DOMÁCÍ PĚNOVÉ ŽUŽÚ S ČAJEM MATCHA

JAK UDRŽOVAT DŘEVĚNÉ PŘEDMĚTY V KUCHYNI
16.2.2017
KARAMELOVÝ BANOFFEE PIE
20.2.2017

bylinky_02
Zjistila jsem, že na téma marshmalows byla napsaná i kuchařka. Nekoupila jsem si ji, protože nehodlám dělat bonbony každý den, ale moc mě zajímalo, co v té pěně je, a zda ztuhne, a pruží tak, jako kupovaná. No, zapracovala kulinářská zvědavost, a už jsem v tom měla prsty.

Kromě toho přiznávám, že je to mé ohlédnutí za dětstvím, vzpomínka na poutě, řetízkové kolotoče a šimrání v břiše z přemíry sladkostí a adrenalinu. Myslím, že podobné cukrovinky provázejí každou generaci. Každá vzpomíná na něco, co bylo strašně dobré – a už to takové není, a každá má vzpomínky spojené s určitými zážitky, jako já s nádhernými chrudimskými poutěmi.

Žužú vyrobíte strašně snadno a rychle. Bonbony jsou nadýchané jako obláček, a ne tak houževnaté, jak znáte z obchodu. Bylo mi jasné, že pěně je potřeba dát nějakou chuť, případně barvu, jinak by zůstala bílá. Do barviv se mi nechtělo a když jsem zvažovala ovocnou příchuť, přišel mi do ruky recept s čajem Matcha. Téhle superpotravině se rozhodně budu podrobněji věnovat v některém z dalších článků. Tady jsem jen s chutí použila neuvěřitelně krásně zelený pudr, který mi čaj připomíná.

Jedná se o proslulý zelený práškový japonský čaj, který se kromě přímé konzumace přidává do dezertů, krémů a zmrzlin. Má výrazně nasládlou chuť a jeho pozitivní účinky na lidský organizmus se stále zkoumají. Je však nepopiratelně dokázáno, že je to extrémně silný antioxidant, tedy látka, která stojí za zpomalováním lidského stárnutí, zlepšením fyzické kondice a dokonce za efektivnějším spalování tuků. To vše se nám v předjaří bude hodit.


ŽUŽÚ BONBONY S ČAJEM MATCHA

upravený recept Juliette Lalbaltryové

Příprava: 15 minut * Získáte: asi 50 bonbonů (kvádříčky o základně 3 × 3 cm)

  • 3 bílky z velkých vajec
  • 5 ml vanilkového extraktu
  • 3/4 lžičky práškového čaje Matcha
  • 80 ml vody
  • 250 g moučkového cukru
  • 8 plátků želatiny
  • pekáček velký 21 × 25 cm
  • potravinářská fólie

Na obalení

  • 2 plné lžíce moučkového cukru
  • 2 méně plné lžíce kukuřičného škrobu

1. den

1. Bílky ušlehejte ručním šlehačem do pevného sněhu. V závěru přidejte vanilkový extrakt a přesetý čaj Matcha.

2. Zároveň dejte vařit cukrový rozvar. Do kastrolku dejte vodu a cukr a za občasného míchání pomalu zahřívejte na teplotu 120 °C (odhadla jsem, rozvar vaří a tvoří bublinky).

3. Zároveň vložte do misky se studenou vodou plátky želatiny a nechte ji nabobtnat. Horký rozvar odstavte z ohně, ihned přidejte změklou želatinu zbavenou vody a rychle ji rozmíchejte.

4. Vraťte se ke sněhu, zapněte šlehač a za mírných otáček pomalu vlévejte cukrový sirup. Šlehala jsem nepřetržitě další 4 minuty, přičemž hmota tuhne a výrazně nabývá. Výsledkem je nádherná hladká pěna. Ihned ji přelijte do pekáčku vyloženého potravinářskou fólií a urovnejte stěrkou. Pekáček zakryjte fólií a dejte do chladničky do druhého dne.

2. den

Kukuřičný škrob smíchejte s prosetým cukrem a směsí posypejte pracovní plochu. Stáhněte fólii z pěnové hmoty, vyklopte ji na plochu, poprašte cukrem a ostrým úzkým nožem posypaným škrobem žužú rozkrájejte na pruhy a pak na kostky. Jejich základna měla velikost něco přes 3 × 3 cm. Kostky obalte cukrovou směsí a odložte na pečicí papír. Žužú nechte zaschnout, jednou nebo dvakrát ho obraťte a zkontrolujte, zda někde nezvlhlo. Je-li třeba, tyto plošky namočte do směsi. Suché bonbony oklepněte z cukru a pochutnejte si.

zuzu1

Zelený čaj Matcha můžete koupit v bio potravinách, prodejnách Country Live a ve specializovaných prodejnách s čajem. Prodává se v malých dávkách, ale k přípravě čaje je rovněž třeba jen půl malé lžičky tohoto výjimečného produktu, takže vám chvilku vydrží. Určitě vám nebude líto nasypat ho do pěnové hmoty. Bonbony nejsou nijak sladké a jsou úžasné.

zuzu2

Tady vidíte samotný čaj. Litovala jsem, že jsem ho dala do sněhu tak málo. Hmota získala jen jemňounce nazelenalý odstín.

zuzu3

Pěnová hmota je nadýchaná jako sen. Dostanete chuť do ní zalézt. V tuto chvíli však pořádně lepí, takže pod ni dejte potravinářskou fólii.

zuzu4

Druhý den jsem tu nadýchanou peřinku vyklopila na směs cukru a kukuřičného škrobu. Když do ní šťouchnete prstem legračně pruží. Fakt to funguje!

zuzu5

Nejdříve jsem nakrájela podélné pruhy a ty pak rozkrájela na robustní kostky. Nebojte se, že se nacpete cukrem. I když s ním v této fázi pracujete, povrch žužú zaschne a přebytečný cukr zas oklepnete.

Hmota je perfektní, myslím, že by z ní šly vykrájet nějaké tvary. Třeba mezi kolečky by vznikly malé kosočtverce a nezůstal by žádný odpad. Musím to vyzkoušet.


bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.