DOMÁCÍ HOUBOVÉ KOŘENÍ

STYLOVÁ LIMONÁDA S MELOUNOVÝM LEDEM
18.8.2016
RŮŽE ZE STUH A POKLOP PROTI HMYZU
22.8.2016

bylinky_02

Houbaření je vášeň. Dokonce taková, že nad tlustým hebkým hřibem zjihne i nejmužnější z mužů. A což, když to doma zavoní po houbách. To jsou hned všichni kolem plotny…

Nepatřím k těm šťastlivcům, kteří si z mnoha důvodů do sytosti zahoubaří. Takže si každých zásob jaksepatří vážím. Letos je na úrodu dobrý rok a snad mě ještě potká cesta z lesa s pořádným košíkem. Zatím jsem měla houbiček jen hrstičku, a v tom případě vyrábím alespoň houbové koření. I když se hub pořádně nenajíme, spoustu pokrmů houbami alespoň navoním a ochutím. Vřele vám doporučuji to vyzkoušet.

K lesním houbám přidám hrst krémových žampionů (to jsou ty hnědé, aromatičtější než bílé) a usuším je. Přidám vybrané bylinky a koření, a připravím si směs, kterou používám k dochucení vepřového i hovězího masa, polévek, omelet, italských těstovin, pečených brambor i smetanových omáček. Koření je poměrně výrazné a obsahuje sůl. Jsem zvyklá s tím počítat a solit pak o to méně; ale koření si můžete připravit i bez soli. Za 15 minut máte hotovo!

Houbové koření uchovávejte v suchu, nejlépe v tmavé, dobře uzavřené nádobě. Prý vydrží do příští úrody, ale to jsem na vlastní kůži dosud nevyzkoušela. Koření by muselo být pod zámkem :o) I když je mu nejlépe v chladu a temnu, používám tyhle krásné dózy s klipovým uzávěrem, protože koření mimořádně sluší.


HOUBOVÉ KOŘENÍ

Příprava: 15 minut * Získáte: 300 ml

  • 2 šálky sušených hub (používám kalibrované odměrky)
  • 1/4 šálku sušené cibule
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/4 lžičky směsi pepřů
  • 2 lžičky sušeného libečku (lze přidat celerovou nať, bazalku, saturejku, tymián, co máte rádi)
  • 1 lžička mořské soli
  • špetka muškátového oříšku

Veškeré ingredience vhoďte do chopperu a rozmixujte. Nejprve nahrubo a poté krátkými pulzy na jemnější směs. To je úplně vše. Vzniklé koření přesuňte do čisté a suché nádoby, dobře zavíčkujte a uchovejte v chladu a suchu. Tak, jako ostatně veškeré koření, nevystavujte nádobu přímému světlu.

DSCF2694

Směs různých druhů sušených hub je tím nejlepším základem. Jak jsem zmínila, krémové žampiony skvěle nastaví malou úrodu z lesa. Rozkrájím je a usuším v pootevřené troubě, abych měla všechno pěkně pohromadě. Při 80 °C na to stačí něco přes hodinu. Máte-li sušičku, pak víte, co a jak.

DSCF2698

Zde je všechno pohromadě ještě před rozsekáním. To žluté vypadá divně, ale to je sušená cibulka, která ve skutečnosti vyhlíží mnohem lépe. Ještě nevidíte, že mi za zády začíná bublat silný vývar, který se brzy dočká dochucení. Polévky jsou s houbovým kořením vynikající. Doporučuji ho přidat i do klasické květákové polévky i minestrone. Koření přidejte pár minut před ukončením varu a před podáváním.

DSCF2703

Během pár minut je hotovo. Koření má výrazné aroma a v žádném jídle ho nepřehlédnete. Málem bych zapomněla na paštiky! Nevím, ale snad vynechejte pouze švestkové knedlíky.

Postupně možná dojdete k jiné skladbě houbové směsi. Máte-li rádi ostřejší jídla, přidejte také sušené feferonky. Některá prodávaná koření obsahují sušenou kořenovou zeleninu.

bylinky_02

2 Comments

  1. Lesek pietraszek napsal:

    zajímavý recept,já bych místo drcený, mletý kmín jinak supr.

  2. Jana napsal:

    Zdravím, Lešku,
    samozřejmě, hrubost a skladba koření je zcela na vlastní chuti!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.