CUKRÁŘSKÁ INVENTURA

5 NÁPADŮ KOLEM ČAJOVÁNÍ
31.10.2017
DOMOV S HYGGE PLNÝ TEPLA A KLIDU
2.11.2017

Předvánoční grunt začínám ve spíži. Kromě přehlídky mé letní píle (hmm, letos jsem toho moc nestihla) týkající se zavařování a nakládání, tu mám uskladněny věci na vánoční pečení. Značnou část z nich během roku nepotřebuji, tak tu odpočívají v krabicích…

Jistě máte doma něco podobného, třeba ve skříňkách vysoko u stropu, kam se příliš nechodí. Je čas, podívat se na to, zda není třeba doplnit arzenál vykrajovátek, typicky vánočních forem, nebo zda si nepořídit po sto letech lepší váleček, když se prodávají takové, na které se nelepí těsto.

Tyhle přípravy fungují jako takové zahřívací kolo; pořádně mě nastartují, a následně ponoří do vymýšlení receptů – už jich pro vás několik mám. Úklid pokračuje kuchyní, ale pozor, zde radím zaměřit se jen na obsah skříněk, protože povrchy je dobré vyčistit právě až pomine binec po pečení. Při úklidu hned vyplave, co všechno budete letos potřebovat inovovat. V tom vám budeme nápomocni na našem e-shopu. Hned mám pro vás několik tipů:

  • Pravidlo číslo jedna – usnadněte si práci! Pořiďte si všemožné pomocníky, jako jsou loupače jablek, šikovná struhadla, kvalitní drtič na oříšky, ruční šlehač a hnětač, silikonový vál. Těch věcí je velká spousta. Přemýšlejte, co ze starého vybavení nahradit. I když si nechcete navyšovat napnutý předvánoční rozpočet, vyplatí se to. Kuchyň vám bude lépe sloužit a práce vás bude víc bavit. 
  • Všemocný silikon – I když jsou starodávné formičky nejkrásnější, pokud si chcete výrazně urychlit pečení cukroví, pořiďte si silikonové formy na ořechy, rohlíčky, tlapky, na čokoládu a pod., z nichž se vám jedním klepnutím vysype talíř cukroví. Fungují skutečně skvěle. A to ani nemluvím o mytí a úklidu. Jen je srolujete do ruličky a schováte na další rok. Pro ty z vás, kteří si chtějí usnadnit pletení vánočky, máme i podobně tvarovanou formu.
  • Vykrajovátka – Také si musíte každý rok koupit nějaký nový tvar? Já tedy ano. Beztak vždy dojde na zkoušení nějakého neznámého receptu. Dejte přednost mini kouskům. Při vykrajování je to trochu pracnější, ale ujídat malé tvary se vyplatí. Cukroví je kalorickou bombou, a když chcete každý den ochutnat od každého druhu, v malých porcích toho sníte mnohem méně. 
  • Základem úspěchu je kvalitní váha – Nejlépe taková, která dovažuje (to znamená, že vynulujete třeba váhu kastrůlku nebo přidávaných ingrediencí, a zvážíte jen obsah nebo přidanou potravinu), a mimo to citlivě reaguje na tak malá množství, jako je 1 gram. Nejlépe takto spolupracují digitální váhy, ale vyplatí se mít i váhu s miskou na velké objemy.
  • Pečte s dětmi – Úplně nejvíc učiníte pro další generaci, když jí předáte své dovednosti. Zvláště vánoční pečení a zdobení cukroví se k tomu znamenitě hodí. Takové vykrajování perníčků je i pro malé děti hrou. Vítězství, kdy si mohou sníst vlastní výtvor, je ohromné. Zavřete oči nad špinavou kuchyní, beztak jsem radila, uklidit povrchy až nakonec :o) Pořiďte dětem třeba vlastní pečicí sadu; patlání těsta nějaký čas baví i kluky.
  • A pokud pečení skutečně nesnášíte, přenechte ho ostatním nadšencům – Je to úplně v pořádku. Vaše svátky mohou být i tak plné kulinářských výtvorů. Podávejte krásně naservírovanou zmrzlinu, šlehačkou překypující poháry, nebo na poslední chvíli upečte jednoduchý korpus, přelijte ho alkoholem a dozdobte ovocem. Pořiďte si k tomu pěkné nádobí a elegantní sklenice. Je přece tisíc způsobů, jak být skvělou hostitelkou. 

Vařit a péct znamená o někoho se starat. Ať si říká kdokoli, že je to snadné a samozřejmé, není to tak. Je to pracné, a každodennost je vyčerpávající. Ale na druhé straně je to láskyplné. Nebuďte na to všechno sami. Pečte s kamarádkami, zapojte děti, a užijte si společné chvíle v kuchyni.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.