DOMÁCÍ KARAMEL ANEB DÁRKY ZE SPÍŽE

LAMPIČKY ZE SKLENIC NA VÍNO
10.11.2017
V NÁRUČI BERÁNKŮ
15.11.2017

stuha_ruzova

Sklenici karamelu si můžete koupit, vyrobit vařením kondenzovaného mléka, ale také získat během dvaceti minut vlastnoruční přípravou.

Ostatními způsoby nezískáte nic z jemnosti máslově smetanové chuti  – a především nevyrobíte během krátké chvíle úžasný dárek někomu, kdo karamel nade všechno miluje. Totiž, ta někdy palčivě sladká chuť nebo vzpomínka na lepivou hmotu v ústech, vás mohla utvrdit v tom, že karamel fakt nemusíte. Přitom je naprosto výjimečný, když ho použijete tam, kde jaksepatří vynikne.

Výroba karamelu patří k základní cukrářské výbavě. Není na ní nic složitého, jen je zapotřebí opatrnosti. Cukr se taví při vysoké teplotě, a příměsi, což je máslo a smetana, se chovají pořádně nezpůsobně; bublají, kypí a hrají si na soptící lávu. Ještě nikdy mi karamel nevystříkl a nespálil mě. Ale věřím, že z nepozornosti může vzniknout špatná zkušenost. Postupujte podle návodu, buďte opatrní, a nic se nestane.

Svůj sladký pamlsek ukryjte do chladničky a spotřebujte během 10 dnů. On vám beztak déle nevydrží. Karamel je výtečný na zmrzlinové poháry, na šlehačkové dorty i na skvělý banoffe pie (slavný banánový koláč).  Pokud ho chcete někomu věnovat, je to ideální tip na dárek na poslední chvíli. Pořiďte si ovšem včas dárkové skleničky, které za vás poví to, co máte na jazyku…

stuha_ruzova

DOMÁCÍ KARAMEL DO DORTŮ A NA POHÁRY

Příprava: 25 minut * Získáte: sklenici o objemu 300 ml

  • 300 g cukru, krupice nebo krystal
  • 5 lžic vroucí vody
  • 55 g změklého másla
  • 200 ml horké smetany, 30%
  • lžíce vanilkového extraktu (nemusí být)

1. Do silnostěnného kastrůlku dejte cukr a na vysokém plameni ho nechte rozpouštět. Zběsile nemíchejte, aby se netvořily hrudky, ale jen ho stále odtahujte ode dna. Trvá to pár minut. Cukr se začne tavit a zároveň zbarvovat od okrové barvy do světle hněda. Když se jeho konzistence mění na středně tekutou – bývá to při teplotě 150 °C, cukr je již zbarven do světle jantarové barvy. Tato fáze dává karamelu správnou chuť. Pozor, tuto chvíli neprošvihněte a okamžitě stáhněte hrnec z plamene, protože proces karamelizování vlivem vysoké teploty stále pokračuje.

2. To je čas, kdy začnete (mimo plotnu) přilívat horkou vodu. Opět pozor – voda musí být horká. Roztavený cukr může mít teplotu až 170 °C a  mohl by vyšplíchnout a opařil vás. Používejte dlouhou vařečku, pro jistotu si na ruku navlékněte chňapku, a horkou vodu přilívejte po lžících. Stále míchejte. Karamel začne kypět a bublat, ale nepolevujte. Karamel je hotov, kdy má zlatohnědou barvu a je tekutý jako hustý med. Nyní by byl připraven pro výrobu karamelek, lízátek apod. Ale my budeme pokračovat, aby vznikla karamelová omáčka.

3. Kastrůlek vraťte na mírnější oheň a postupně přidejte změklé máslo. Teď hodně míchejte, aby se máslo dobře zapracovalo do hmoty. Karamel trochu prosvětlíte. S máslem karamel neztuhne do pevné hmoty. Abyste vytvořili vláčný krém, po dokonalém vmíchání másla, přilijte ještě horkou smetanu a vanilkový extrakt, nechte krátce zabublat a stáhněte z plamene. Horký karamel přeceďte přes husté sítko do připravené sklenice, dejte volně vychladnout, zavíčkujte a uložte do chladničky.

Aby byl karamel vláčný a trochu změkl, opět ho před použitím ponechte v pokojové teplotě.

karamel1

Tady je vše, co budete k výrobě karamelu potřebovat. Kuchaři více používají k tavení cukru silnostěnnou pánev, protože má široké dno a celý proces je rychlejší. Vyšší kastrol (použila jsem kastrol s keramickou vrstvou, ke kterému se nic nepřipaluje) a dlouhá vařečka však více ochrání vaše ruce. Pracujete-li poprvé, a nevíte, co bublající karamel umí, přidejte ještě chňapku.

karamel2

Hotový karamel má krásnou jantarovou barvu a nyní už ho zjemním máslem a smetanou, abych vytvořila vláčnou, líně tekoucí omáčku. Máslo zapracovávám na malém plameni i mimo plotnu a po částech, protože karamel ho přijímá pomalu. Mezitím si ohřeji smetanu. Ne do bodu varu, ale tak, aby byla horká a připravená na přilití do směsi.

karamel3

Smetana je zapracovaná, omáčka je hladká, a pomalu odkapává ze stěrky. Pro jistotu ji ještě přecedím přes sítko, ale ani to není nutné. Na tomto kastrůlku mi na stěnách neulpěly krystalky cukru, které bych později setřela do sklenice. Pozor – ochutnávat až po vychladnutí – je to horkéé!!

Je to rychlovka a sklenice v chladničce je k nezaplacení. Když přijdou nečekaní hosté, stačí trocha zmrzliny, šlehačka a strouhané oříšky, a vše přelít zlatým karamelem. Nemluvě o tom, že bez karamelu není pořádná svíčková!

Hezké sklenice, do kterých můžete tuto dobrotu ukrýt, najdete ZDE: 

2 Comments

  1. Náplň do cupcaku napsal:

    Dobrý den, potřebovala bych tímto karamelem naplnit cupcaky, ale budou přes noc v lednici. Jak docílit toho, aby během konzumování ten karamel nebyl uvnitř tuhý, ale pěkně tekutý? Děkuji vám.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    jde vám asi o hladký našlehaný karamelový krém, který dáte do cukrářského sáčku a cupcakes naplníte. Často se dělá z karamelové čokolády, našlehané smetany a mascarpone. S využitím tohoto hotového karamelu bych zkusila společně našlehat 250 g mascarpone a asi 200 g karamelu, oboje je třeba nechat v pokojové teplotě, a šlehat pomalými otáčkami mixéru – množství jen odhaduji. Krém je dobré nechat alespoň hodinu v chladničce, a pak cupcakes nazdobit. Samotný karamel se hodí spíš k přelití větrníků, zmrzliny, různých dezertů apod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.