GUACAMOLE PRO ZDRAVÉ SRDCE

ZIMNÍ KOKOSOVÝ PEELING
3.11.2017
MALÉ RADOSTI Z PŘÍRODNIN
7.11.2017

stuha_zelena

Už dávno jsme si zvykli, že jídla spojená se zdravou výživou, jsou nabitá chutí a konzumujeme je s potěšením. Připravujeme-li guacamole, nemohu pominout veškeré zásluhy plodů avokáda.

Avokádo se řadí mezi superpotraviny, tedy mezi nejzdravější potraviny této planety. Za domov avokáda je považováno Mexiko a první zmínky o tomto zvláštním ovoci jsou známy asi 300 let před naším letopočtem. Avokádo je bohaté na mastnou kyselinu olejovou, která snižuje špatný cholesterol (LDL) a mírně zvyšuje ten dobrý (HDL), což znamená, že významně prospívá srdci. K tomu přispívá výraznou měrou i vitamin E, což je antioxidant rozpustný v tucích, a protisrážlivá látka zmenšující tvorbu krevních sraženin. Chrání nás proti srdečním a mozkovým příhodám.

V podstatě je avokádo vitaminovou bombou  – obsahuje z velké části zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny, vitamin C a z minerálních látek má nejvíce draslíku, pak vápník, hořčík, železo a měď. Máte-li potíže s pletí, vlasy, nehty nebo s klouby, jezte avokádo, jak jen to jde. Pokrmy z něj připravené jsou chutné a nebude vám zatěžko je konzumovat.

Samotný plod nemá výraznou chuť. Avokádo je hedvábně jemné, mastné, s lehce oříškovou chutí. Zralá dužnina jde namazat jako máslo. Proto se z něj často dělají pomazánky a přísady k jídlům, salsy. Připomínám též smoothie, jimž plody dají charakteristický základ a dále přijmou dochucení – třeba čokoládové, banánové, jahodové. Pokud ochutnáte guacamole, pak vám garantuji, že od té doby budete sledovat ceny avokáda na trhu, jak diví. Momentálně jsou příznivé, tak si pojďte udělat nejrychlejší a nejzdravější večeři, jakou si jen umím představit.

Prostřela jsem na našich nových talířích ze série Granite. Vypadají jako leštěná žula a jejich design je efektní. Zelený pokrm na nich vypadá mimořádně lákavě…

stuha_zelena

GUACAMOLE

Příprava: 15 minut * Získáte: středně velkou misku

  • 2 zralá avokáda
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • šťáva z ½ limety
  • 2 velké stroužky česneku, prolisovaného
  • hrubší mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 zelená nebo červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
  • ½ červené cibule, nakrájené nadrobno
  • 8 datlových nebo třešňových rajčátek, nakrájených nadrobno 
  • jarní cibulka na dozdobení

1. Avokáda rozpulte a pomocí lžíce vykrojte dužninu. Guacamole můžete zpracovat v robotu do hladké konzistence, nebo v misce pomocí vidličky. Přidejte olej, limetovou šťávu, prolisovaný česnek, dost soli a pepř, a vše zpracujte do hladké pasty nebo ručně do hrubší konzistence.

2. Guacamole přesuňte do misky, přidejte chilli papričku, cibuli, 6 nakrájených rajčátek a směs dobře promíchejte. Ochutnejte, případně osolte a opepřete, povrch dozdobte zbývajícími rajčátky a několika kolečky jarní cibulky.

Podávejte s kukuřičnými chipsy, kterými si guacamole nabíráme, nebo s tmavou opečenou bagetkou.

guacamole1

Příprava této pochoutky vám zabere přesně 15 minut. Zamažete jednu misku a nakrmíte celou rodinu. Guacamole se hodí nejen jako lehká večeře, ale připravte si ho jako luxusní předkrm, když čekáte hosty. Kupuji-li avokáda, vybírám si raději tmavé plody, které mají na povrchu výraznou plasticitu. Ale i tato hladká avokáda jsou výborná. Při nakupování si všimněte, zda mají konec stopky. Budete mít jistotu, že se nezačnou kazit. Snažte se avokádo nemačkat, ale jemně ho vezměte do ruky, a posuďte, zda není moc tvrdé. Jakmile ucítíte, že jemně pruží, je ve správném stádiu zrání; ale nechte ho doma ještě tak 3 dny dojít.

guacamole2

Zde vidíte, jak vypadá zdravé a zralé avokádo. Lžíce se do něj zaboří jako do másla. Bez problémů jej zpracujete vidličkou. Ostatní přísady nakrájejte nadrobno. Cibule stačí jen troška, to není základní chuť, která by měla v guacamole převládat. Pár sladkých rajčátek si nechávám na dozdobení pokrmu. Guacamole je šťavnaté a mokré, servírujte ho na suchém základu; vláčný chléb není ideální. Ještě jedno upozornění – nevynechávejte limetu, je nejen důležitá k dochucení, ale kyselina zabraňuje oxidaci dužniny – zhnědla by vám.

Guacamole je pokrm z avokáda, který pochází ze země Aztéků. Jako každé jídlo, i v samotném Mexiku má avokádová salsa různé regionální podoby. Tradičně se dužnina rozmačká v hmoždíři, a dokončí krom uvedených ingrediencí také koriandrem, bazalkou, jogurtem a pod.


stuha_zelena

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.