HOUSTIČKY S KOSTKOU SÝRA

3 CHALUPÁŘSKÉ POLÉVKY A DOMÁCÍ SVÍTEK
20.7.2016
LEVANDULOVÁ ZMRZLINA
22.7.2016

stuha_zelena

Vůně čerstvého pečiva mě vrací do dětství…

Patřila zcela výjimečně malým pekárnám, které jsme s rodiči potkávali na dovolených. Hotelové snídaně s karlovarskými rohlíky, koblihy z mléčných barů z malých náměstíček i jahodový koktejl s ještě teplými makovkami, navždy patří k nezapomenutelným chvílím. Jinak nám obchody nabízely od Šumavy k Tatrám stejné gumové rohlíky, a to jsme na ně ještě stáli frontu.

I teď, když zavoní z kuchyně vůně pečiva, jsem ztracena. Často si pochutnám víc, než na sladkostech. Čerstvě upečené houstičky, bulky, pletýnky a spol., patří k onomu druhu kuchtění, pro které nejsem líná sáhnout po zástěře. Domácí pečivo peču obvykle tehdy, když plánuji domácí paštiku, naložený sýr a jiné dobroty. Když už si s nimi dám práci, chci mít ty své chutě pěkně pohromadě.

Pokud jíme houstičky jen tak – k bylinkovému máslu nebo zeleninovému salátu, pak do nich strčím kostku sýra. Těsto se tak ochutí a pečivo, které je nejlepší teplé, je zajímavější. Dejte pozor jen na jednu věc – sýr dokáže být chvíli horký. Než zchladne, potěšte se pohledem na krásnou ošatku, ve které lze houstičky servírovat. Jinak v ní také můžete nechat kynout chléb.

stuha_zelena

HOUSTIČKY S KOSTKOU SÝRA

Příprava: 20 minut + kynutí + dokončení 40 minut * Získáte: 15-17 ks, záleží na velikosti

těsto

  • 3 1/2 šálku hladké mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 1 celé vejce + 1 prošlehané vejce na potření 
  • 1 šálek teplého mléka
  • 1/3 šálku oleje
  • 1 lžička soli
  • 150 g sýra Madeland nebo Leerdammer

na posypání

  • hrubá sůl
  • sezamové semínko

1. Mouku prosejte do robotu a zamíchejte do ní droždí. Přidejte celé vejce, mléko, olej a sůl. Zpracujte vláčné těsto a přesuňte ho do větší misky.

2. Těsto přikryjte utěrkou a nechte 45 minut v teple kynout.

3. Mezitím si připravte kostičky sýra a sezamové semínko na posypání housek.

4. Vykynuté těsto přesuňte na vál, vytvořte šišku a rozkrájejte ji na stejnoměrné kousky. Každý kousek vezměte do dlaně, vytvořte v něm důlek a vtlačte do něj kostičku sýra. Rukama vytvořte kulatou bulku a odložte ji na plech vyložený pečicím papírem.

5. Housky nechte ještě chvíli kynout, pak je potřete prošlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem a krystalky soli (není nutné, sýr je výrazný).

6. Pečte dorůžova v troubě vyhřáté na 200 °C po dobu 15-20 minut.

001

S těstem se pracuje hezky, nijak zvlášť nelepí a stále kyne pod rukama. Samo o sobě není nijak chuťově výrazné, houstičkám dá důraz teprve sýr.

002

Kostky sýra mohou být větší. Balení houstiček vám bude připomínat přípravu kynutých knedlíků. Tedy nic nového a složitého. K posypání samozřejmě můžete použít mák, kmín, zkrátka své oblíbené kombinace. Zde vidíte, jak těsto stále kyne – první bulka (nahoře) už kyne, ostatní budou dohánět.

003

Je napečeno, ještě foukat. Teplá jemná houska čeká na skvělou letní večeři. Doporučuji přikusovat rajčata s česnekovým dipem. Dobrou chuť!

housticky_mix

Na tyto ošatky nedám dopustit. Mám jen jednu a nechávám v ní kynout kváskový chléb. Protože se ošatka skvěle čistí, mohu ji v mezičase používat k servírování. Vyberte si z několika typů i velikostí. Tu úzkou a dlouhou doporučuji i k pečení olivové ciabatty. Základní těsto (vypracujte bez zdobení) naleznete zde.

stuha_zelena

4 Comments

  1. Iveta napsal:

    Dobrý den,

    dá se hladká mouka nahradit i celozrnnou? Děkuji

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Iveto,
    určitě bez obav mouku nahraďte. Například hladká špaldová mouka (pozor má vysoký podíl lepku) se projeví tím, že houstičky budou o maličko tmavší a každopádně zdravější. Celozrnnými obilninami jsem doma nahradila bílou mouku v mnoha pokrmech, peču tak i některé druhy vánočního cukroví. Celozrnné mouky dodají tělu více energie a zasytí na delší dobu díky vláknině, kterou obsahují. Špaldová mouka má však trošku odlišnou schopnost vázat tekutinu, takže jí vždy přisypejte o trošku více, než je uvedeno v receptech s tradiční bílou moukou.

  3. Šiška napsal:

    Dobrý den, pokud saje špaldová mouka méně, mohla byste mi prosím poradit, jak ke to s žitnou!

  4. Jana napsal:

    Dobrý den, milá Šiško,
    žitná mouka chlebová je bohatým zdrojem vlákniny, pokrmy z ní nás na dlouho zasytí. Lepku má málo, a proto obtížně kyne. Aby těsto kynulo lépe, používá se často v kombinaci s pšeničnou chlebovou moukou. Čím více dáte žitné mouky, tím bude upečené těsto hutnější a tmavší. Řekla bych, že je i na housky vhodnější mouky namíchat dohromady. Pokud chcete péct výhradně ze žitné, pracovala bych opatrně s tekutinou/mlékem, aby těsto nebylo řídké; pak je i v tomto případě třeba přidat mouku, až těsto vytvoří hladkou konzistenci. Ze žitné mouky se pečou třeba výborné medové perníky, a také je třeba přidat o trochu víc mouky oproti ostatním receptům.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.