DOMÁCÍ BAZALKOVÉ PESTO

VINNÁ KLOBÁSA S BRUSINKOVÝM KŘENEM
12.1.2017
ŠKVARKOVÉ PLACIČKY
16.1.2017

bylinky_02
Vždycky tak přemítám, kdo tyhle dobroty vymyslel. A s obdivem mu skládám hold. Dát si v lednu pesto z čerstvých bylinek, považuji za zjevení.

Vím jen, že tahle zelená omáčka pochází z italského Janova. V tuto dobu to trochu leze do peněz, přiznávám. Ale taková porce životabudiče už stojí za to. S kupovaným produktem totiž sotva snese srovnání. Samozřejmě dávám přednost sezonním pokrmům, kdy například bazalka, která je základní surovinou klasického pesta alla genovese, roste na zahrádce. Ovšem představa zelených špaget o víkendu, kdy za okem padá sníh, nebo opečená bruschetta  s kopečkem pesta k vínu a večernímu posezení, to je moc lákavá představa.

Pesto si můžete vyrobit z koriandru, dokonce i z rukoly; možná dáváte přednost pikantnějšímu červenému pestu alla siciliana, které obsahuje na slunci sušená rajčata. Výroba pesta je strašně jednoduchá. Vždy se dočtete, že je třeba použít hmoždíř, aby mělo pesto správnou, hrubší konzistenci. Ale naučím vás ho bleskově i v mixéru. Připravuji ho tak i tak. Jde-li do špaget, pak klidně z mixéru. Na chuti to myslím nic nemění, důležité je mít kvalitní suroviny a odhadnout, kdy zastavit stroje.


BAZALKOVÉ PESTO

Příprava: 30 minut ´* Získáte: 1 menší skleničku

  • 50 g lístů bazalky (zhruba 2 květináče)
  • 30 g piniových oříšků
  • 1 větší stroužek česneku (víc ne)
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 80 ml extra panenského olivového oleje
  • hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř

1. Bazalku operte a nechte uschnout. Pak otrhejte lísky, silné stonky odstraňte. Vše vhoďte do robota. Přidejte rozmačkaný stroužek česneku a vše nahrubo rozmixujte.

2. Mezitím dejte piniové oříšky na suchou pánev a velice zvolna opražte. Oříšky nesmí zhnědnout, proto stále míchejte, trvá to asi 2 minutky. Pak je v hmoždíři utřete do krémové konzistence.

3. Přidejte je do mixéru a přisypte strouhaný parmazán a několika pulzy promíchejte. Nyní po velice malých dávkách přilívejte olej a pokaždé krátce promixujte, dokud nevznikne celistvá hustá hmota. Dosolte a opepřete, a je hotovo.

4. Naplňte sklenici, vršek urovnejte a zalijte vrstvičkou olivového oleje.

DSCF3824

Piniové oříšky ze středomoří jsou slaďoučké a moc dobré. Při přípravě pesta vždycky lituji, že je nemůžu sníst. Koupila jsem je v prodejně Country Life. Česnekem šetřete; sehraje svou důležitou roli, ale nesmí přehlušit chuť bylinek a olivového oleje. To se lehce naučíte.

DSCF3831

Prohřáté oříšky můžete také přímo rozmixovat se směsí bazalkových lístků a rozmělněného česneku. Výsledek je totožný, jako byste je utloukli v hmoždíři.

DSCF3835

Společně s parmazánem přidávejte po troškách olej. Omáčka vás překvapí intenzivní lahodnou chutí. Počítejte s tím, že první várku sníte po lžičkách s opečenou večkou.


Dobré rady:

  • Pesto nikdy nedávejte do horkých pokrmů, protože bazalka ztmavne a zhořkne.
  • Zato ho ovšem můžete zamrazit, třeba v malých porcích v silikonové formě. Vydrží zhruba 2 měsíce.
  • Pesto lze uchovat v chladničce asi 2 týdny, ale vážně nevím, jak to zařídit :o)

bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.