HRNEK JAKO DÁREK

DOMÁCÍ ZAHRADNICTVÍ
22.2.2017
MUFFINY SE ZAJÍČKY
24.2.2017

ornament_01

Kdo by rád nedostal hrnek? Malovaný sympatický, na kávu nebo na čaj, podle toho, co pije obdarovaný nejraději. Když máte někoho rádi, chcete mu dát dárek, který bude brát do rukou co nejčastěji…

Hrneček je takovým milým dárkem. Potěšíte i v tom případě, že už je v domácnosti hrnků nadpočet. Výběr dekorů a tvarů je velký, tak vás určitě některý zláká. I u nás si vyberete. Některé hrnečky se prodávají v páru, tak zbude i na vás. Pokud nechcete přijít na návštěvu s velkým pugétem, hodí se do hrnečku naaranžovat malou kytičku. Může to být cokoli. Malá sazenička, kterou jste vypěstovali, mini pokojovka z květinářství, bylinky, které se teprve rozrostou. V každém případě přidejte trochu parády kolem, aby byl dárek co nejhezčí.

ornament_02

004

CO TŘEBA ZASADIT A ČÍM DOZDOBIT

Hodí se určitě všechny kytičky, které se do vybraného hrnku vejdou. Klidně si ho vezměte s sebou do květinářství a květinku si poměřte. Pokud budete přesazovat svoje rostlinky, pak je nejdůležitější sehnat si tak malý květináček, který půjde vložit do hrnku. Doporučuji ten nejtenčí z umělé hmoty, ideálně tenkostěnný květináč určený na sazeničky. Celkem si připravte:

  • hrnek, ten můj modrobílý se jmenuje Mandala a prodává se i v negativní barevnosti
  • cibulky modřenců nebo mini narcisů, malou kolopejku, sazeničku kávy
  • na dozdobení umělý mech, obarvené proutky, lýko
  • dárkové cedulky
  • dekorační stuhy

003

ZLEVA DOPRAVA

Miniaturní kalanchoe (kolopejku) koupíte v maličkých květináčkách, do pěkného hrnku padnou jako ulité. Teď je jejich čas, takže je zakoupíte všude a ve všech možných barvách. Dlouho kvetou a v domácích podmínkách se snadno rozrůstají. Pokojovku jsem vložila do hrnečku, ale protože pod ní prosvítala zemina, umotala jsem z pramene lýka malý věneček, který působí jako manžetka. Pod listy můžete dát také volánek z namačkaného papíru. K dárku připojte vyseknutou cedulku s iniciálkou obdarovaného a připište na ni vzkaz.

Z cibulek modřenců oddělte část, která se do hrnečku nevejde. Zbývající cibule vložte do malého plastového květináčku, jemně doplňte zeminou a vložte do hrnku. Protože květináč byl mělký, vyplnila jsem spodní část hrnku zmačkaným papírem. Holé cibulky jsem zamaskovala věnečkem z umělého mechu. Mech do sebe jen tak zašmodrchejte, drží to samo.

Exotický kávovník lze pěstovat i v domácích podmínkách. Ještě nevím, jak to dopadne, ale kávu Arabiku jsem si prostě koupit musela. Mladá rostlinka je nádherná, potřebuje teplo a víceméně žádnou manipulaci, takže se mi zdá nenáročná. Za tři roky by měla kvést, takže se těším na klasické červené plody. Doroste-li svých 5 metrů, uvidíme :o) Prozatím si myslím, že pěkný hrnek na kávu + kávovník je skvělým symbolickým dárkem pro každého kafaře. Rostlinku jsem dozdobila proutky natřenými akrylovou barvou a cedulkou pro obdarovaného.


 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.