INVENTURA LOŽNICE NA ZIMU

PLNĚNÉ KRÉMOVÉ ŽAMPIONY
24.10.2016
TŘIKRÁT KYNUTÉ TĚSTO
26.10.2016

Ložnice patří ke zvláštním místům. Zpravidla tam nevodíme návštěvy a když se tak stane, odtajníme ji jen dobrým přátelům. Intimitu tohoto prostoru každý respektuje.

Nicméně, proč se ochuzovat o užívání jedné místnosti ve svém domově. Stojí za to vybavit si ji tak, aby byla nejen k ukazování, ale i praktická na užívání. Co pro to udělat je nasnadě a většina z nás ta pravidla dobře zná. Je-li to třeba, před zimou vymalujte jemnými chladnějšími tóny, prověřte matrace, zda nepotřebují vyměnit, zauvažujte o podpůrných zdravotních polštářích, zda neuleví vaší šíji nebo kolenům, a připravte si teplé přikrývky. Zima je tu coby dup.

Pořádný grunt zahajuji vlastně zde, v ložnici. A většinou dodržuji stále stejná pravidla:

1. Pokud je v ložnici dostatek prostoru, pak zde většinou řešíme úložné prostory. Skříně je třeba přebrat, letní věci je dobré uložit do krabic a ochranných obalů a postrčit trošku do pozadí.

2. Textilní výbava ložnice také dostává na zimu jiné odstíny. Klidnější a tlumenější. Není od věci sladit si povlečení s teplým přehozem, který doposud dřímal ve skříni, a hodit do gala i okno. Určitě máte letní a zimní závěsy. No, a mytí oken vás beztak nemine.

3. Životnost matrací také není neomezená. Každý materiál si odslouží své, navzdory častému větrání a převracení matrací na letní a zimní stranu. Tyhle položky docela naruší rodinný rozpočet, ale stojí za to dát nákupu přednost před ostatním vybavením. Zdravý odpočinek je nesmírně důležitý. Nové matrace je dobré chránit vodě odolnými povlaky, které lze vyprat a rychle usušit.

4. Bavlněnému povlečení dávám přednost. Výrobci stále vyvíjejí šikovnější materiály a stále nám usnadňují praní a žehlení (např. saténovou úpravou) a ještě je tu nestárnoucí krep, který se vůbec nemusí žehlit. Převlékání postelí je pak opravdu rychlé. Jinak se přiznávám, že tuto činnost nemám ráda, ale nažehlené peřiny stojí za to.

5. Když už jsem u lůžkovin, možná se chystáte vytáhnout zimní peřiny plné prachového peří. Inu, není nad to. Kdo bydlí v bytech s víceméně konstantní teplotou, tomu stačí třeba jen teplejší povlečení, například z mikroplyše. Je hebké a výrazně hřeje.

6. K příjemnému zateplení místnosti poslouží i koberečky. Není nic horšího, než se ráno postavit z vyhřáté postele na studené parkety. Tyto kousky textilu zase tolik nestojí a můžete si jimi čas od času inovovat celý prostor. Nezapomeňte si pod dát pod koberečky protiskluzovou podložku.

7. Odkládací stolek a lampička patří ke standardnímu vybavení, ale můžete si opatřit i skládací stolek na čtení přímo do postele. Vejde se na něj knížka nebo tablet a nebudou vás bolet ruce.

8. A ještě jedna důležitá věc – povlékněte si fůru malých polštářků. Občas se přihodí, že se člověk dostane do postele dřív, s knížkou a s časopisem. To se pak polštářky moc hodí. Dokonce si můžete koupit povlaky ve stejném dezénu, jako povlečení. Jen se tam zase brzy zachumlat…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.