ELEGANTNÍ ÚKLID ANEB JAK NA BROUŠENÉ SKLO

BARVY V BYTĚ III: FIALOVÁ
16.5.2018
SKOŘICOVÝ LIKÉR DO LETNÍCH DRINKŮ
27.5.2018

Jarní úklid máme dávno za sebou, ale letošní závěje pylu (snad nejsilnější úroda za posledních 50 let) nám právě rozmývá déšť po oknech. Vypadá to, že ti slabší z nás opět vyhlásí boj přírodě, a přitom doma objeví další zaprášené věci, co se málo třpytí ve slunci.

Zabývat se úklidem stále dokola moc zábavy nepřináší. Vždy mě pobaví stránky v časopisech, kde se dozvídám jak na úklid, v jakém pořadí co umýt a vysmýčit, a jak málo času mi to zabere. Hmm, uklízím už pěkných pár desetiletí, ale na domácnost musím sáhnout každý den, a pokaždé za mnou zůstává tisíc věcí nehotových. „Nejen úklidem živ je člověk”, parafrázuji, a doufám, že je to snad normální. Nicméně když už to musí být, potřebuji arzenál kvalitních úklidových prostředků i dobré náčiní.

Pokud to jen jde, tvrdím, že každodenní drobný úklid se opravdu obejde bez chemie. Úplně vám postačí pouze soda, ocet a sůl, případně citron. Jsou to osvědčené prostředky pro efektivní a ekologické čištění, které pojme celou kuchyň, a jimiž neohrožujete život své rodiny, ani svých blízkých. Druhou důležitou věcí je čisticí náčiní, které je nutné čas od času obnovit. Navíc, pořídíte-li si kartáče a smetáky, které dobře vypadají, přece jen je celkem rádi vezmete do ruky. Souprava jemně modrého plastu s bambusovými rukojeťmi k nim rozhodně patří. Rozmanité kartáče  jsem povolala k vyčištění zašlého broušeného skla. Přidávám k tomu starodávnou radu, jak se křišťál rozzáří pomocí syrových brambor.

003

CO BUDETE POTŘEBOVAT K ČIŠTĚNÍ KŘIŠŤÁLOVÉHO SKLA

Pořiďte si kbelík – tak objemný a hluboký, aby pojal nejvyšší kus z vaší skleněné výbavy. Ten, který jsem použila má zlatavý odstín, a je tak pěkný, že se v podstatě hodí i jako obal na velký květináč. Připravte do něj:

  • teplou vodu, ne vařicí
  • 6 středně velkých brambor nakrájených na plátky
  • a vezměte si k ruce malý či větší kartáč

Malý kulatý kartáč s bambusovou rukojetí využijete na čištění zeleniny, větší kartáč se zahnutou rukojetí, je určený na hrubší mytí, třeba na podlahu. Dokud je nový, klidně s ním umyjte sklo. Kbelík naplňte teplou vodou – až kam je třeba, a nakrájejte do ní brambory na tenčí plátky. Jde o to, aby pustily co nejvíce škrobu. Sklo zbavte prachu a ponořte ho pod hladinu. Ponechejte ho tam zhruba 10 hodin. Je-li třeba, velké vázy obracejte, a v každém případě, když jdete okolo, brambory promíchejte.

004

PROMĚNA JE ÚCHVATNÁ

Sklo nakonec trošku vydrbejte kartáčkem (můžete použít i kartáč na nádobí s dlouhou rukojetí), ale v podstatě to není nutné. Leda tak dočistěte nějaká nepřístupná místečka. Pak předměty opláchněte a osušte. Křišťál se zaskvěje nádherným třpytem a dlouho zůstane krásný.

A pokud se přece jen vrátíte k zašpiněným jarním oknům, v e-shopu naleznete nové akumulátorové vysavače na okna; tentokrát uklidíte vážně za chviličku.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.