DEKOR PRO VELIKONOČNÍ STOLOVÁNÍ

VELIKONOČNÍ SEDMIKRÁSKOVÝ DORT
26.3.2018
NOVÝ LETNÍ KATALOG
28.3.2018

S příchodem jara očekáváme tu nejromantičtější proměnu přírody. V neděli a v pondělí – po prvním jarním úplňku, navíc oslavíme rodinné svátky uprostřed svých nejbližších.

Jaro k nám přišlo už minulý týden, ale venku to nevypadá tak, jak si přejeme. Dokud se zhluboka nenadechneme vzduchu, a nezjistíme, že voní úplně jinak, není to ono. Ovšem v mnoha koutech naší vlasti tomu tak je. Zurčí potůčky a ptáci se ozývají ze všech stran, nechybí chlupaté kočičky i napučené proutky. Velikonoce jsou pohyblivým svátkem a tím, že letos zacouvaly z pokročilého dubna do konce března, musíme vzít na vědomí, že příroda se zkrátka teprve probouzí.

Nic nám však nebrání vyvolat si tu pravou a krásnou jarní náladu ve svých domovech. Co můžete mít na svých stolech, parapetech a komodách, se vám pokusím přiblížit v několika krocích. Ke všemu tvoření jsem využila obyčejné věci, které doma také naleznete – knoflíky, korálky, provázky, věneček z vinné révy, kuchyňské misky na svícny. Myslete rovněž na drobné dárky pro své nejbližší, aby je „beránek nepokakal“. Pořiďte si za tím účelem několik hrnečků, a obdarujte jimi. Na našem e-shopu jistě naleznete inspiraci.


dekor1

1 Vytvořte si ubrousky na slavnostní stůl  Tohle je maličkost, která však ozdobí celou sváteční tabuli. Elegantní kroužky na ubrousky jsem vyrobila z kousku vázacího drátku, knoflíků a několika korálků. Čím víc je vás u stolu, tím větší dojem z celku vyzní. Kromě toho každého přivítáte tím nejhezčím způsobem. Jarní květiny, jimiž celé aranžmá dokončíte, hosté nakonec soustředí do malé vázy. Svátky mohou začít…

dekor2

2 Z jarních cibulovin vytvořte aranž k slavnostní tabuli  Cibulky voňavých hyacintů, modřenců nebo narcisů lze jednoduchým způsobem schovat pod jarní věneček. Ne, že by mi jakkoli vadily a bylo nutné je schovávat, ale v sousedství zajímavého obalu na květináč tak vytvoříte docela nápadnou dekoraci na slavnostní stůl. Věneček jsem dozdobila hodně jednoduše, jenom kousky mechu a dřevěnými výseky. Ta největší nádhera se z cibulek vyklube za pár dní. Načasujte si ji správně na víkend.

dekor3

3 Každou ulomenou rostlinku věnujte svícnům pro romantické večery  Je jen na vás, zda si z procházky přinesete napučené výhonky keřů, nasbíráte si drobné sedmikrásky, nebo zda využijete uvadající květy na azalce (ve vodě se vzpamatují ještě minimálně na týden). To všechno můžete nechat plavat na malé vodní hladině, za předpokladu, že máte doma plovoucí svíčky. Mám je moc ráda i proto, že svícínky jsou bezpečné. Aranžmá nastrkejte do obyčejných kuchyňských misek, vše soustřeďte na úzký tác, a pak už se jen těšte na klidný sváteční večer. Výhodou této volné kompozice je to, že ji lze donekonečna obměňovat.

dekor4

4 Dejte vejce malovaný!  Ano, koledníci už se na vás chystají. Občas čtu na netu, jaký je to ohavný zvyk, ale měla jsem to štěstí, že k nám chodili koledníci veselí a rozdávali jen to pomlázkové pomlazení, i když šlehance na nohách k tomu patřily. Byly přátelské a žádné trauma nezanechaly. Dodnes chystám krasličky, kdyby náhodou… Každý rok jiné, barevně mramorované, s bylinkovou batikou nebo dokončené provázky a kousky textilu. Vyzkoušejte si to, lepení provázků je hodně jednoduché. A pokud byste si přáli obarvit vejce v přírodních odstínech, malý návod přidávám na konci článku.

dekor5

5 Aby beránek nepokakal   Zvyk obdarovávání vznikl z čiré radosti nad Ježíšovým vzkříšením. Den nato, o Velikonoční neděli, tedy končí půst a začíná hodování. Měly být odpuštěny dluhy, a lidé si posílali drobné dárky – jako třeba medové jidášky, kousky mazance a samozřejmě malovaná vajíčka. Vedle sladkostí můžete obdarovat také třeba pěkným hrnečkem naplněným cukrovinkami, nebo rostlinami zvěstujícími křehké jaro.

PŘÍRODNÍ BARVENÍ VAJEC

Tento odkaz nám zachovali předkové. Vejce barvili pouze barvivy získanými z přírody. Nejdůležitější barvou byla červená, žlutá a zelená barva. Červené vajíčko symbolizovalo lásku a život. Vyzkoušejte letos tradiční barvení vajec a připravte je k pondělní snídani. Každý, kdo vejce sní, bude celý rok zdráv. Nezapomeňte, že výraznější barvy docílíte pouze na bílých skořápkách:

  • Zelenou barvu – budete mít, když vejce povaříte v silném odvaru ze špenátu nebo kopřiv
  • Světle modrou barvu – získáte vařením ve fialovém zelí
  • Hnědou barvu – posílíte na hnědých skořápkách v odvaru černé kávy
  • Žlutá vejce – získáte z odvaru ze šafránu nebo levněji z kurkumy
  • Červené skořápky – budete mít z odvaru červené řepy a z červených cibulových slupek

2 Comments

  1. MOnika napsal:

    Veľkonočné kraslice patria neodmysliteľne k jari.Inšpirujem sa nápadmi ako si moderne ozdobiť veľkonočné vajíčka a prekvapim nimi mojich blízkych

  2. Jana napsal:

    Zdravím, Moniko,
    také mě těší, že tradice mezi lidmi zůstávají, ale mohou mít tolik nových podob.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.