DOMÁCÍ ZÁZVOROVÝ SIRUP

JAK NA ZAŠLÉ NÁDOBÍ
18.1.2017
VTIPNÉ ZÁZVOROVÉ SUŠENKY
20.1.2017

stuha_hneda
Zázvor patří k surovinám, které ochotně přispívají k tomu, abychom přežili zimu bez chřipek, případně k tomu, aby jejich důsledky alespoň zmírnily.

V české kuchyni se zázvor v posledních letech docela dobře zabydlel. Patří do celé řady sladkých i slaných jídel a dodává jim nezaměnitelnou štiplavou chuť. Jeho dávkování je pro náš organizmus sice omezené, ale když si připravíte zdraví prospěšný sirup, můžete ho konzumovat v takové koncentraci, která je vám příjemná.

Podpůrné látky je třeba přijímat i po malých dávkách. Uvařte si například skvělý protizánětlivý čaj, jehož základem bude právě zlatavý zázvorový sirup. Jeho vzhled ovlivní zvolený cukr. Sirup jsem uvařila pro srovnání s bílým cukrem – to je ten krásně zlatý v dávkovací konvičce – a s třtinovým cukrem, kterému dávám přednost. Sirup dostane karamelovou barvu a kromě čajů je skvělý při pečení perníčků a zázvorových sušenek, do granoly apod. Informace o zázvoru naleznete na konci článku.

stuha_hneda

ZÁZVOROVÝ SIRUP

Příprava: práci si rozložte do 2 dnů * Získáte: asi 1 1/4 l (jen odhaduji, mám ho ve 4 různých lahvičkách)

  • 350-400 g zázvoru
  • 1,5 l vody
  • 5 citronů, zbavených kůry
  • 1 malá lžička mleté skořice / kousky celé skořice pro světlou variantu
  • 15 ks hřebíčku
  • 1 badyán
  • 500 g třtinového cukru / bílého krupicového cukru pro světlou variantu
  • 250 g kvalitního medu

1. den

Zázvor dobře omyjte a nakrájejte i se slupkou na tenoučké plátky. Odvažte je a vložte do hrnce. Přilijte vodu, 4 citrony nakrájené na plátky a veškeré koření. Směs uveďte do varu a vařte 15 minut. Hrnec odstavte a nechte do druhého dne v klidu (nedávejte do chladničky).

2. den

Směs zceďte přes cedník a získanou tekutinu znovu přelijte přes pláténko do čistého hrnce. Přimíchejte zvolený cukr a po jeho rozpuštění směs vařte za občasného míchání po dobu 10 minut. Hrnec odstavte a nechte trochu zchladnout. Přidejte čerstvou šťávu z pátého citronu, med a dobře rozmíchejte. Vlažný sirup přelijte do čistých a suchých lahví nebo do zavařovací sklenice. Po vychladnutí je uložte do chladničky.

Zázvorový čaj ze sirupu

Do hrníčku dejte 3 polévkové lžíce zázvorového sirupu a zalijte 2 až 2,5 dl vody svařené na 70 °C. Můžete přidat plátek citronu a podávejte. Čaj je sladký a výborný.

sirup1

Zde jsou základní suroviny pro tmavý zázvorový sirup, který vidíte vlevo. Barvu mu dodal třtinový cukr a mletá skořice. Chcete-li med světlounký, pak přidejte bílý cukr, a alespoň 3 svitky celé skořice.

sirup2

Takto vypadá hrnec s naloženým základem na sirup. Tence nakrájený zázvor a oloupané citrony ponechte s vodou a kořením do druhého dne. Citrony zázvor úplně spolyká, téměř je ani nenajdete. Pro světlou variantu sirupu (v konvičce se zeleným víčkem) už pak přidáte po scezení pouze bílý cukr a med. Samozřejmě i jeho barva ovlivní odstín sirupu, ale určitě zůstane krásně zlatý a čaj bude světlounký, jako na finální fotce.

Možná vás bude zajímat:

  • Zázvor pochází z tropické Asie. Pro kulinářské využití se oddenky vyrývají pozdě v létě nebo na podzim. Zázvor je možné uchovat naložením do alkoholu, jako dochucovadlo se používá sušený zázvor, kandovaný v cukru vydrží ve vzduchotěsných nádobách až 1 rok a jí se samostatně jako cukrovinka. Zázvorový extrakt je součástí likérů, zázvorových limonád i piva.
  • Zázvor má silné protizánětlivé schopnosti. Poskytuje dokonce úlevu při revmatických bolestech a některé studie udávají, že se s úspěchem vyrovná doporučovaným lékům. Může napomoci ochraně srdce a cév, protože snižuje hladinu cholesterolu.
  • Pozor však na jeho dávkování. Denní doporučená dávka zázvoru je pouze 1-2 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru, a to jen v tom případě, že máte v absolutním pořádku své zažívání. Zázvor nejezte máte-li žaludeční vředy a žlučové kameny, a také když užíváte warfarin, protože zázvor podporuje ředění krve.
  • Na druhé straně dokáže zázvor uklidnit podrážděný žaludek. Pomůže při ranních i při běžných žaludečních nevolnostech a nadýmání. Stačí čaj, nebo zamíchejte 1/2 čajové lžičky zázvoru v prášku do sklenky vody. Pozor, sušený zázvor je pálivější než čerstvý, takže si moc nepochutnáte.

Vyzkoušejte tedy sladký sirup, možná si ho oblíbíte. Pomůže utlumit ataky chřipky, která se na nás momentálně vrhá ze všech stran. Sklenice, do kterých můžete nalít nejen tento sirup, pro vás máme v nabídce na našem e-shopu.

4 Comments

  1. Naty napsal:

    Skvělý sirup! Dneska jsem ho dělala. Jen místo citronu jsem dala pomeranč a prostě nemá chybu 🙂 Na chladné zimní večery naprosto ideální 🙂 🙂 Je fajn, že si ho můžeme dělat celoročně, kdykoli je potřeba… Přeji krásné babí léto 🙂

  2. Jana napsal:

    Naty, děkuji, a také vás zdravím! Sirup s pomerančem mě láká, vyzkouším podle vás :o) Mějte se hezky.

  3. František napsal:

    Včera jsme dostali lahvinku sirupu od sousedky a je to tedy elixír a velká dobrota. Byl jsem nasměrován sem, co nevidět zkusíme vlastní 🙂

  4. Jana Pippichova napsal:

    Zdravím, Františku,
    je to tak, kdo některý z receptů vyzkouší, zůstane mu věrný. Zázvor je všelék, i když se s ním musí opatrně. Přeji vám zdravou zimu bez chřipek!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.