FROTÉ PROSTĚRADLA S BATIKOU

JAHODY, BEZINKY A MÁTA ANEB JARO VE SKLE
9.5.2018
EXTRA JEMNÉ KOLÁČE S DOMÁCÍ MAJONÉZOU
14.5.2018

Textilní materiály s úpravou froté, patří už desítky let k nepostradatelným. Smyčky zatkané do osnovy zvětšují objem tkanin, které jsou pak komfortnější na omak. Velice ochotně jsme je přijali do domácností jako součást ložního prádla.

Smyčkové tkaniny se vyrábějí výhradně z bavlněných přízí. Výrobky z nich ušité mají vynikající savost a nejběžněji k nim patří ručníky a další koupelnové doplňky. Smyčkové pleteniny jsou o mnoho pružnější díky polyamidovým vláknům. Smyčky zvyšují množství vlákna a příze na povrchu, a materiál se pak vyznačuje ještě lepší savostí. Je měkký a hebký, a v největší míře se z něj vyrábějí pružná napínací prostěradla.

Aby prostěradla zůstala dlouho v pořádku, je dobré užívat kvalitní prací prostředek a nepoužívat aviváž. Povrch textilie nežehlete, protože se na matraci vyrovná. Máte-li však sušičku, používejte ji. Smyčkovým materiálům dobře prospívá a krásně se v ní nadýchnou.

K zajímavým novinkám patří prostěradla zdobená batikou. Tato nejznámější textilní technika barvení textilu pochází z Asie. Existuje mnoho umných způsobů, jak pomocí vosku, šití, vázání a pod. působit barvami na látku, případně jak látku nabarvit zcela nahodile. Právě tak jsou barvena froté prostěradla, takže je provázejí zcela originální vzory. V každém případě však batikování připomíná místa plná slunce a romantiky. Vyberete-li si batikovaná prostěradla pro letošní léto, budou vás příjemně provázet na chatách a chalupách. Sluší podkrovním ložnicím i dětským pokojům, kde jimi ochráníte lůžko i přes den a vytvoříte dětem pestrou hrací plochu.

Pokud se chcete zorientovat v dalších textilních materiálech, z nichž se zhotovují prostěradla, malého průvodce naleznete zde.


prosteradla1

Napínací batikovaná froté prostěradla patří k českým výrobkům. Jsou vhodná pro všechny typy lůžek, na výšku vyhovují i matracím s výškou 25 cm. Pořídit si je můžete na jedno i dvojlůžko. Froté materiál je nemačkavý, nemusíte ho žehlit a rychle schne. Guma všitá po obvodu zajistí bezchybné upevnění na matraci. Prostěradla perte při teplotě 40 °C a nechte je volně uschnout.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.