HRNEČKOVÉ KNEDLÍKY

JÍME I V PRÁCI
8.9.2017
5 NÁPADŮ Z VOŇAVÉ KOUPELNY
13.9.2017

stuha_ruzova

Hrnečkový systém pro vaření knedlíků je skvělý pro každého, kdo se přípravy této tradiční přílohy obává.

Anebo tehdy, když máte málo času. Těsto na klasické kynuté knedlíky totiž musíte nechat odpočinout a nakynout. Ale ještě jednu výhodu brzy objevíte – těsto vložené do hrnků lze také různým způsobem dochutit. Například šunkou, žampiony, bylinkami, semínky a třeba i listovým špenátem; v tom případě pak budete mít knedlíky krásně zelené!

Knedlíky jednoduše uvaříte v každém hrnečku, takže si nemusíte pořizovat žádnou zvláštní sadu. Vůbec nevadí, že některé plátky budou úzké, druhé široké. Každý si přidá podle toho, na jakou porci se cítí.

Když připravuji knedlíky, pokaždé si vezmu k ruce nějaké pěkně barevné hrnky, aby bylo vaření příjemné. Podívejte se, jak bude i vaše kuchyně hezká s oranžovou a jarní zelenou. Třeba zjistíte, že ji musíte mít taky!

stuha_ruzova

KNEDLÍKY – HRNEČKU VAŘ!

Příprava: 20 minut * Získáte: cca 28 ks / ze 4-5 hrnečků, záleží na jejich velikosti

  • 2 šálky hrubé mouky
  • 2 šálky mléka
  • 4 žloutky
  • 1 plná lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 80 g šunky od kosti, nakrájené na malé kostičky
  • 4 tvrdší rohlíky nakrájené na malé kostičky
  • hrst najemno nakrájené petrželky
  • sníh ze 4 bílků
  • sádlo na vymazání hrnečků

1. Rohlíky si nakrájejte den předem a nechte na vzduchu oschnout.

2. Připravte si tuhý sníh ze 4 bílků a dejte ho do chladu. Hrnečky hojně vymažte sádlem, dejte hřát vodu do velkého hrnce.

3. Mouku dejte do větší mísy, přilijte vlahé mléko a 4 žloutky, přidejte sůl a pepř, a směs promíchejte. Dále přidejte nakrájenou šunku, rohlíky a petrželku a vše spojte do kompaktní hmoty. Ihned opatrně zapracujte sníh.

4. Těstem naplňte hrnky jen do dvou třetin, a vložte je do hrnce s vodou tak, aby se nedotýkaly. Voda by měla dosahovat jenom do poloviny výšky hrnků. Vodu uveďte do varu, pak ji stáhněte a hrnec přikryjte pokličkou. Udržujte mírný var zhruba po dobu 28-30 minut. Čas si stopněte a poznamenejte pro příště, abyste vždy vařili najisto.

Pak hrnec odstavte a knedlíky nechte 1-2 minutky v hrnci. Zapaří se a půjdou pěkně vyklopit. Před samotným vyklopením oddělte těsto od hrnečků úzkým nožem. Knedlíky nakrájejte, jak jste zvyklí.

001

Tekutý základ knedlíku rychle zahustěte hrubými ingrediencemi a nakonec vmíchejte tuhý sníh. Hrnečky můžete po vymazání sádlem ještě vysypat hrubou moukou. Ale obvykle postačí pořádné vymazání sádlem nebo máslem.

002

Hrnky naplňte těstem pouze do dvou třetin. Knedlíky se pěkně navaří a vykouknou z hrnečků ven. Použijte dostatečně široký a vysoký hrnec, protože hrnky se musí pohodlně vejít pod pokličku. Vodu nechte dosahovat jen do poloviny hrnků, ne víc. Je ideální, když použijete hrnky přibližně stejné výšky, takže podmínky pro uvaření knedlíků budou pro všechny shodné. Var udržujte plynulý, ale ne prudký.


stuha_ruzova

1 komentáře

  1. Rostislav Němec napsal:

    Mám zájem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.