VAJÍČKA SE ZÁZVOREM A POMERANČEM

ZÁCLONY DO JARNÍCH OKEN
8.3.2018
4 TIPY NA VELIKONOČNÍ KOLEDU
13.3.2018

stuha_ruzova

Pokud rádi vykrajujete cukroví, pak jsem tu správně s malým jarním nápadem. Napečte si v souladu s tradicí také o Velikonocích, a nabídněte koledníkům sladká vajíčka.

O velikonočních svátcích se otevírá repertoár sladkostí, na které se po celý rok těšíme. Většinou se toho nedá ani víc napéct, ani víc sníst. Takže alespoň u nás doma jde každá inovace mimo. Ovšem, když jsem před lety vytvořila toto cukroví, nějak u nás zdomácnělo. Domácí recept na máslové sušenky jsem obohatila o zázvor a pomerančovou kůru. Musím říct, že úplně nejlepší jsou sušenky samotné, čerstvé a křupavé, nicméně o jarních svátcích je doporučuji spojit pomerančovým (můžete i meruňkovým) džemem. Pečivo se velice rychle rozleží, ale podle mě je nejlepší čerstvé, takže si práci dobře načasujte.

K vykrajování vajíčkových tvarů používám sadu vykrajovátek, kterou mám spoustu let. Na své si přijdou jen jednou za rok, ale jako jarní výbava v kuchyni jsou pokaždé nepostradatelná. Vykrajovátka se hodí především při pečení tradičních perníčků. Sada obsahuje tři velikosti a pečivo různých tvarů lze zdobit marcipánem, cukrovými polevami, čokoládou a barevnými perličkami i nepřebernou spoustou dalších způsobů. Každý rok si vytvoříte úplně jiné krasličky, které vám spokojení koledníci rozeberou pod rukama.

Vykrajovátka ve tvaru vajíček, ale i další jarní tvary formiček, naleznete na našem e-shopu.

stuha_ruzova

VAJÍČKA SE ZÁZVOREM A POMERANČEM

Příprava: 20 minut + vykrajování * Získáte: 18-20 spojených vajíček (záleží na velikosti vykrajovátka)

Těsto

  • 165 g hladké mouky, prosáté
  • 1 lžička prášku do pečiva, bez fosfátů
  • 75 g krupicového cukru, prosátého
  • 1/3 lžičky mletého zázvoru
  • 2 plné lžičky strouhané pomerančové kůry, příp. 1 lžička sušené mleté kůry
  • 1 vejce velikosti M, prošlehané
  • 1 lžíce smetany, 30%
  • 70 g změklého másla

Na dokončení

  • sklenice pomerančového, příp. meruňkového džemu
  • cukr s vanilkou na posypání 

1. V míse robotu (nebo na vále) promíchejte sypké přísady – mouku s práškem do pečiva, cukr, zázvor a pomerančovou kůru, pak přidejte prošlehané vejce, smetanu a změklé máslo a hněťte, dokud se těsto nespojí. Pak ho přesuňte na vál a rychle dokončete hladké těsto. Vytvořte váleček, zabalte ho do fólie a vložte na 2 hodiny do chladničky.

2. Polovinu těsta nechte trochu změknout, na pomoučněném vále vyválejte placku 3 mm vysokou a vykrájejte libovolně velké tvary vajec. Přesuňte je na plech opatřený pečicím papírem a teprve nyní vykrojte kulaté otvory pro „žloutek“, případně chcete-li plná vejce, dozdobte je reliéfem pomocí tvořítka na marcipán. Pečte 10 minut v troubě vyhřáté na 175 °C do zrůžovění.

3. Z druhé poloviny těsta vykrojte hladké tvary bez zdobení a otvorů. Pečivo nechte vychladnout a druhý den ho spojte pomerančovou zavařeninou. Nejlepší bude za dalších 24 hodin.

vejce1

Tady je to nejdůležitější pro vytvoření vajíček – vykrajovací formičky o velikosti 6,5; 9; 12 cm (pracovala jsem prostřední velikostí) a plastové tvořítko na marcipán (naleznete v galerii pod článkem) – tady dejte pozor, abyste kytičku zatlačili do povrchu těsta jen maličko, jinak ji vykrojíte. S pomeranči je to tak, že je vždy lepší, můžete-li si nastrouhat čerstvou kůru, ovšem musíte sehnat chemicky neošetřený pomeranč. Je to nádhera, kůra vám provoní ruce i celou kuchyni. Pokud nemám čas letět do specializovaného obchodu, používám sušenou strouhanou kůru v BIO kvalitě, kterou kupuji např. v dm drogerii. Zázvor používám jemně mletý, protože nastrouhaný by byl v cukroví příliš výrazný a také by vytvořil trošku plastičtější povrch těsta.

vejce2

S těstem se dobře pracuje, je hebké a hladké, ale jako každé máslové těsto rychle změkne. Dělejte si raději menší placky. Vyválejte je do výšky 3 mm a vykrojte základní tvary. Zdobení a vykrojení otvorů dělejte vždy až na plechu – tedy ne tak jak předvádím na fotografii; tvary by se vám špatně přenášely a deformovaly by se, protože jsou velké. Také je na plechu položte dál od sebe, neboť vyskočí do výšky i do šířky.

vejce vyrez

Vajíčka dokončete tak, aby představovala bílek a žloutek, tedy je nejprve poprašte cukrem a pak spojte pomerančovým džemem. Je to lahůdka; a pokud jich nesníte celý talíř, nemusíte se bát přemíry kalorií :o)


stuha_ruzova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.