavte.

5. Džem dejte do nahřátých sterilizovaných sklenic, uzavřete je a na 10 minut otočte dnem vzhůru.

Ne, tady není žádný alkohol, ve sklenici je jiskrná 100% jablečná šťáva. Pokud jste právě ve velkém zavařování a odšťavňujete jablka, je to ideální. Pokud ne, kupte kvalitní jablečnou šťávu v obchodě. Citron přidávám do džemu pro chuť před ukončením. Želírovací směs sice obsahuje kyselinu citronovou, ale citronová šťáva vždy napomůže správnému tuhnutí.

Karamel připravujte přímo v hrnci, v kterém džem dokončíte. Beztak potřebujete široké dno, aby se cukr rozprostřel a mohl se snáze rozpustit. Použijete-li hrnec (zde Gourmet Ceramia, viz galerie pod článkem) s keramickým povrchem, který je nepřilnavý, karamel, který se rád připaluje, se v něm bude chovat naprosto vzorně.

Když hrušky změknou, odhrnu jich část stranou, a zhruba polovinu ovoce rozmixuji ponorným mixérem. Pak přidám zbytek cukru, do něhož je třeba zapracovat Želírku a směs ještě chvíli povařím. Na vychlazeném talířku provedu želírovací zkoušku, přidám citronovou šťávu, a když je vše ok, džem poputuje do nahřátých sklenic.

záruka úspěchu

  • Hledáte-li spolehlivý želírující prostředek, pak doporučuji vyzkoušet Želírku (Benkor). Obsahuje pouze pektin, cukr a kyselinu citronovou, tedy přesně to, co pro dobrou kuchyni potřebujete. Je zcela bez konzervačních přísad.
  • Aby nedošlo ke znehodnocení zpracovaných potravin, je třeba zachovat při práci maximální čistotu. Sklenice sterilizujte následujícím způsobem: Čisté sklenice vložte do velkého hrnce, ponořte je pod horkou vodu a nechte je 10 minut vyvařovat; pak je vyndejte z vody, vylijte ji a postavte je hrdlem dolů na čisté utěrky. Nechte je dokonale vykapat. Neutírejte je a nesahejte do nich. Ještě teplé je naplňte. Podobně vyvařte víčka i gumová těsnění.
  • Aby víčka těsnila, snažte se nepotřísnit okraje sklenic. Pokud se tak stane, otřete je čistou papírovou utěrkou a teprve pak uzavřete. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.